Het Binnenhof: 31 maart

Uw politieke nieuwsbrief

null Beeld ANP/de Volkskrant
Beeld ANP/de Volkskrant

Goedemiddag. De formatie kwam langzaam op gang, werd toen kort onderbroken vanwege een buitenlandse trip van CDA-leider Sybrand Buma en gaat nu weer langzaam verder. Vandaag kwamen de Pasja's uit de financieel-economische hoek op bezoek.

Verder: De NAM trekt zich terug en controverse rond PVV-stijlicoon Dion Graus.

Hier zijn uw Dagkoersen. Wilt u deze nieuwsbrief per mail ontvangen? Regel het hier.

null Beeld De Volkskrant
Beeld De Volkskrant

FORMATIENIEUWS VAN DE DAG
In de Kamer bestaat de coalitie al

Het formatieweer doet wonderen op het Binnenhof. Vandaag werd zelfs Sybrand Buma toegezongen door jolige scholieren - helaas niet het Wilhelmus, maar een eigen compositie: 'Wij zijn blij, want Buma is er bij.'

In de Stadhouderskamer mochten daarna de Pasja's van onder andere De Nederlandsche Bank en het CPB langskomen voor advies. Samenvatting: Nu niet meteen beginnen met 'het grote uitgeven'. Na anderhalf uur zat het er weer op. Maandag vervolgen we de lange weg naar Rutte III.

In de krant van morgen geeft politiek redacteur Ariejan Korteweg duiding bij de formatierituelen die volgens hem even Hollands zijn als de tien kilometer schaatsen op de lange baan. 'De rest van de wereld vindt groeiend gras opwindender, maar wij gaan de komende maanden elke flinter informatie dankbaar aanvaarden, om er de kleinste restjes betekenis af te schrapen.'

Daar is verslaggever Sammie Peters al mee begonnen. Zij zag hoe VVD, CDA, D66 en GroenLinks in de Tweede Kamer al samen optrekken, vooral om debatten te blokkeren.

Buma en zijn secondanten. Beeld anp
Buma en zijn secondanten.Beeld anp

NEXIT VAN DE DAG
De NAM trekt zich terug

De formerende partijen hielden zich vandaag ook eensgezind op de vlakte over de toekomst van gaswinning in Groningen, maar iedereen is wel blij dat de Nederlandse Aardolie Maatschappij (eigendom van Shell en ExxonMobil) niet langer betrokken zal zijn bij het afhandelen van schadeklachten.

Ook bij de gedoodverfde oppositie is er grote tevredenheid te bespeuren, constateert verslaggever Joost de Vries. Kersvers SP-Kamerlid Sandra Beckerman beschouwt het als een verjaardagscadeau. Precies een jaar geleden, toen was ze nog Gronings Statenlid, vierde Beckerman haar verjaardagsfeest in de vorm van een demonstratie. Tussen de slingers hing een spandoek met de tekst: 'NAM rot op.'

Beckerman: 'Toen zei men: leuk, dat willen we allemaal, maar het gaat niet gebeuren.' Een jaar later is het zover: het bedrijf dat de schade veroorzaakt draait nog wel op voor de kosten, maar beslist niet meer mee over de afhandeling. Een overwinning voor de Groningers, maar het is nog niet genoeg, zegt Beckerman. 'Ik wil niet dat een slecht systeem wordt vervangen door een ander slecht systeem.'

Hans Alders, de 'Nationaal Coördinator Groningen', is de man die de komende maanden het nieuwe systeem gaat optuigen. Maar ook Alders wordt in Groningen met argwaan bekeken. Hij zou niet meer zijn dan een vooruitgeschoven post van Economische Zaken, het ministerie dat de gasbaten int.

Minister Kamp ziet dat anders: 'Dat iemand met mij in contact staat, betekent niet dat dat verkeerd is. Wij hebben gezorgd voor een dedicated organisatie die niet meer door de NAM maar door de nationaal coördinator wordt aangestuurd. Dat is het beste wat we hebben kunnen regelen.'

Hank Kamp over de Nexit Beeld anp
Hank Kamp over de NexitBeeld anp

KANTOORKNEUZEN VAN DE DAG
Fashionisto Graus is boos

Het AD schreef deze week een artikel over de nieuwe modetrends op het Binnenhof. Het is niet iedereen opgevallen, maar bijna alle politieke leiders blijken sinds kort veel modebewuster. Wie geen pak in de kleur 'Napolitaans blauw' draagt, schijnt er in de wandelgangen niet meer bij te horen. Het AD constateert tevreden: 'Kledinghooligans als Hans Spekman (PvdA) en Dion Graus (PVV) behoren tot een uitstervend ras.'

Minder blij met die recensie is Dion Graus, de PVV'er die ook wel eens gesignaleerd is in Napolitaans blauw. Graus ziet zichzelf als 'trendsetter' en in een tweet noemt hij onze collega's van het AD juist 'kantoorkneuzen'.

Het is niet voor het eerst dat de fashionisto in Graus gekwetst wordt. In 2009 nomineerde Esquire hem al voor de titel 'Slechtst geklede man van Nederland'. Voor Graus was dat reden om te protesteren bij het kledingmerk Boss, dat volop adverteerde in Esquire. Volgens de PVV'er was zijn nominatie onbegrijpelijk, aangezien hij juist vooral kleding van adverteerder Boss droeg.

Met het gevaar ook voor kantoorkneus uitgemaakt te worden, moeten we toch eerlijkheidshalve opmerken dat ook Volkskrant-moderecensent Arno Kantelberg (ex-Esquire) vrij kritisch schreef over het PVV-stijlicoon.

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Onze politieke redactie neemt u elke middag rond 17.00 uur mee naar het Binnenhof. De Haagse vierkante kilometer is een snelkookpan waarin een tweet in de ochtend kan uitgroeien tot een Kamerdebat in de middag en een crisis in de avond. U leest het in Dagkoersen.

Wilt u deze nieuwsbrief per mail ontvangen? Meld u hier aan: volkskrant.nl/dagkoersen. Tips of opmerkingen? Mail naar haag@volkskrant.nl.

Graus in het Napolitaans blauw Beeld anp
Graus in het Napolitaans blauwBeeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden