Het Binnenhof: 6 april

Uw politieke nieuwsbrief

Beeld ANP/de Volkskrant

Goedemiddag. Geen man voor wie de dagkoersen veranderlijker zijn dan voor Ard van der Steur. Vrijdag nog leek zijn eigen partij hem langzaam maar zeker van zich af te duwen, inmiddels zijn de liberale rijen weer aardig gesloten en is het niet eens meer onwaarschijnlijk dat Van der Steur deze week gewoon overleeft.

Hier zijn uw Dagkoersen, die u heel gemakkelijk ook per e-mail kunt ontvangen.

Beeld de Volkskrant

GESPREK VAN DE DAG
Van der Steurs laatste kans

Pakt hij de regie terug in het terrorismedebat of wordt het hem fataal? Terwijl het Binnenhof de uitslag afwacht van het Oekraïnereferendum - vanavond vanaf 21.00 uur live op volkskrant.nl - kijken veel ogen al één dag verder vooruit: naar de donderdag, als minister Van der Steur zijn laatste kans krijgt om de Tweede Kamer te overtuigen dat hij wél greep heeft op de terrorismebestrijding in het algemeen en zijn eigen ambtenaren in het bijzonder.

In de aanloop naar het debat - morgen vanaf 10.15 uur in de Kamer - onderzoekt politiek verslaggever Frank Hendrickx de mysterieuze krachten van de politiek. Wanneer valt een bewindspersoon? En hoe blijft hij overeind?

Deze kabinetsperiode toonde wederom aan dat de feiten lang niet altijd doorslaggevend zijn. Staatssecretaris Frans Weekers van Financiën sneuvelde toen er problemen kwamen bij de uitbetaling van toeslagen. PvdA-staatssecretaris Martin van Rijn bleef op zijn post, hoewel de uitbetaling van persoonsgebonden budgetten uitmondde in chaos.

Wat is het verschil? Vele factoren spelen dan een rol. Hoe ligt een bewindspersoon in de eigen partij? Maakt hij een aangeslagen, onzekere indruk of straalt hij nog autoriteit en beheersing uit?

Volgens de oppositie komt het daar nu op aan voor Van der Steur. Hij moet aantonen en uitstralen dat hij nog steeds het 'gezag' heeft om het ministerie van Veiligheid en Justitie te leiden - hoe abstract dat ook klinkt. De kille cijfers zijn niet bemoedigend voor de VVD'er: de afgelopen jaren is het sneuvelpercentage van bewindspersonen verdubbeld. En zijn eigen partij is het vaakst getroffen.

Maar een lichtpunt is er ook: waar velen hem vorige week al op leken te geven, en zelfs zijn eigen VVD de handen van hem af leek te trekken, staat fractieleider Zijlstra inmiddels weer achter hem.

Donderdag meer in de krant.

Ard van der Steur.Beeld anp

WACHTEN OP...
de uitslag

Het heeft veel cynisme opgeroepen, het Oekraïnereferendum dat u vandaag misschien al naar de stembus trok. Alle ruis rond de campagnesubsidies droeg daar zeker aan bij.

Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat het allemaal list en bedrog was. Nogal wat campagnevoerders kijken vandaag met genoegen terug op de afgelopen weken waarin zij op hun manier probeerden het debat te verlevendigen.

Verslaggever Dion Mebius sprak er vandaag al velen, onder wie Martijn Kamphorst, die 13.000 euro subsidie kreeg voor zijn 'Rainbow Tour' langs de Nederlandse kroegen. Kamphorst: 'Mensen denken vaak dat homoseksuelen vanwege de mensenrechten sowieso voor het verdrag gaan stemmen, maar dat is een flinke misvatting. Uit ons onderzoek bleek dat er ook binnen de gayscene echt drie kampen bestaan.'

'Om mensen te verleiden om 'ja' te stemmen, zoals ik zelf ook heb gedaan, organiseerden wij twee kroegentochten: afgelopen vrijdag in Amsterdam en zaterdag in Rotterdam. Daar grepen binnen de gayscene bekende sprekers de microfoon om uit te leggen wat het verdrag voor Oekraïense LHBT-ers betekent. Zij mogen zich pas sinds kort verenigen in eigen organisaties en hopen dat voorrecht niet te verliezen. Onze campagne was dan ook gericht op het creëren van internationale solidariteit binnen de Nederlandse gayscene, en ik denk dat we daar in zijn geslaagd.'

Stemlokaal op Utrecht CS.Beeld reuters

WAT WE LAZEN
Afscheid van een vriend

En dan is het ook nog de dag waarop het voor in elk geval één politiek verslagger lastig is om opgewonden te worden van opkomstpercentages of bungelende ministers.

Ariejan Korteweg neemt afscheid van zijn beste vriend, VPRO-presentator Wim Brands. 'Ik wist niet dat al die mooie eigenschappen niet genoeg zouden zijn. Dat daarachter iets schuilging wat nog krachtiger was.'

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Onze politieke redactie neemt u elke middag rond 17.00 uur mee naar het Binnenhof. De Haagse vierkante kilometer is een snelkookpan waarin een tweet in de ochtend kan uitgroeien tot een Kamerdebat in de middag en een crisis in de avond. U leest het in Dagkoersen. Meld u hier aan om deze nieuwsbrief dagelijks in uw mailbox te ontvangen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden