Het Binnenhof: 5 juli

Uw politieke nieuwsbrief.

Beeld ANP/de Volkskrant

Goedemiddag. Het is een veelzijdige VVD-dag op het Binnenhof: Mark Rutte profileert zich in Brussel, Henk Kamp wordt steeds blijer van windenergie en Han ten Broeke zet zich schrap tegen de piraten, desnoods zonder de PvdA.

Hier zijn uw Dagkoersen. Als u deze nieuwsbrief dagelijks per e-mail wilt ontvangen, kruist u hier het juiste vakje aan.

Beeld de Volkskrant

TERUGBLIK VAN DE DAG
'Trots en bezorgd'

Met gemengde gevoelens keek premier Rutte vandaag in het Europees Parlement in Straatsburg terug op zijn halfjaar als voorzitter van de Europese Unie. Hij is 'trots' op de vorderingen, zeer bezorgd over de Brexit.

Vooraf, in december, kondigde hij aan dat hij zich in Europa niet anders zou gaan manifesteren dan in eigen land: niet als visionair, wel als pragmatisch manager en probleemoplosser. Discussies over meer of minder Europa deed hij af als 'geleuter' en tijdsverspilling. Hij wilde 'knopen eruit trekken' en tempo maken. 'Laat de anderen maar lekker filosoferen of het zinvol is dat we bestaan.'

Het zijn dan ook de 'concrete resultaten' waarop hij nu trots is. Niet alleen dat hij inmiddels uiterst bedreven is in het ontlopen van de beruchte zoenen van commissievoorzitter Juncker - zoals hij dinsdagavond onthulde in Nieuwsuur - maar ook de politieke vorderingen: Nederland speelde een belangrijke rol in de Turkijedeal, die de Balkanroute afsloot, er werd met succes gewerkt aan een verdere versterking van de Europese interne markt en er is een Europese grens- en kustwacht op poten gezet die de Schengenzone gaat bewaken.

Mark Rutte eerder vandaag tijdens zijn speech in Straatsburg. Beeld epa

Het zijn de positieve kanten van een voorzitterschap dat in de tweede helft werd overschaduwd door ons eigen Oekraïnereferendum en de Britse uittreding. 'Dit creëert een groot probleem', zei de premier vandaag in Straatsburg over de Brexit. 'We zijn op onontgonnen terrein. En zelfs als we deze scheiding perfect oplossen, zijn onze problemen niet verdwenen.'

Hij waarschuwde de EU daarom om nu niet door te stomen naar meer politieke integratie en een federaler Europa. 'Dat zou een ontkenning zijn van het sentiment dat bij veel Europeanen leeft. Het debat moet nu gaan over minder bureaucratie en regelgeving.'

Nu aan zet in Brussel: Slowakije.

CAMPAGNE OP KOMST
De VVD tegen de piraten

Nog drie dagen tot het politieke zomerreces. En wie nu nog niet doorheeft dat de verkiezingen eraan komen en de banden in de coalitie navenant losser, leverde de VVD vandaag het bewijs: jarenlang moesten de liberalen tandenknarsend toezien hoe de PvdA de inzet van gewapende privébeveiligers op koopvaardijschepen blokkeerde, maar nu breken ze dan toch uit de knellende coalitieketenen: VVD-Kamerlid Han ten Broeke komt 'direct na het zomerreces' met een wetvoorstel waarin staat dat rederijen zelf gewapende privébeveiligers mogen inhuren.

'Ik heb in acht jaar tijd drie kabinetten zien worstelen', laat Ten Broeke weten aan verslaggeefster Natalie Righton. 'Het is tijd dat we gewoon iets voorleggen.' Rederijen klagen al jaren dat zij gewapende privébeveiligers willen inhuren om met name hun schepen voor de kust van Somalië te beschermen tegen piraterij.

Volgens de Nederlandse wet mag dat niet, omdat het 'geweldsmonopolie' uit principe bij de Staat ligt. De oplossing volgens coalitiepartij PvdA is dat groepjes militairen de Nederlandse koopvaardijschepen gaan beschermen. Maar volgens de reders zijn de defensieteams in de praktijk niet snel genoeg inzetbaar en zijn ze - mede door hun vaste omvang van circa 11 man - bijna twee keer zo duur als privéteams.

De patstelling tussen VVD en PvdA duurt nu zo lang, dat Ten Broeke het initiatief in eigen hand neemt. In het najaar moet blijken of hij een Kamermeerderheid mee krijgt. Gebeurt dit niet, dan dreigen rederijen onder de vlag van minder strenge landen te gaan varen. 'Daardoor mist Nederland belastingsinkomsten en een deel van de maritieme sector die goed is voor 3 procent van ons bbp', aldus Ten Broeke. De meeste andere Europese landen staan wel al private beveiligers toe.

De Nederlandse marine in actie tegen piraten voor de kust van Somalië. Beeld anp

BEKEERLING VAN DE DAG
Henk Kamp

Toen VVD-prominent Henk Kamp nog een klein Henk Kampje was, had hij niet kunnen denken ooit zó enthousiast te zullen zijn over iets wat toen nog hoorde bij geitenwollen sokken en linnen ban-de-bomtassen: alternatieve energie.

Maar moet je hem nu eens horen, na bijna vier jaar op het ministerie van Economische Zaken: 'Windkracht is potentieel de ideale energiebron. De wind die over ons aardoppervlak waait, is genoeg om 200 keer meer energie op te wekken dan nodig is voor het wereldwijde verbruik. Bovendien is windenergie schoon en is de wind onbeperkt beschikbaar.'

Vandaag, kort nadat deze Dagkoersen u bereiken, gaat een wellicht geëxalteerde Kamp weer een windenergiesucces vieren. Verslaggever Robert Giebels: 'De minister heeft het eerste deel 'verkocht' van wat straks een van de grootste windparken-op-zee van Europa moet worden. Het komt in vier stukken ruim twintig kilometer voor de Zeeuwse kust, ter hoogte van Walcheren.'

Kamp heeft een maximaal 2,5 miljard subsidie beschikbaar voor het eerste park. Hoe beter het bod van een van de liefst 38 geïnteresseerde partijen, hoe minder subsidie Kamp hoeft te betalen. Met zoveel belangstelling moet het een peulenschil zijn om dat subsidiebedrag te drukken. En dat is dan weer iets waarvan een VVD-hart, zoals dat van Kamp, sneller gaat kloppen.

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Onze politieke redactie neemt u elke middag rond 17.00 uur mee naar het Binnenhof. De Haagse vierkante kilometer is een snelkookpan waarin een tweet in de ochtend kan uitgroeien tot een Kamerdebat in de middag en een crisis in de avond. U leest het in Dagkoersen. Meld u hier aan om deze nieuwsbrief dagelijks in uw mailbox te ontvangen.

Beeld Minister Kamp.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden