Het Binnenhof: 30 november

Uw politieke nieuwsbrief

Maartje Bakker
Premier Rutte ontmoet de Franse president Hollande vooraf aan de klimaattop in Parijs. Beeld ANP/de Volkskrant
Premier Rutte ontmoet de Franse president Hollande vooraf aan de klimaattop in Parijs.Beeld ANP/de Volkskrant

Goedemiddag. We wisten dat hij ziek was, toch kwam het onverwacht: Gerrit Holdijk is overleden. De SGP-senator werd een beroemdheid in Den Haag doordat hij in zijn eentje het kabinet-Rutte I overeind hield, de coalitie van VVD, CDA en PVV die precies één zetel tekort kwam in de senaat.

'Ik zal niet de laatste woorden spreken, hoogstens de voorlaatste', zei Holdijk ooit - het is te lezen in het boekje 'Sprekend Holdijk' dat de SGP voor hem maakte. 'Ik bedoel: we staan in een zondige wereld waarin het ideaal niet haalbaar is. Politiek handelen is niet meer dan stukwerk.' Dat bleek ook vandaag weer op het Binnenhof.

null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

STUKWERK VAN DE DAG I
De banenmachine van de SP

Sadet Karabulut, SP-Kamerlid van de SP, heeft iets bedacht om duizenden mensen in de bijstand aan het werk te helpen. Het kabinet heeft 460 miljoen euro beschikbaar om banen voor laagbetaalden te creëren. Werkgevers kunnen met een subsidie in totaal 7.000 mensen in dienst nemen.

Dat geld kan beter worden besteed, meent Karabulut. Zij denkt met die 460 miljoen maar liefst 32.500 mensen aan een baan te kunnen helpen, schrijft politiek verslaggever Gijs Herderscheê. In plaats van werkgevers te subsidiëren moet de overheid zelf mensen uit de bijstand aannemen. 'Dat kan bij de gemeenten, scholen, bibliotheken, muziekscholen en andere kunstinstellingen', licht Karabulut toe. 'Het zijn banen ten dienste van de gemeenschap.'

Het doet denken aan de Melkertbanen van weleer. Dat waren ook gesubsidieerde banen. Ze werden weer opgeheven toen bleek dat mensen met een Melkertbaan nauwelijks doorstroomden naar gewoon werk. Dat is dan ook niet het doel van de Karabulutbanen, zegt het SP-Kamerlid.

SP-Kamerlid Sadet Karabulut wil gesubsidieerde banen creëren. Beeld anp
SP-Kamerlid Sadet Karabulut wil gesubsidieerde banen creëren.Beeld anp

STUKWERK VAN DE DAG II
Geld voor het vrije woord

Ook de twee Kamerleden Michiel van Veen (VVD) en Jacques Monasch (PvdA) doen een poging tot idealistisch stukwerk. Ze willen 1 miljoen euro uittrekken voor debatten en tentoonstellingen die beveiliging nodig hebben. Denk aan een bijeenkomst met de cartoontekenaar Kurt Westergaard: de lezing die hij in mei hield in de Amsterdamse debatzaal De Balie kon alleen onder zware beveiliging doorgaan. Westergaard tekende de cartoon van Mohammed met een bom in zijn tulband.

'Wij horen dat organisatoren zich laten afschrikken en aan zelfcensuur gaan doen', zegt Monasch. En Van Veen: 'Het lijkt me niet de bedoeling dat het vrije woord moet wijken voor de bekrompen gedachten van anderen. Zodra de vrijheid van meningsuiting in gevaar komt, moeten instellingen aanspraak kunnen maken op dit beveiligingsfonds. De kosten voor beveiliging kunnen nooit een reden zijn om te zwijgen.'

Is dat geen mooi nieuws voor Geert Wilders? De PVV-leider wilde dolgraag een tentoonstelling met Mohammed-cartoons organiseren in de Tweede Kamer, maar kreeg daarvoor geen toestemming. Nu hoeft hij zich over het geld voor de beveiliging in elk geval geen zorgen te maken.

IDEAAL VAN DE DAG
Rutte op de klimaattop in Parijs

Daar staat Nederland dus: tussen de Heilige Stoel en Saint Kitts & Nevis (geen duo van singer-songwriters, maar de kleinste soevereine staat in Noord- en Zuid-Amerika, twee groene eilandjes in een azuurblauwe Caribische zee).

Zodra de kardinaal uit Vaticaanstad is uitgesproken, zal premier Mark Rutte het woord nemen, tussen 18.00 en 19.00 uur - het is allemaal te volgen in ons liveblog. Rutte zal zeggen dat de aarde niet meer dan 2 graden Celsius mag opwarmen. Daarom is het volgens de premier nodig juridisch bindende afspraken te maken, waarbij elk land bijdraagt naar vermogen. Niet alleen staten hebben een verantwoordelijkheid voor het klimaat, vindt Rutte, maar ook bedrijven, consumenten en steden.

Gerrit Holdijk zou het hartgrondig met hem eens zijn. Nog een keer het woord aan de SGP-senator uit Uddel: 'De realiteit gebiedt te erkennen dat het overgrote deel van de Nederlanders autorijdt, vliegt en het gebruik van elektrische apparaten belangrijker vindt dan milieubescherming. Onze voornaamste ondeugden wat het milieu betreft, zijn onze hebzucht, onze onmatige verlangens en onze gemakzucht, die door de reclame niet aflatend worden gevoed.'

OOK DAT NOG
Hel en verdoemenis met Marianne Thieme

Voor wie nog niet voldoende doordrongen is van de zondigheid van de mens is er nog Marianne Thieme, partijleider van de Partij voor de Dieren. Zij organiseert vandaag de 'parlementaire première' van de film Racing Extinction, over het massale uitsterven van diersoorten en de handel in bedreigde dieren. Het is typisch Thieme: ze maakte eerder zelf films over vlees eten, overbevissing en duurzaamheid in de hoop politieke tegenstanders te overtuigen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden