Het Binnenhof: 5 oktober 2016

Uw politieke nieuwsbrief

Frank Hendrickx
null Beeld anp/volkskrant
Beeld anp/volkskrant

Krol is (bijna) overal

Het was de ochtend van John de Wolf, tegenwoordig ambassadeur tegen ouderenwerkloosheid. De voormalige Feyenoorder kwam op uitnodiging van 50Plus-leider Henk Krol kennismaken op het Binnenhof. Met succes.

En verder: Staatssecretaris Klaas Dijkhoff is niet onder de indruk van Jesse Klavers fact-finding mission naar Griekenland. En nóg een wonderlijk voorval met Henk Krol.

Hier zijn uw Dagkoersen. Wilt u dagelijks rond 17.00 uur per mail worden bijgepraat over het Haagse nieuws? Meld u hier aan.

null Beeld De Volkskrant
Beeld De Volkskrant

VISITE VAN DE DAG
John de Wolf scoort

John de Wolf kwam, zag en stelde voorlopig zijn eigen baan veilig. Kamerleden reageerden vandaag enthousiast op het optreden van de voormalige Feyenoorder, die zich op het Binnenhof presenteerde als ambassadeur tegen ouderenwerkloosheid - lees hier het verslag van Gijs Herderscheê.

Zelfs met de sceptische Paul Ulenbelt wist De Wolf tot een vergelijk te komen. Vooraf vroeg de SP'er zich af waarom hij op Twitter geblockt was door de ex-voetballer. Ondanks een kritische vraag van Ulenbelt - 'nu weet ik weer waarom ik je geblockt heb', aldus De Wolf - besloten de twee 50plussers elkaar op Twitter weer in de armen te sluiten.

Nóg enthousiaster was de aanwezige parlementaire pers. Na één optreden in de Tweede Kamer velde NOS-verslaggever Xander van der Wulp het vonnis: John de Wolf is 'een gouden greep'.

Daar zal Mirjam Sterk, voormalig ambassadeur tegen jeugdwerkloosheid, van opkijken. Bij het voormalige Kamerlid stond haar meerwaarde juist voortdurend ter discussie, net als de zin van haar ambassadeurschap.

Maar Sterk is dan ook nooit kampioen met Feyenoord geworden en bovendien sleurde ze politieke ballast mee. De Wolf niet.

'Ik ben geen politici,' zei hij tegen RTL Nieuws.

John de Wolf als 50 minner. Beeld anp
John de Wolf als 50 minner.Beeld anp

REACTIE VAN DE DAG
Dijkhoff over Klaver

Jesse Klaver is wel politici. De GroenLinks-lijsttrekker ondernam vorige week een fact-finding mission naar Griekenland om te bekijken hoe de registratie van vluchtelingen daar verloopt.

Gisteren mocht hij al uitgebreid verslag doen bij Pauw, inclusief zelfgemaakte video's, al dan niet gemaakt door zijn beeldvoerder. Conclusie van Klaver: Nederland kan best tweehonderd vluchtelingen per maand overnemen van de Grieken. Nu blijft dat aantal nog steken op honderd per maand, ondanks afspraken om meer te doen.

Volgens premier Rutte ligt een deel van het probleem bij de Grieken, die tekort schieten in het registreren van vluchtelingen. Klopt niet, concludeerde Klaver bij terugkeer. Griekenland doet z'n best. Nederland weigert alleen maar meer vluchtelingen op te nemen, omdat andere landen nóg minder doen.

Kamerlid Linda Voortman mocht vandaag proberen het kabinet te vermurwen, maar staatssecretaris Klaas Dijkhoff reageerde geprikkeld op de feiten die Klaver heeft opgeduikeld. 'Wat mijn Griekse collega zegt, wordt voor waar aangenomen. En wat ik zeg, stuit op wantrouwen.'

Tegelijkertijd bevestigde Dijkhoff wel dat Nederland wacht op andere landen. 'Als wij nu tweehonderd vluchtelingen gaan opnemen in plaats van honderd, haal je de prikkel weg bij andere landen om ook iets te doen.'

Klaas Dijkhoff wil andere landen prikkelen. Beeld anp
Klaas Dijkhoff wil andere landen prikkelen.Beeld anp

INTERVIEW VAN DE DAG
Krol over een belangrijk debat

Fascinerend optreden van Henk Krol gisteren bij Goedemorgen Nederland van omroep WNL. De 50Plus-voorman werd voor dag en dauw geïnterviewd (hier vanaf min 11:55) om te praten over de Algemene Financiële Beschouwingen.

Verslaggeefster Jo van Egmond: 'Mensen die kijken, zullen misschien denken: "Ja, de Financiële Beschouwingen, heeft dat nou zin? Den Haag doet toch wel wat het wil".'

Krol: 'Dat is over het algemeen waar. Helaas. Maar het is héél belangrijk dat wij wijzen op het feit dat de pensioenen onnodig gekort worden.'

Heel belangrijk, inderdaad. Alleen: Hoe lang onze verslaggever ook wachtte op Henk Krol tijdens de Financiële Beschouwingen, Henk Krol kwam niet.

De 50Plus-voorman bleek niet mee te doen aan het debat dat hij 's ochtends op tv nog had besproken. Doet Den Haag weer eens wat het wil?

Krol wijst op zijn drukke agenda: Als eenling moet hij nu eenmaal 'keuzes maken', maar hopelijk krijgt zijn partij straks meer zetels en dus meer tijd. 'Nu kan ik alleen een wijsvingertje opsteken. Maar als de peilingen kloppen over 161 dagen twee hele vuisten.'

Heeft Krol ook bij WNL gemeld dat hij niet mee zou doen aan het debat? Verslaggeefster Van Egmond: 'Nope. Niks gezegd.'

Henk Krol is druk, druk, druk. Beeld anp
Henk Krol is druk, druk, druk.Beeld anp

DEBAT VAN DE DAG
Clash van wereldbeelden

Na de ontmoeting met John de Wolf zag politiek verslaggever Herderscheê in de Tweede Kamer ook nog een keiharde aanvaring tussen twee wereldbeelden, namelijk die van SP en VVD.

Zomaar tijdens een debatje over de zorgverzekering kwam het 'Nationaal Zorgfonds' aan de orde. Dat is een nationale zorguitvoerder die de plaats van zorgverzekeraars moet innemen, zonder eigen risico, maar met fysiotherapie, ggz en tandarts volledig in het pakket.

In debat met minister Schippers van Volksgezondheid mat SP-Kamerlid Henk van Gerven de veronderstelde zegeningen breed uit. 'De huidige zorgverzekering heeft zijn langste tijd gehad. Dit systeem heeft gefaald.'

Dat kon Schippers niet over haar kant laten gaan. Fijnbesnaard draaide ze gehakt van het SP-plan. 'Een ramp voor het land. U propageert het met misvattingen en doet alsof zorg gratis is. Een gevolg is dat de belastingtarieven zullen stijgen. Voor inkomens van 20 duizend euro gaan die naar 50 procent, voor inkomens van 55 duizend euro wordt het tarief 66 procent.'

Kleine voorspelling: dit debat gaat voor de verkiezingen nog vaker terugkomen.

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Onze politieke redactie neemt u elke middag rond 17.00 uur mee naar het Binnenhof. De Haagse vierkante kilometer is een snelkookpan waarin een tweet in de ochtend kan uitgroeien tot een Kamerdebat in de middag en een crisis in de avond. U leest het in Dagkoersen. Meld u hier aan om deze nieuwsbrief dagelijks in uw mailbox te ontvangen.

Schippers vindt SP-plan 'ramp voor het land'. Beeld anp
Schippers vindt SP-plan 'ramp voor het land'.Beeld anp

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden