Het Binnenhof: 4 april

Uw politieke nieuwsbrief

Frank Hendrickx
De Britse EU-scepticus Nigel Farage is vandaag in Nederland op uitnodiging van VNL en GeenPeil. Beeld ANP/de Volkskrant
De Britse EU-scepticus Nigel Farage is vandaag in Nederland op uitnodiging van VNL en GeenPeil.Beeld ANP/de Volkskrant

Goedemiddag. Is vandaag het begin van het einde van de vluchtelingencrisis? PvdA-leider Diederik Samsom, een van de architecten van de deal met Turkije, ging zelf kijken in de Griekse vluchtelingenhotspot Moria.

Verder: Het Binnenhof is geschokt (!) door de schimmige wereld die schuil gaat achter de uitgelekte Panamapapers en het laatste nieuws over het referendum. Dit keer met de Britse politicus Nigel - 'my goodness me' - Farage.

Hier zijn uw Dagkoersen. Wilt u onze politieke nieuwsbrief dagelijks in uw mailbox ontvangen? Meld u hier aan.


null Beeld De Volkskrant
Beeld De Volkskrant

GESPREK VAN DE DAG
Gaan de vluchtelingen terug?


Het zijn spannende tijden voor het plan Merkel-Samsom-Knaus. De papieren werkelijkheid: Turkije neemt vanaf vandaag vluchtelingen terug die 'illegaal' naar Griekenland zijn gegaan. Tegelijkertijd brengt de EU 'legaal' evenveel vluchtelingen vanuit Turkije naar Europa via een luchtbrug.

Nu komt het aan op de uitvoering, niet altijd het sterkste punt van Europese plannen. Vooralsnog lijkt chaos te overheersen op de Griekse eilanden. Pijnlijke beelden die nog wel even zullen aanhouden, voorspelde de eerste bedenker van het vluchtelingenplan, de Oostenrijker Gerald Knaus, gisteren in Nieuwsuur. De Europese Commissie schiet volgens hem tekort bij het opzetten van snelle, maar degelijke asielprocedures in Griekenland.

PvdA-leider Diederik Samsom, die het plan van Knaus aan de man bracht, is ondertussen naar Lesbos gegaan om polshoogte te nemen. Via interviews doet hij verslag. Ondanks de soms hartbrekende taferelen, blijft de PvdA'er optimistisch. 'Dit plan moet een legale route openen voor Syrische vluchtelingen en voorkomen dat mensen via gammele bootjes komen en verdrinken.'

Het principe van de deal is inmiddels heel voorzichtig in de praktijk zichtbaar: Turkije heeft al vluchtelingen uit Lesbos teruggenomen en de EU neemt vluchtelingen uit Turkije op. Morgen komt ook het eerste vliegtuig in Nederland aan.

Samsom in het detentiecentrum Moria. Beeld anp
Samsom in het detentiecentrum Moria.Beeld anp

SCOOP VAN DE DAG
De Panamapapers: Nederland is 'shocked!'

Een onthulling die 'beter is dan Netflix', schreef columniste Sheila Sitalsing vandaag al. Daar lijkt het inderdaad op. Kamerleden vertonen opeens overeenkomsten met kapitein Renault uit de via Netflix te bekijken filmklassieker Casablanca: 'I'm shocked, shocked to find that gambling is going on in here!' (Filmliefhebbers weten dat Renault daarna een deel van de gokwinst in zijn hand krijgt gedrukt.)

Ook de Tweede Kamer is nu geschokt door alles wat er boven water komt met de Panamapapers. En dat terwijl internationale instanties er toch al een tijdje op wijzen dat ook Nederland een deuntje meespeelt in de fiscale jungle van offshore holdings en brievenbusfirma's. Zelfs president Obama uitte die kritiek al publiekelijk.

De Belastingdienst en De Nederlandsche Bank gaan de komende maanden goed kijken naar alle documenten die zijn uitgelekt. Een Kamerdebat komt er ook. De SP wil zelfs een parlementaire enquête.

Volg het nieuws over de Panamapapers verder via het liveblog van de Volkskrant.

Ook de Russische president Poetin wordt genoemd in de Panamapapers. Beeld epa
Ook de Russische president Poetin wordt genoemd in de Panamapapers.Beeld epa

OP NAAR HET REFERENDUM
Farage in Volendam

Een opmerkelijke zet van VNL: de nieuwe, 'klassiek rechtse' partij haalt aan de vooravond van het Oekraïnereferendum de Britse UKIP-voorman Nigel Farage naar Nederland.

'Farage is het blije gezicht van de Britse anti-EU-beweging en in die hoedanigheid tot ver buiten het Britse eiland bekend,' schrijft verslaggever Joost de Vries, die de Brit vandaag volgt. 'Vanavond is hij op uitnodiging van VNL en GeenPeil in het pittoreske Volendam om de nee-stem een extra boost te geven. Het nee-kamp ligt op kop, blijkt uit meerdere peilingen, maar de grote vraag is of de opkomstdrempel van 30 procent zal worden gehaald.

Het Nederlandse referendum op 6 april over het EU-Oekraïneverdrag heeft op het eerste gezicht weinig van doen met het Britse Brexit-referendum op 23 juni, toch liggen ze volgens Farage in elkaars verlengde. 'Als jullie dit referendum winnen, my goodness me, dan zal dat ook helpen in Groot-Brittannië', zegt hij in een filmpje waarin hij zijn komst aankondigt.

Voormalig PVV'ers Joram van Klaveren en Louis Bontes staan er precies zo in. Ze zijn voor een vrije Europese markt, maar tegen een Europese Unie. Met VNL lukt hen wat hun voormalige baas niet lukte: samenwerken met UKIP. Wilders heeft het geprobeerd, maar Farage had geen trek in de PVV, die hij te extreem vindt.

Vanavond vanaf een uur of 18.00 moet in de Volendamse haven blijken of de eurosceptici van Nederland net zo weglopen met de goedlachse Engelsman als diens Britse landgenoten. De andere sprekers van de avond: Jan Roos van GeenPeil en VNL-voorman Van Klaveren.'

De Britse EU-criticus Nigel Farage grijpt het Nederlandse Oekraïnereferendum aan om reclame te maken voor een Brexit en tegen de EU. Beeld ap
De Britse EU-criticus Nigel Farage grijpt het Nederlandse Oekraïnereferendum aan om reclame te maken voor een Brexit en tegen de EU.Beeld ap


Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Onze politieke redactie neemt u elke middag rond 17.00 uur mee naar het Binnenhof. De Haagse vierkante kilometer is een snelkookpan waarin een tweet in de ochtend kan uitgroeien tot een Kamerdebat in de middag en een crisis in de avond. U leest het in Dagkoersen. Meld u hier aan om deze nieuwsbrief dagelijks in uw mailbox te ontvangen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden