Het Binnenhof: 4 november

Uw politieke nieuwsbrief

Raoul du Pré
null Beeld ANP/de Volkskrant
Beeld ANP/de Volkskrant

Goedemiddag. Terwijl Kees van der Staaij de euro's laat rollen, stelt Jacques Monasch de rekbaarheid van zijn eigen partij op de proef en krijgt Geert Wilders geen nieuwe rechter.

Hier zijn uw Dagkoersen, die u ook elke dag per e-mail kunt ontvangen.

null Beeld c.
Beeld c.

PROGRAMMA VAN DE DAG
'Stem voor het leven'

Het was even wennen voor de parlementaire pers: de SGP presenteerde het verkiezingsprogramma vandaag vanuit een kerk. En niet zomaar eentje, maar die van de grote held van SGP-leider Kees van der Staaij. In de negentiende eeuw bezocht Guillaume Groen van Prinsterer, de grondlegger van de protestant-christelijke politiek, de Waalse Kerk in Den Haag ook al.

Enigszins onwennig schoof verslaggever Robert Giebels aan in de kerkbankjes om Van der Staaij te horen beloven dat er 3 á 4 miljard bij komt voor Defensie, dat er meer geld naar de zorg gaat, dat er 5000 politieagenten extra komen, dat de kinderbijslag met 50 euro per kind per jaar omhoog gaat. En dat de SGP jonge ouders 1000 euro geboortepremie wil betalen als ze hun eerste kindje krijgen.

Alleen bij het eerste kindje?, klonk de vraag vanuit de kerkbanken. Ja, want wij voeren geen geboortepolitiek, deelde de SGP-leider de pers vanuit het midden van de kerk mede.

Maar toch wel een beetje, bleek een paar zinnen later: 'Ouders stellen hun kinderwens soms ook uit om financiële redenen.' Van de 1000 euro kunnen ouders bijvoorbeeld een kinderwagen kopen. 'Eentje die vier, vijf kinderen mee moet kunnen.'

Overigens is het niet goedkoop, als de SGP het voor het zeggen krijgt.
Want dan gaat er ook nog extra geld naar onderwijs, gemeenten en provincies, justitie, terrorismebestrijding, ontwikkelingssamenwerking, cyberveiligheid, nabestaandenuitkeringen, het midden- en kleinbedrijf, groene stroom en innovatie van de binnenvaart.

Waarvan het allemaal betaald moeten worden, daarover schept het SGP-program geen duidelijkheid. 'Dat is nog een verrassing', grapte de partijleider. Voor als het Centraal Planbureau 'het financiële plaatje' binnenkort heeft doorgerekend.

Een uitgebreide bespreking van het SGP-programma staat morgen in de Volkskrant.

undefined

null Beeld ANP
Beeld ANP

GESPREK VAN DE DAG
Monasch versus de PvdA

Hij wil een deel van het PvdA-verkiezingsprogramma in de prullenbak gooien en dreigt met een motie van wantrouwen tegen zijn eigen kabinet. Kan Jacques Monasch desondanks meedoen aan de lijsttrekkersverkiezing?

Verslaggever Frank Hendrickx: 'Maandag hakt de PvdA de knoop door. Monasch had donderdagavond naar eigen zeggen 'een uitstekend gesprek' met de selectiecommissie die samen met het bestuur bepaalt wie zich mag mengen in de strijd om het partijleiderschap. Opmerkelijk, want de NOS meldde ongeveer tegelijkertijd dat hij volgende week een motie van wantrouwen tegen Rutte II wil steunen vanwege de afhandeling van het Oekraïnereferendum.'

Een coalitielid dat het kabinet wil wegsturen - dat is al lang niet meer vertoond. Hoe nu verder? Als het aan PvdA-activist Sander Terphuis ligt, moet Monasch geweerd worden uit de interne verkiezingen. 'De kandidatuur van Monasch betekent een fundamentele vergissing met fatale gevolgen voor onze partij', schrijft Terphuis, die vreest dat het rebelse Kamerlid via flitsleden de macht grijpt.

Is Monasch zelf bang dat hij gewipt wordt? 'Make my day', citeert hij Clint Eastwoord. 'Dat zou de ultieme bevestiging zijn van mijn stelling dat de PvdA is afgedreven. Ik wil de partij juist openbreken, weer geluiden van buitenaf toelaten. De vraag is of dat kan.'

Toch vragen fractiegenoten zich intussen al af hoe Monasch straks nog het woord namens de PvdA kan voeren als hij het kabinet niet meer steunt. Binnenkort moet hij de cultuurbegroting verdedigen in de Kamer. Toen Tunahan Kuzu en Selçuk Öztürk in 2014 weigerden om het beleid van minister Asscher te steunen, kregen ze het verzoek hun heil elders te zoeken.

Dinsdag wordt duidelijk of Monasch een vergelijkbaar lot wacht.

null Beeld anp
Beeld anp

ONDERTUSSEN IN DE RECHTSZAAL
Rechter Rens mag door

Een uitermate stekelige dag in de wrakingskamer van de Haagse rechtbank, die zich boog over de eis van Geert Wilders om rechter Elianne van Rens te vervangen wegens vooringenomenheid. 'Dit is de wraking die je wist dat zou komen', grapte officier van justitie Bos, verwijzend naar de taalfout in het Koningslied. Daarmee haalde hij zich de woede van Wilders' advocaat Geert-Jan Knoops op de hals.

Maar dat hielp niet, want Knoops trok vandaag aan het kortste eind: de wrakingskamer ziet geen reden om Van Rens te vervangen. Het proces gaat door.

Uitgebreid verslag van de zaak leest u hier.

Geert-Jan Knoops in de rechtzaal. Beeld anp
Geert-Jan Knoops in de rechtzaal.Beeld anp

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Onze politieke redactie neemt u elke middag rond 17.00 uur mee naar het Binnenhof. De Haagse vierkante kilometer is een snelkookpan waarin een tweet in de ochtend kan uitgroeien tot een Kamerdebat in de middag en een crisis in de avond. U leest het in Dagkoersen.

Wilt u deze nieuwsbrief per mail ontvangen? Meld u hier aan: volkskrant.nl/dagkoersen. Tips of opmerkingen? Mail naar haag@volkskrant.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden