Het Binnenhof: 6 april

Uw politieke nieuwsbrief

VVD-leider Rutte omringd door scholieren op het Binnenhof. Beeld ANP/de Volkskrant

Goedemiddag. Een excentriek debuut in de Kamer, enkele optimistische klanken uit de formatie, en opborrelende woede uit vergane jaren. U leest erover in Dagkoersen.

Wilt u deze nieuwsbrief per mail ontvangen? Regel het eenvoudig via volkskrant.nl/dagkoersen.

Beeld de Volkskrant

DEBUTANT VAN DE DAG
Theo Hiddema

De wittebroodsweken zijn volop aan de gang op het Binnenhof. De ene na de andere nieuwkomer mag zijn maidenspeech houden, steevast afgesloten met bloemen, luchtzoenen en schouderklopjes. Tijdens het grote discriminatiedebat vandaag in de Tweede Kamer werd een heel blik aan nieuwkomers geopend. Farid Azarkan (Denk), Dilan Yesilgöz (VVD), Corrie van Brenk (50Plus) en Femke Merel Arissen (Partij voor de Dieren) mochten voor het eerst de plenaire zaal toespreken.

Verslaggever Frank Hendrickx zag in dat debat ook Theo Hiddema (de net aangetreden eminence grise van het Forum voor Democratie, door Baudet liefkozend 'de Hiddemeister' genoemd) zijn debuut maken (hier terug te kijken). Net als zijn fractieleider begon Hiddema zijn eerste betoog in een andere taal. Dit keer niet in het Latijn, maar het Fries, de taal waarin hij zich naar eigen zeggen leerde uiten.

Het Forum voor Democratie heeft weinig op met 'liefhebbers van racisme', zei de voormalig strafpleiter. Die mensen vond hij 'vreugdeloos en verbeten'. Hiddema: 'Ons devies: Laat ze gaarkoken in hun vooroordelen en chagrijn.' Tegelijkertijd maakte hij gehakt van de meldpunten die discriminatie en racisme registeren. Hij had 'een kilo' aan rapporten doorgespit, maar inhoudelijk bleef er nauwelijks 'een grammetje' van over.

'Je kunt er helemaal niks mee. Het is allemaal onverifieerbaar. Hoe kan een minister beleid maken op deze ondoorgrondelijke cijferbrij zonder bewijsbare elementen. Ik zou het waarachtig niet weten.' Mensen die hun eigen klachten serieus namen, moesten naar de politie gaan in plaats van naar een meldpunt, vond hij. 'Stop deze klaag- en klikindustrie. Weg met het meldpunten. Haal de stekker uit de subsidie. De politie kan het wel.'

EenVandaag volgde Hiddema met de camera en filmde van dichtbij hoe hij felicitaties in ontvangst nam van zijn collega-Kamerleden. Hij liet het zich graag aanleunen: 'Nou ze zijn allemaal zeer onder de indruk zo te zien.'

Politicus Hiddema gaat op de foto met fans in Volendam. Beeld anp

BERICHT UIT DE ONDERHANDELINGEN

Jesse Klaver: 'Het gaat de goede kant op.'
Halbe Zijlstra: 'We maken vaart.'
Mark Rutte daarentegen: 'Dit zijn altijd langlopende processen.'
Geen commentaar van Buma en Pechtold. Tot dusverre de updates na de ochtendsessie.

Even voor vijven verlieten de onderhandelaars opnieuw de Stadhouderskamer, maar voor een toelichting verwezen ze naar informateur Schippers die om 18 uur een 'korte' persconferentie geeft.

Klaver en secondant Buitenweg op het Binnenhof. Beeld anp

WAT WE GAAN LEZEN
De kinderen van Pim

Er is woede die nooit slijt. Vraag oud-LPF'er Peter Langendam of hij nog wel eens contact heeft gezocht met Pim Fortuyns favoriete tegenstander, toenmalig PvdA-leider Ad Melkert, en hij veert verontwaardigd op: 'Ben je mal, ik heb hem niets te zeggen. Ik zou hem het liefst een klap voor zijn rotkop geven.'

Partijvoorzitter Langendam ('de kogel kwam van links) was altijd al de minst verbloemende spreker van het bonte, roemruchte gezelschap LPF'ers dat in 2002, vlak na de moord op hun voorman, het Binnenhof bestormde. Vele malen al blikten ze terug op het roerigste jaar uit de naoorlogse politieke geschiedenis, maar niet eerder zo uitgebreid als nu:

NOS-verslaggever Joost Vullings sprak uitgebreid met Langendam en alle nog levende fractieleden van destijds. Hij bundelde die gesprekken in De kinderen van Pim aan de vooravond van de vijftiende herdenking van de moord. Vullings presenteert het boek vanavond in Nieuwspoort. Onze chef politiek Raoul du Pré zag het vast in.

De boekpresentatie brengt voor het eerst in jaren weer een aantal prominente LPF'ers samen in het hart van politiek Den Haag, waar volgens de meesten nog steeds veel mis is. Zo citeert Vullings Langendam over premier Rutte: 'Die hersenloosheid en die doelloosheid. Die man is zo'n leugenaar, echt een verderfelijk mens.'

Velen pikten na 2002 hun beroep weer op en volgen de politiek op afstand. Alleen Joost Eerdmans (Leefbaar Rotterdam) en Olaf Stuger (inmiddels prominent PVV'er) kozen voor een leven in de politiek, maar verder valt op dat Geert Wilders niet erg populair is onder de Fortuynisten. Van Mat Herben ('Een wij/zij-verhaal creëren helpt niet') en Gerard van As ('Wilders scheert alle allochtonen over één kam') tot Gerlof Jukema ('Wilders exploiteert onderbuikgevoelens in plaats van dat hij ze kanaliseert'): nog altijd zoeken ze naar Fortuyns ware erfgenaam.

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Onze politieke redactie neemt u elke middag rond 17.00 uur mee naar het Binnenhof. De Haagse vierkante kilometer is een snelkookpan waarin een tweet in de ochtend kan uitgroeien tot een Kamerdebat in de middag en een crisis in de avond. U leest het in Dagkoersen.

Wilt u deze nieuwsbrief per mail ontvangen? Meld u hier aan: volkskrant.nl/dagkoersen. Tips of opmerkingen? Mail naar haag@volkskrant.nl.

Oud-LPF'ers Peter Langendam, João Verela en John Dost tijdens een bijeenkomst op 11 mei 2002, vijf dagen na de moord op Fortuyn. Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden