Het Binnenhof: 30 mei

Uw politieke nieuwsbrief

Raoul du Pré
null Beeld ANP/de Volkskrant
Beeld ANP/de Volkskrant

Goedemiddag. Het is een chagrijnige dag voor de oppositiepartijen, die zich bedrogen voelen door het kabinet. Of zou het ook kunnen dat zij zelf niet duidelijk genoeg waren toen ze om meer geld vroegen voor Justitie?

Hier zijn uw politieke Dagkoersen, die u ook per e-mail kunt ontvangen.

null Beeld
Beeld

GESPREK VAN DE DAG
Een fooi van 49 miljoen?

Het zat er al in natuurlijk.

Toen de voltallige oppositie in het najaar vond dat het kabinet meer geld moest uittrekken voor 'de juridische keten' (politie, OM, rechterlijke macht) liep het debat hoog op. Zo hoog dat de oppositie haar machtspositie in de Eerste Kamer te gelde maakte: zonder verbetering zou de Eerste Kamer de begroting van het ministerie van Justitie verwerpen.

Het kabinet ging door de knieën: er kwam 250 miljoen euro extra bij. Maar de oppositie vond dat niet genoeg. Uiteindelijk kreeg de Justitiebegroting alleen de steun van een meerderheid op voorwaarde dat het kabinet zou zorgen dat er vanaf dit voorjaar, in de Voorjaarsnota, 'voldoende' geld bij zou komen.

Schoorvoetend accepteerden de oppositiepartijen de belofte van premier Rutte, want nu moesten ze maar hopen dat het goed zou komen. 'Want wat betekent voldoende eigenlijk?', vroeg een enkele zwartkijker zich in die dagen al af.

Maar vrijdag was het dan eindelijk zover. Het kabinet trekt in de Voorjaarsnota nog eens 49 miljoen euro uit, specifiek bedoeld voor de extra politie-inzet die de verhoogde asielinstroom met zich meebrengt.

Diep teleurgesteld aanschouwt de oppositie de oogst: het kabinet heeft er niets van begrepen, 49 miljoen is een fooi, aldus het eensgezinde oordeel. Het Openbaar Ministerie en de rechterlijke macht krijgen er zelfs niet één extra euro bij.

'Ons vertrouwen is opnieuw beschadigd', aldus het SP-Kamerlid Van Nispen. D66-leider Pechtold acht zijn vertrouwen zelfs 'meer dan beschaamd'. En CDA-leider Buma vindt de gang van zaken 'onacceptabel'.

De vraag is hoe het nu verder gaat. ChristenUnie-leider Segers hoopt op korte termijn met de voltallige oppositie een plan te maken om het kabinet tot de orde te roepen. Maar daarbij vindt hij om te beginnen schatkistbewaarder Jeroen Dijsselbloem op zijn weg die al vrijdag na de ministerraad liet weten dat het nu maar eens uit moet zijn met de roep om extra geld. 'Het is niet van 'u roept en wij draaien'. Ik ben er een beetje klaar mee. En laat ik het daar maar bij laten, anders ga ik nog veel lelijker dingen zeggen.'

Dit ook weer tot groot ongenoegen van veel Kamerleden. Dat belooft nog een interessant potje armworstelen te worden.

Mark Rutte en Jeroen Dijsselbloem, vorige week in de Kamer. Beeld anp
Mark Rutte en Jeroen Dijsselbloem, vorige week in de Kamer.Beeld anp

BEZOEK VAN DE DAG
Een koud onthaal

Mede dankzij het Macedonische hek op de grens met Griekenland is de asielinstroom naar Nederland geslonken van duizenden naar tientallen mensen. Het zou zomaar kunnen dat Nikola Poposki, minister van Buitenlandse Zaken van Macedonië, daarom had gerekend op flink wat belangstelling voor zijn komst naar de Tweede Kamer.

Maar wat bleek vandaag: zijn delegatie was groter dan die van de Kamer. Alleen commissievoorzitter Marit Maij (PvdA) en VVD-Kamerlid Anne Mulder kwamen opdagen in het commissiezaaltje. 'We gaan slordig om met onze buitenlandse bezoekers', twitterde Mulder. 'Belachelijk', vond ook zijn fractiegenoot Ton Elias. 'Simpelweg onfatsoenlijk'.

Marit Maij (midden) en Anne Mulder (rechts) - daar moesten de Macedoniërs het mee doen. Beeld Livestream Tweede Kamer
Marit Maij (midden) en Anne Mulder (rechts) - daar moesten de Macedoniërs het mee doen.Beeld Livestream Tweede Kamer

VERRASSING VAN DE DAG
Bruins schrapt bijbanen

Kamervragen, hoe scherp gesteld ook, leiden zelden ergens toe. Ministers kiezen nou eenmaal graag hun eigen momenten om hun punten te maken. Maar soms schiet een Kamerlid raak. Zo vroeg het SP-Kamerlid Paul Ulenbelt onlangs aan minister Asscher van Sociale Zaken of topman Bruno Bruins van uitkeringsinstantie UWV niet iets te veel bijbanen heeft.

Een voltreffer, kennelijk, want Asscher grijpt in. 'De heer Bruins zal een deel van zijn huidige nevenfuncties neerleggen, waarmee het tijdsbeslag van zijn nevenactiviteiten wordt teruggebracht.'

Maar welke functies legt Bruins neer? Volgens het jaarverslag 2015 heeft hij acht bijbanen: bij de Stichting Lezen & Schrijven, bij NVAO, UNICEF, iets bij het ministerie van Veiligheid en Justitie, Sociëteit De Witte Den Haag, de RAI, Stichting Instituut Gak en een commissie van het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Actueel is het lijstje niet want op 1 januari begon Bruins ook nog bij de publieke omroep, de NPO. Het UWV moet er even op knagen en met Bruins overleggen. Bruins legt drie functies neer, laat het UWV tenslotte weten. Hij stopt bij Sociëteit De Witte en hij geeft zijn lidmaatschap op van de verkiezingsprogrammacommissie van de VVD. Over de derde functie beraadt Bruins zich nog.

Hè, de VVD? Natuurlijk is Bruins in Den Haag bekend van zijn halfjaar als staatsecretaris op OCW, juli 2006 - februari 2007. In stilte was Bruins, zo blijkt nu, in het najaar ook nog bij de VVD aan de slag gegaan in de club die het verkiezingsprogramma 2017 opstelt. Op de site van de partij wordt Bruins echter niet genoemd als lid van de programmacommissie.

Een omissie, laat de woordvoerder weten aan verslaggever Gijs Herderscheë. 'Maar hij is gestopt toen hij bij de NPO begon.' Blijkbaar was hij zo kort lid, dat dit het UWV is ontgaan bij het opmaken van de bijbanenlijst.

Misschien duikt er straks nog een onbekende bijbaan op waarmee Bruins dan meteen weer kan stoppen?

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Onze politieke redactie neemt u elke middag rond 17.00 uur mee naar het Binnenhof. De Haagse vierkante kilometer is een snelkookpan waarin een tweet in de ochtend kan uitgroeien tot een Kamerdebat in de middag en een crisis in de avond. U leest het in Dagkoersen. Meld u hier aan om deze nieuwsbrief dagelijks in uw mailbox te ontvangen.

Bruno Bruins. Beeld anp
Bruno Bruins.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden