Het Binnenhof: 30 september

Uw politieke nieuwsbrief.

Raoul du Pré
null Beeld ANP/de Volkskrant
Beeld ANP/de Volkskrant

Goedemiddag. Terwijl Wilma Mansveld nog wat tijd kreeg, kochten Kamer en kabinet dan toch de Rembrandts. Voor de helft.

En intussen bracht Hans van Baalen de VVD in verlegenheid.

Dat, en meer, in uw politieke dagkoersen.

null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

KWESTIE VAN DE DAG
De wankele staatssecretaris

U stond vanmorgen op met bemoedigend nieuws, althans voor Wilma Mansveld. De veelgeplaagde staatssecretaris van Infrastructuur overleefde dinsdagnacht een motie van wantrouwen over haar greep op spoorbeheerder ProRail.
De redding kwam van D66: eerst komt er een onafhankelijk onderzoek naar de financiën van Prorail. Mansveld heeft tot eind oktober om te leveren, daarna gaat het debat verder.

Maar is dat eigenlijk wel redding? Nu hangt immers nog steeds wekenlang de vraag boven het Binnenhof of Mansveld wel de juiste vrouw is om de problemen op te lossen. En verslaggever Robert Giebels (@RobertGiebels) voorziet nieuwe problemen: 'Rond diezelfde tijd kennen we de bevindingen van de parlementaire enquête naar het Fyra-debacle, de moeder aller infrastructurele mislukkingen. Hoewel Mansveld daar niet zo veel invloed op heeft gehad, is zij wel politiek verantwoordelijk. Haar pech is dat ze nu mogelijk nog wekenlang het gezicht zal zijn van alle problemen op het spoor.'

Het is de relativering van het 'goede nieuws' voor Mansveld: ze heeft wat meer tijd gekregen, maar nauwelijks meer lucht.

null Beeld anp
Beeld anp

AANKOOP VAN DE DAG
Maerten (of Oopjen?)

We hebben ze! Althans voor de helft. Want de meestbesproken schilderijen van het jaar worden gekocht door Nederland en Frankrijk samen.
En dat is toch een stevige domper op de feestvreugde die de fractievoorzitters drie weken geleden in de greep kreeg toen zij op die geheimzinnige bijeenkomst in het Mauritshuis voor het eerst hoorden over de buitenkans om de Rembrandts 'naar huis te halen'.

De grote politieke vraag is nu: wisten de fractieleiders vanaf het begin dat ook Frankrijk nog in het spel was? Is het daar verteld, door initiatiefnemer Alexander Pechtold? Is het, via Diederik Samsom, wellicht gemeld door verantwoordelijk minister Bussemaker? Er zijn aanwezigen die zweren van wel en er zijn er die zweren van niet. En de schuldvraag alleen al begint de sfeer in het kunstminnende gezelschap inmiddels behoorlijk te verpesten.

Verslaggever Ariejan Korteweg (@AriejanKorteweg) ging op onderzoek uit en doet donderdag verslag in de krant.

undefined

DE DAG DIE KOMT
Van liberale lovebaby tot zorgenkind

Hij komt dit keer met de schrik vrij, schat verslaggeefster Maartje Bakker (@MaartjeBakker) in, maar een fijn debat gaat het donderdag toch niet worden voor minister Van der Steur. Voor de oppositie is het immers een droomkans om het er nog eens in te wrijven: De VVD-coup op Veiligheid & Justitie, die in 2010 zo triomfantelijk begon, dreigt te eindigen in een tranendal. De lovebaby is een zorgenkind geworden.

Eerst konden Opstelten en Teeven los met zero tolerance en law and order. Het waren de dagen dat de dood een inbrekersrisico was, dat er minimumstraffen zouden komen en coffeeshops besloten clubs zouden worden.

Vijf jaar later zijn Opstelten en Teeven tenonder gegaan in de jungle van hun eigen ministerie, overheersen in de publiciteit de pijnlijke incidenten, is de Nationale Politie een hoofdpijndossier geworden en staan de bezuinigingen op de rechtsketen in feite onder curatele van de oppositie, die Van der Steur en Dijkhoff via de Eerste Kamer de voet dwars zet.

PVV, CDA, D66, SP en de rest: ze zijn morgen misschien niet uit op het hoofd van Van der Steur, maar wat gaan ze hun best doen om te voorkomen dat de VVD de komende tijd nog lekker campagne kan voeren op het thema veiligheid.

undefined

Van der Steur. Beeld anp
Van der Steur.Beeld anp

WAT WE ELDERS LAZEN
Van Baalens ongelukkige bijbaantjes

Hans van Baalen in opspraak. De VVD Europarlementarier is betaald adviseur van de auto-industrie in ons land, onthulde onderzoeksjournalist Ton F. van Dijk. Van Baalen staat sinds kort op de loonlijst van Mercedes-Benz Nederland. De prominente VVD-politicus is daarnaast al enige jaren "adviseur" van de auto-lobbyclub RAI.

Of beter: dat wás hij. Want na de publicatie gingen woensdag in de VVD alle alarmbellen af. Staat in de liberale gedragscode immers niet dat het verboden is om nevenfuncties te vervullen 'die een voorzienbaar risico vormen voor een integere invulling van uw functie'?

Toch nog sneller dan verwacht kwam de onvermijdelijke reactie: vanmiddag legde Van Baalen zijn nevenfuncties neer.

undefined

null Beeld anp
Beeld anp

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden