Het Binnenhof: 5 juli

Uw politieke nieuwsbrief

Beeld anp/de volkskrant

Goedemiddag. Nederland nam het MH17-proces in eigen hand terwijl Geert Wilders demonstreerde en Thierry Baudet een kostelijk interview gaf.

Hier zijn uw Dagkoersen.

Deze politieke nieuwsbrief per e-mail ontvangen? Regel het heel eenvoudig hier. Gratis!

Beeld de Volkskrant

WERK IN UITVOERING
MH17

Achter de schermen van het MH17-onderzoek is volgens alle bronnen het afgelopen jaar veel meer gebeurd dan nu al kan worden verteld. Maar vandaag werd wel weer eens een formele stap genomen: bij gebrek aan draagvlak voor een internationaal tribunaal neemt Nederland de berechting zelf ter hand van degenen die op 17 juli 2014 de raket afvuurden. Dit hebben de vijf landen die onderzoek doen naar de ramp samen besloten.

Dat zal de toch al geringe kans om de daders voor de rechter te krijgen waarschijnlijk niet vergroten: zeker als er Russen onder de verdachten zijn,
rekent niemand erop dat zij aan Nederland worden uitgeleverd. Maar deze beslissing biedt wel de kans om in elk geval een proces te voeren, met of zonder de verdachten. 'Ik zie mensen niet gauw de gevangenis ingaan. Maar de waarheid komt denk ik wel boven tafel', zegt Tjibbe Joustra, voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid, vandaag in de Volkskrant.

Veel zal afhangen van de nationaliteit van de verdachten die uiteindelijk worden aangewezen. Als onder hen Oekraïeners zijn, is de kans op hun berechting sinds vandaag wel toegenomen. Want Oekraïne - het land waar de misdaad zich afspeelde - draagt de strafvervolging officieel over aan Nederland. Een verdrag hierover wordt nog deze week ondertekend. Dat is van belang omdat het proces in Nederland dan niet alleen over de Nederlandse, maar over alle slachtoffers kan gaan. Dat was voor Maleisië en Australië een belangrijke eis.

Bovendien kunnen Oekraïners - die net als Russen volgens hun grondwet niet mogen worden uitgeleverd - op basis van het verdrag wel op afstand worden gehoord. Als zij veroordeeld worden, mogen zij hun straf uitzitten in Oekraïne.

Premier Rutte noemt de beslissing 'een volgende stap op weg naar het achterhalen van de waarheid, de berechting van verdachten en genoegdoening voor de nabestaanden'. Wel benadrukt hij opnieuw dat het een zaak van lange adem blijft.

Beeld afp

OP DE BARRICADEN
Tegen Marcouch

'Hij staat natuurlijk ontzettend voor lul', zei PvdA-voorman Asscher toen hij hoorde van Geert Wilders' plan om te demonstreren tegen de benoeming van Ahmed Marcouch tot burgemeester van Arnhem.

Maar daardoor liet Wilders zich vandaag uiteraard niet tegenhouden. Met op zijn spandoek de tekst 'Geen Arnhemmistan, we raken ons land kwijt' verscheen hij rond vieren bij het Arnhemse stadhuis, vergezeld door enkele andere PVV'ers. De manifestatie bracht, behalve veel agenten, ook Edwin Wagensveld van actiegroep Pegida, Constant Kusters van de extreemrechtse Nederlandse Volks-Unie (NVU) en een groepje luidruchtige anti-Wildersdemonstranten op de been.

Ahmed Marcouch volgde de gebeurtenissen niet, liet hij weten aan Omroep Gelderland. 'Iedereen heeft het goed recht om te demonstreren, maar ik vind het een rare verschijning. Zo'n aanstelling is aan de gemeenteraad.'

Bovendien heeft Marcouch wel andere dingen aan zijn hoofd. 'Mijn dochter krijgt haar diploma, dat is belangrijker dan het volgen van Wilders.'

Even na halfvijf verliet Wilders het toneel alweer.

Beeld anp

WAT WE LAZEN
Baudet

Een groot interview in het zomernummer van HP/De Tijd met Thierry Baudet, die zich daarin niet bescheiden toont over zijn capaciteiten en zijn ambities.

Eén uitsnede:

Je hebt een enorme denkkracht, die ik bewonder. Maar hoe zeker is die? Hoe overtuigd ben je van je meningen?

'Zijn mijn meningen niet gewoon feiten? Ik heb gelijk en anderen hebben ongelijk.'

Jij denkt dat meningen feiten zijn?
'Mijn meningen, ja. Die van anderen zijn onjuiste feiten.'

Het hele interview leest u hier.

Beeld anp

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Onze politieke redactie neemt u elke middag rond 17.00 uur mee naar het Binnenhof. De Haagse vierkante kilometer is een snelkookpan waarin een tweet in de ochtend kan uitgroeien tot een Kamerdebat in de middag en een crisis in de avond. U leest het in Dagkoersen.

Wilt u deze nieuwsbrief per mail ontvangen? Meld u hier aan: volkskrant.nl/dagkoersen.Tips of opmerkingen? Mail naar haag@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden