Het Binnenhof: 31 maart

Uw politieke nieuwsbrief

Beeld ANP/de Volkskrant

Goedemiddag. Minister Van der Steur heeft in de Kamer nauwelijks krediet over nu hij alweer een fout heeft toegegeven. Hij krijgt nóg meer huiswerk opgezadeld voor deel twee van het Brusseldebat.

En de 'hete fase' van de Oekraïnecampagne is aangebroken. De strijd wordt zelfs met stroopwafels gestreden.

Hier zijn uw Dagkoersen. Wilt u onze politieke nieuwsbrief dagelijks in uw mailbox ontvangen? Meld u hier aan.

Beeld de Volkskrant

GESPREK VAN DE DAG
Minister Van der Steur, wederom

Ard van der Steur heeft zich opgewerkt tot het gesprek van de week. Was dat vorige week nog 'Brussel', nu heeft de minister van Justitie alle aandacht naar zich toe getrokken. Hij kan momenteel nog weinig goed doen. Met elke stap die hij zet, voedt hij de gretige oppositie.

Dinsdagavond kapte de Kamer het debat over de aanslagen halverwege af. De minister stond te vaak met zijn mond vol tanden en moest eerst maar eens zijn huiswerk gaan doen. Zo geschiedde, hij zat diezelfde avond tot diep in de nacht in het Torentje met premier Rutte. De volgende ochtend had hij nieuws voor de Kamer: niet de FBI maar de New Yorkse politie had kort voor de aanslagen in Brussel informatie over de terroristische broers El Bakraoui doorgespeeld aan de Nederlandse ambassade in Washington.

Inhoudelijk misschien een detail, maar politiek een enorme steen die hij voor zichzelf neerlegde om zich er vervolgens aan te stoten. De oppositie stuurde snel briesende persberichten uit over hoe 'pijnlijk' het is dat de minister de zaken niet op orde heeft op zo'n belangrijk dossier als terreurdreiging. De reactie was te verwachten, dus waarom hiermee niet gewacht tot aan het volgende debat?

Het gevolg: nog eens 68 schriftelijke Kamervragen, bovenop het verzoek om een feitenrelaas dat hij dinsdag al meekreeg. Twintig van de 68 vragen gaan over de 'NYPD'. Het gebrek aan vertrouwen druipt eraf. Vraag 48 says it all: 'Weet u zeker dat het de Intelligence Division van de NYPD was die u heeft geïnformeerd? Hoe zeker bent u daarvan?'

Voer voor Twitterhilariteit: Van der Steur geeft volgende week aan de Universiteit Leiden een college over terrorismebestrijding.

Minister Van der Steur haalt de schouders op over zijn politieke toekomst: 'Dat is niet aan mij.' Beeld anp

KANDIDATEN VAN DE DAG
Kinderombudsman wordt vrouw

Marc Dullaert was te activistisch, vond de rechterflank van de Kamer. In die kringen werd dan ook niet getreurd toen ombudsman Reinier van Zutphen zijn Kinderombudsman de wacht aanzegde. Nu komt Van Zutphen met twee kandidaat-opvolgers op de proppen: beiden vrouwen die in 2011 actie voerden tegen het uitzetten van asieltiener Mauro.

Margrite Kalverboer is hoogleraar Kind, Orthopedagogiek en Vreemdelingenrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen. Carla van Os is onderzoeker aan diezelfde universiteit. Van Zutphens voorkeur gaat uit naar Kalverboer. De Kamer kiest volgende week dinsdag.

Wat Dullaert betreft wordt zijn opvolger net zo 'activistisch' als hij was (+): 'Wat een ombudsman moet zijn: die moet schuren. Uiteindelijk neem je de zittende overheid de maat. Dat doet pijn. Dat schuurt. Dat mag, dat moet - mits het maar op basis van feiten is.'

Van Zutphens favoriet: hoogleraar Margrite Kalverboer. Beeld anp

OP NAAR 6 APRIL
Stemmen voor een stroopwafel

Nog zes dagen tot het Oekraïnereferendum, de 'hete fase' van de campagne is nu echt aangebroken. In Rotterdam komen er dampende stroopwafels aan te pas. De zoetigheid moet de kiezer overhalen om ja te gaan stemmen, ervoer verslaggever Dion Mebius ter plekke (+). De stroopwafels vonden gretig aftrek, de ja-stem een stuk minder.

Op TourNEE met Harry

Ondertussen trok verslaggever Ariejan Korteweg enkele dagen op (+) met fel tegenstander van het verdrag, SP'er Harry van Bommel. Tijdens een SP-avond (Motto: 'Me Tarzan, Ukraine') gaat hij het debat aan met D66'er Marietje Schaake (pro-verdrag). Maar liever dan zo'n thuiswedstrijd zoekt Van Bommel het hol van de leeuw op. Bijvoorbeeld tussen de stropdassen in de Haagsche Kluis waar hij de degens kruist met VVD'er Han 'De Bulldozer' ten Broeke.

Waar het referendum écht over gaat

Stroopwafels, politiek cafés, Oekraïne is hot. Maar eigenlijk gaat het referendum helemaal niet over het EU-Oekraïneverdrag. Althans, dat zeggen de initiatiefnemers in een interview met NRC-Handelsblad. Nee, zij willen gewoon alles doen om zand in de EU-machine te gooien. Dit verdrag was het eerste het beste instrument dat ze daarvoor aangrepen.

Een oproep van GeenPeil om volgende week te gaan stemmen. Beeld anp

OOK DAT NOG
Toch aparte opvang

Staatssecretaris Dijkhoff van Asiel wil asielzoekers niet scheiden naar religie of geaardheid. Een meerderheid van de Kamer wil wel aparte opvang voor mensen die vanwege geloof of seksuele voorkeur risico lopen in de azc's. Het is Dijkhoff gelukt om het beleid zo te formuleren dat iedereen succes kan claimen. De veroorzakers van de overlast worden zonder zakgeld apart gezet en voor de slachtoffers mag bij gevaar een veilige plek worden gezocht.

Wiebes geeft burger respijt

Grote kans dat u nog geen belastingaangifte heeft gedaan. Daarom krijgt u van staatssecretaris Wiebes vier dagen extra de tijd. De VVD'er had in het verleden zelf ook moeite met aangifte doen. Hij vond het formulier dusdanig amateuristisch dat hij een eigen versie ontwierp en die instuurde, biechtte hij vanochtend op in de Kamer.

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Onze politieke redactie neemt u elke middag rond 17.00 uur mee naar het Binnenhof. De Haagse vierkante kilometer is een snelkookpan waarin een tweet in de ochtend kan uitgroeien tot een Kamerdebat in de middag en een crisis in de avond. U leest het in Dagkoersen. Meld u hier aan om deze nieuwsbrief dagelijks in uw mailbox te ontvangen.

Dijkhoff heeft een plannetje: we zetten de daders apart. Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.