Het Binnenhof: 31 januari

Uw politieke nieuwsbrief

Beeld anp/volkskrant

Goedemiddag! Het inreisverbod van Donald Trump splijt de Tweede Kamer langs vertrouwde lijnen: Geert Wilders versus de rest. Premier Mark Rutte houdt zich ondertussen op de vlakte. Hij had andere zaken aan zijn hoofd.

Hier zijn uw Dagkoersen, die u dagelijks gratis per e-mail ontvangt als u hier op 'inschrijven' klikt.

Beeld De Volkskrant

DEBAT VAN DE DAG
Iedereen tegen Trump, op Wilders na

Bert Koenders riep weinig enthousiasme op toen hij dinsdag zijn gezicht liet zien bij het Vragenuurtje. De Kamer wilde eigenlijk Mark Rutte aan de tand voelen over het Amerikaanse inreisverbod voor burgers van zeven islamitische landen, maar de premier stuurde liever zijn minister van Buitenlandse Zaken.

De oppositie én de PvdA-fractie vermoeden dat Rutte zijn vingers niet wil branden aan Trump. Het afgelopen weekend hadden vicepremier Lodewijk Asscher en Koenders het decreet van de Amerikaanse president al lang en breed veroordeeld, terwijl Rutte bleef zwijgen. De VVD-leider vond het volgens een woordvoerder niet gepast om op de herdenkingsdag van de Holocaust met een politiek statement te komen, maar daar kwam hij later weer op terug. Hij stuurde uiteindelijk samen met Koenders toch nog een afkeurende schriftelijke reactie.

Koenders - die keer op keer benadrukte dat hij namens het kabinet sprak - nam vandaag opnieuw ferm afstand van Trumps inreisverbod. 'Dit is over de grens, in strijd met onze normen en waarden.' Het kabinet heeft daarom vandaag besloten om de gesprekken over Amerikaanse douanecontroles op Schiphol af te breken.

Het Vragenuurtje maakte tegelijkertijd duidelijk dat Geert Wilders dankzij het aantreden van Trump weer in zijn lievelingspositie terecht is gekomen: helemaal alleen tegen de rest van de Kamer - in zijn ogen 'bange wegkijkers'.

Wilders prees juist het inreisverbod en zei dat Trump in twee weken meer voor elkaar heeft gekregen op het vlak van immigratie dan het kabinet-Rutte in vier jaar tijd. 'Het staat met koeienletters op uw voorhoofd geschreven: Kom maar binnen allemaal', zei Wilders tegen Koenders.

De PvdA'er reageerde getergd ('Wat een flauwekul!). Volgens Koenders is de aanpak van Trump en Wilders 'niet alleen moreel verkeerd, maar ook nog eens ineffectief'. 'Het vertrappen van mensenrechten zal het omgekeerde effect hebben.' Het merendeel van de bevolking in de Arabische wereld is volgens Koenders een cruciale bondgenoot in de strijd tegen extremisme en terrorisme. 'Die mensen hebben we hard nodig. Moeten we de Irakese soldaat die zij aan zij met ons vecht tegen IS nu zijn rechten ontnemen?'

Bert Koenders spreekt namens het hele kabinet.Beeld anp

PRIORITEIT VAN DE DAG
Rutte doet Normaal

Terwijl Koenders in de Tweede Kamer stond, had Mark Rutte andere zaken aan zijn hoofd. De premier gaf op het Plein een interview aan 'De Ridders van Gelre', het geschiedenisprogramma van Omroep Gelderland. Als dank voor zijn medewerking kreeg hij van de programmamakers een cd van de band Normaal.

Rutte, die campagne voert met de slogan 'Normaal. Doen.', was er zichtbaar blij mee.

Dat de Kamer ondertussen gepikeerd was over zijn afwezigheid bij het Vragenuurtje begreep de premier dan weer niet. Rutte: 'Ik ben er donderdag bij een debat over de Europese top. En het Vragenuurtje is iets voor de vakmensen.'

Terwijl Rutte zijn interview afrondde, kwam net minister Koenders uit het Kamergebouw gebeend. De premier begroette hem lachend met 'Bertus! Et tu!' Koenders besloot om maar meteen samen met de premier naar het Torentje door te lopen. Wellicht om door te geven wat hij in het Vragenuurtje 'namens het hele kabinet' had verteld over Trump.

De premier met zijn cd van NormaalBeeld De Volkskrant

VOORSTEL VAN DE DAG
Zilveren pact tegen voltooid leven

Het voltooid leven-initiatief van VVD, PvdA en D66 krijgt in de aanloop naar de verkiezingen te maken met een politiek tegenoffensief, constateert chef politiek Raoul du Pré.

'ChristenUnie, CDA en SP slaan de handen ineen in het pact 'Waardig ouder worden', waaraan ook diverse maatschappelijke organisaties en bekende Nederlanders hun naam verbinden. Met verbetering van de ouderenzorg hopen zij tegenwicht te bieden aan de pleidooien voor verruiming van de euthanasieregels voor mensen die der dagen zat zijn: het gaat er juist om te voorkomen dat mensen in die situatie komen.'

Met het 'zilveren pact' met de SP, ouderenorganisatie KBO-PCOB en Omroep MAX onttrekken CU en CDA de tegenstand tegen het voltooid leven-debat aan de christelijke hoek. De SP is van oudsher terughoudend in het euthanasiedebat.

Onder de ondertekenaars van het gezamenlijke manifest zijn onder anderen sportpresentator Jack van Gelder, zangeres Willeke Alberti, weerman Reinier van den Berg, sportjournalist Hugo Borst en oud-commandant der strijdkrachten Peter van Uhm. De partijen pleiten voor een samenleving waarin ouderen een volwaardige plaats hebben. Ze pleiten onder meer voor een speciale minister voor ouderenbeleid, voor 'acceptatie en herwaardering van ouderdom', het aantrekkelijker maken van vrijwilligerswerk en een offensief tegen eenzaamheid onder ouderen.

In plaats van 'stervensbegeleiders' zouden er 'levensbegeleiders' moeten komen die ouderen kunnen helpen als zij hun leven niet meer als zinvol ervaren. In een poging het offensief zo breed mogelijk te maken, beklemtonen de initiatiefnemers dat het niet primair gaat om oppositie tegen verruiming van de euthanasiewetgeving. Zij hopen vooral het debat daarover onnodig te maken door verbetering van de ouderenzorg.

Lees hier meer.

Ook Hugo Borst sluit zich aan bij pact voor levensbegeleiders in plaats van stervensbegeleiders.Beeld Arie Kievit

INTERVIEW VAN DE DAG
SGP-leider Kees van der Staaij blijft bescheiden

Hij is waarschijnlijk de enige lijsttrekker die liever niet in het kabinet wil komen. 'Het veroveren van het regeringskasteel is niet ons doel,' zegt Kees van der Staaij vandaag in een lezenswaardig interview.

De SGP-lijsttrekker heeft wel meer originele ideeën. Zo denkt hij graag mee met de interviewers. 'Als je mijn interview van 2012 integraal overneemt, merken de meeste lezers daar niets van.'

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Onze politieke redactie neemt u elke middag rond 17.00 uur mee naar het Binnenhof. De Haagse vierkante kilometer is een snelkookpan waarin een tweet in de ochtend kan uitgroeien tot een Kamerdebat in de middag en een crisis in de avond. U leest het in Dagkoersen.

Wilt u deze nieuwsbrief per mail ontvangen? Meld u hier aan: volkskrant.nl/dagkoersen. Tips of opmerkingen? Mail naar haag@volkskrant.nl.

Kees van der Staaij rookte ooit shag.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden