Het Binnenhof: 4 juli

Uw politieke nieuwsbrief.

Beeld ANP/de Volkskrant

Goedenavond. Terwijl de Eerste Kamer zich opmaakt voor een potje armpjedrukken met minister Van der Steur, presenteert minister Ploumen een witte lijst die zomaar kan veranderen in een zwarte lijst.

Hier zijn uw politieke Dagkoersen. Wilt u deze nieuwsbrief dagelijks per e-mail ontvangen? Regel het hier.

Beeld de Volkskrant

GESPREK VAN DE DAG
De witte lijst

De vorige keer dat minister Ploumen iets over 'eerlijke kleding' zei, had ze binnen de kortste keren ruzie met Coolcat-directeur Ronald Kahn, eigenaar van 70 kledingwinkels. 'De minister gedraagt zich als een zeemeeuw die op je hoofd schijt en wegvliegt', liet Kahn weten.

Dat was in 2013. Mensonterende taferelen gingen de wereld over na het instorten van een kledingfabriek in Bangladesh. 1100 mensen die tegen spotprijzen kleren naaiden voor westerse merken, vonden de dood. En Ploumen had er een thema bij voor haar ministerschap: de strijd tegen 'foute kleding'.

Ze probeerde het eerst met 'naming and shaming'. Ze nagelde Coolcat, Prénatal en Wibra publiekelijk aan de schandpaal omdat die in haar ogen te weinig meewerkten. Maar dat was dus buiten Kahn gerekend, die nogal wat tegen die beschuldiging had in te brengen. De exercitie eindigde met een persbericht waarin de PvdA-minister haar waardering uitsprak voor de inspanningen van Coolcat voor de verbeteringen in de textielindustrie in Bangladesh. En dus met lelijke een kras op Ploumens neus.

Minister Ploumen ondertekende maandag het convenant. Beeld anp

Ouder en wijzer gooit Ploumen het nu over de andere boeg: ze presenteerde vandaag een 'witte lijst' met kledingmerken die wél aan alle vereisten van 'eerlijke kleding' voldoen of er in elk geval werk van maken. Denk aan: acceptabele arbeidsomstandigheden in de fabrieken, een leefbaar loon voor arbeiders, geen kinderarbeid, geen gedwongen arbeid, geen discriminatie op de werkvloer en een productieproces dat rekening houdt met natuur en milieu.

Zo hoopt Ploumen via een omweg alsnog haar doel te bereiken: producenten opvoeden via publiciteit en consumentenbewustwording. Want de witte lijst wordt de komende jaren vanzelf een zwarte lijst: wie zich niet aan de afspraken of de goede voornemens houdt, valt er vanaf. Het ministerie belooft de namen van de afvallers jaarlijks bekend te maken.

Op de voorlopige witte lijst, onder anderen: Zeeman, Miss Etam, Steps, O'Neill, Sting, de Bijenkorf, HEMA, Wehkamp, C&A. En ja, ook Coolcat

ONRUST OP KOMST
Van der Steur vs de oppositie

Minister Van der Steur had vorige week een paar relatief rustige werkdagen maar dat kan natuurlijk niet zo blijven. In de Dagkoersenserie 'Van der Steur in zwaar weer' is het toneel dit keer de Eerste Kamer.

Daar verdedigt de bewindsman morgen zijn aanvullende ('suppletoire') Justitie-begroting over 2016. En dat belooft een fikse aanvaring met de oppositie te worden.

Zowel in de Tweede als in de Eerste Kamer werd eind 2015 de begroting van Veiligheid en Justitie goedgekeurd onder de voorwaarde dat Van der Steur alles op alles zou zetten meer geld voor zijn departement los te peuteren. Alleen met extra middelen zou de kwaliteit van de strafrechtketen (politie, Openbaar Ministerie, rechtspraak) gewaarborgd kunnen worden, stelden beide Kamers in aangenomen moties.

Van der Steur vindt dat hij daarin is geslaagd. Alleen al voor de Nationale Politie komt er in 2016 een slordige 188 miljoen euro bij. Dat is een sloot geld, vindt Van der Steur. Maar de oppositie vindt van niet. Samen probeerden CDA, D66, SP, ChristenUnie, GroenLinks, SGP en 50Plus er in de Tweede Kamer al per amendement nog eens 184 miljoen bij te krijgen voor Justitie. Vergeefs, want de regeringspartijen VVD en PvdA stemden tegen.

Morgen worden zij echter weer eens geconfronteerd met de rauwe werkelijkheid dat de verhoudingen in de Eerste Kamer heel anders liggen. De samenwerkende zeven partijen hebben daar een ruime meerderheid van 42 zetels.

Verslaggever Remco Meijer verwacht een Eerste Kamer op ramkoers:
'Amenderen kan de senaat niet, een motie indienen wel. Die zal worden aangenomen en dan breekt het moment van de politieke afwegingen aan: begroting verwerpen, de vertrouwensregel stellen, een motie van wantrouwen tegen de minister indienen. De sfeer is grimmig.'

Dagkoersen-weetje: Van der Steur gaat aan het begin van de zomervakantie trouwen. Of hij dat doet als ambteloos burger of als minister van Veiligheid en Justitie is morgen in handen van de Eerste Kamer.

Van der Steur vorige week in het Tweede-Kamerdebat over zijn begroting. Beeld anp

EN DAN DIT NOG
WC m/v

Als het COC Eindhoven, de Universiteiten van Leiden en Amsterdam en de gemeente Utrecht voorop gaan, kan de minister van Emancipatie natuurlijk niet achterblijven. Vandaar dat minister Bussemaker vandaag op haar ministerie van OCW de eerste sekseneutrale wc opende.

'Een klein gebaar, maar een heel belangrijk symbool', aldus Bussemaker. Transgenders hebben vaak problemen met het kiezen van het juiste toilet. Bussemaker: 'Als je een man bent, maar op weg een vrouw te worden, dan kan het heel ongemakkelijk zijn om een mannentoilet binnen te lopen, of juist een vrouwentoilet.'

Of Nederland in navolging van Candada ook gaat werken aan genderneutrale ID-bewijzen, is in het kabinet nog onderwerp van discussie.

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Onze politieke redactie neemt u elke middag rond 17.00 uur mee naar het Binnenhof. De Haagse vierkante kilometer is een snelkookpan waarin een tweet in de ochtend kan uitgroeien tot een Kamerdebat in de middag en een crisis in de avond. U leest het in Dagkoersen. Meld u hier aan om deze nieuwsbrief dagelijks in uw mailbox te ontvangen

Minister Bussemaker opent de nieuwe wc. Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.