Het Binnenhof: 4 december

Uw politieke nieuwsbrief

Premier Rutte en minister Hennis van Defensie. Beeld ANP/de Volkskrant

Goedemiddag. Nederland overweegt bommen te gooien op IS-doelen in Syrië. Rutte spreekt over 'een nieuw weegmoment', maar hij gaat niet 'over één nacht ijs'.

Dat geldt ook voor staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën. Die puzzelt al maanden aan zijn Belastingplan en heeft nog drie weken om het te redden. De oppositiesteun in de Eerste Kamer heeft hij nog niet rond, hij puzzelt rustig verder.

Hier zijn uw dagkoersen.

Beeld de Volkskrant

WEEGMOMENT VAN DE DAG
Kabinet denkt na over bommen in Syrië

'Er is sprake van een nieuw weegmoment', stelt premier Rutte. De Amerikanen en de Fransen zoeken bondgenoten voor hun strijd tegen IS in Syrië. Het is reden voor het kabinet om te overwegen de Nederlandse F16's die in Irak IS-doelen bombarderen ook de Syrische grens over te sturen. 'Wij bestuderen de verzoeken zorgvuldig', zei Rutte vanmiddag.

Nederland kan ook nog weigeren, onderstreepte hij. 'Wij behouden ons alle rechten voor. We doen meer dan de meeste andere landen in de strijd tegen IS, daar hoeft niemand zich in Nederland voor te schamen.'

Eerder op de dag stelden ministers Hennis van Defensie en Koenders van Buitenlandse Zaken ook al dat het kabinet overweegt de militaire inzet uit te breiden naar Syrië. 'We moeten ervoor zorgen dat datgene wat we doen, ook bijdraagt aan het vernietigen van IS. Voor die afweging neemt de regering de tijd', zei minister Koenders.

Gisteravond bleek dat de PvdA-minister tot een nieuw inzicht was gekomen. Lange tijd hield Koenders de boot vooral af, nu lijkt hij te bewegen richting bommen op Syrië. Onder meer de terreuraanslagen in Parijs en het recente besluit van de Fransen en Britten om hun luchtaanvallen uit te breiden naar Syrië zijn 'gamechangers' voor de minister van Buitenlandse Zaken, zei hij in de Kamer.

De premier gaf geen indicatie van hoeveel denktijd het kabinet nodig heeft. De situatie in Syrië blijft ongelooflijk complex, waarschuwde hij. De inmenging van de Russen en het door de Turken neergehaalde Russische vliegtuig illustreren dat. 'Dit is niet iets waar je over één nacht ijs gaat.'

Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken wordt op het Binnenhof ontvangen door de zwarte sint. Beeld anp

PUZZEL VAN DE MAAND
Redt Wiebes het of redt-ie het niet?

Nog een kleine drie weken en dan weten we of het kabinet een grote nederlaag gaat lijden of er alsnog in slaagt die te voorkomen. Dan, op 22 december, stemt de Eerste Kamer over het Belastingplan 2016. Precies, dat ding waarin 5 miljard belastingverlaging voor iedereen is opgenomen. De Eerste Kamer? Was dat niet dat Hoge College van Staat dat louter kijkt naar de kwaliteit van wetten? Dat alleen ja of nee zegt, geen politiek oordeel velt en zich alleen afvraagt of hetgeen wordt voorgelegd, uitvoerbaar is? Ja, die Eerste Kamer.

Er mogen slechte of verkeerde keuzes staan in het Belastingplan van staatssecretaris Wiebes van Financiën, met de technische kwaliteit is niets mis. Uitvoerbaar is het ook. Sterker, als het wordt weggestemd, dan heeft de Belastingdienst pas echt uitvoeringsproblemen. Vier miljoen mensen moeten dan rond de verkiezingen van 2017 geld terug gaan betalen aan de fiscus.

De VVD-PvdA-coalitie durft er niet op te vertrouwen dat de Eerste Kamer in haar rol blijft en zoekt vooraf de zekerheid van een meerderheid. Daarvoor zijn naast het CDA nog vijf senatoren nodig. De eerste voorkeur gaat daarbij uit naar de vijf van ChristenUnie en SGP. Tweede keuze zijn de senatoren van D66. Lastig, want heel veel wensen die D66 heeft, jagen het CDA juist weg.

Wiebes beantwoordde vandaag vragen van de Eerste Kamer. Tot veel nieuwe politieke inzichten leidde dat niet. Hij beperkte zich in zijn brief tot de techniek en deed geen politieke handreikingen richting potentiële gedoogpartners. Haast is dan ook niet geboden, hij heeft nog bijna drie weken.

Staatssecretaris Wiebes met minister van Financiën Dijsselbloem in de Eerste Kamer. Beeld anp
De staatssecretaris in de Tweede Kamer tijdens de stemming over zijn Belastingplan. 22 december oordeelt de Eerste Kamer. Beeld anp

OOK DAT NOG
Afscheid van een fluisteraar

Deze woensdag kwam dan toch echt een einde aan het gefluister in de gangen van het ministerie van Veiligheid en Justitie. Hoofd-fluisteraar Annemarie Stordiau nam afscheid. Ze gaf twintig jaar directeur communicatie op het departement. 'Nu zoeken ze op Veiligheid en Justitie naar een trompettist die de aanwezige ambtenaren eens flink wakker kan toeteren', schrijft Maartje Bakker in ons achter-de-schermen-blog #binnenskamers.

Turken niet welkom in EU waar Nederland uit zou moeten stappen
'Jullie regering maakt jullie wijs dat jullie ooit lid zullen worden van de EU. Nou vergeet het maar. Jullie zijn geen Europeanen en jullie zullen dat nooit worden', zegt Geert Wilders in een videoboodschap aan de Turken. Duidelijke taal. Maar toch ook een beetje vaag. Want werpt de PVV'er zich nu op als beschermheer van de EU? En was hij niet van mening dat Nederland zo snel mogelijk uit de EU moest stappen?

Beeld ANP/de Volkskrant
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden