Het Binnenhof: 30 maart

Uw politieke nieuwsbrief

De onderhandelende partijen aan de formatietafel.Beeld ANP/de Volkskrant

Goedemiddag. De stapel 'adviezen van buiten' op de formatietafel neemt snel in omvang toe. Geregeld luidt de oproep: doe het niet. Zo zijn de artsen bijvoorbeeld tegen het D66-voorstel omtrent voltooid leven. Eén advies is speciaal gericht aan Jesse Klaver en komt van partijgenoot Liesbeth van Tongeren.

Hier zijn uw Dagkoersen. Wilt u deze nieuwsbrief per mail ontvangen? Meldt u hier aan.

Beeld de Volkskrant

ADVIES VAN DE DAG
'Luister naar ons!'

De postkamer van Edith Schippers draait overuren. Alle belangenclubs van Nederland sturen brandbrieven naar de informateur. Een 'mer à boire', laat een lid van Team Schippers aan verslaggever Frank Hendrickx weten.

Zo is daar het OSG - oftewel het Overleg van Secretarissen-Generaal - dat tips and tricks geeft voor een beter functionerende Rijksoverheid. Een dringend verzoek: geen grote bezuinigingen meer op de departementen, ook al staan er in bijna alle verkiezingsprogramma's opnieuw 'taakstellingen' vermeld. 'Een taakstelling van 1,5 procent zal al leiden tot merkbaar kwaliteitsverlies en minder dienstverlening.'

Ook Klaas Knot, de president van De Nederlandsche Bank, heeft zich gemeld. Bovenaan zijn wensenlijstje voor de onderhandelaars: Begin nu niet meteen aan 'het grote uitgeven'. Rutte III kan beter een buffer aanleggen voor moeilijker tijden.

De werkgevers hebben de best georganiseerde lobby. Vier industriebazen staan vandaag pontificaal in De Telegraaf. Kop: 'Werkgevers eisen nieuw ontslagrecht.' En dan heeft Schippers ook nog een brief gekregen van VNO-NCW-baas Hans de Boer. De werkgeversvoorman wil dat het nieuwe kabinet maatregelen neemt om de buitenlandse aanvallen op bedrijven als Unilever en AkzoNobel af te weren. 'Amerikanen of Chinezen komen hier om de winkel over te nemen, maar ondertussen houden zij hun grenzen dicht.'

De informateur zal als 'procesbegeleider' alle wensen braaf doorgeven. Vandaag maakte ze al een rondje langs de afzonderlijke onderhandelingsteams van de vier partijen. Morgen schuiven Rutte, Buma, Pechtold en Klaver weer gezamenlijk aan. Ook bestuurlijk Nederland praat dan mee: de hoofden van DNB, CPB en de 'Studiegroep Begrotingsruimte' komen het 'actuele financieel-economisch beeld' schetsen.

Informateur Edith Schippers.Beeld epa

ADVIES VAN DE DAG II
Voltooid leven voltooid

Slecht nieuws voor Pia Dijkstra (D66). Het momentum voor haar initiatiefvoorstel voor stervenshulp bij 'voltooid leven', dat zich eind vorig jaar leek aan te dienen, brokkelt in snel tempo af. De jongste tegenslag komt van artsenorganisatie KNMG die zich tegen de plannen keert.

Huisartsen, psychiaters en ouderenartsen maken zich grote zorgen. Stervenshulp bij voltooid leven zou de bestaande euthanasiewetgeving - die volgens KNMG ruim genoeg is - geheel uithollen. Want wie euthanasie wil, maar niet kan aantonen dat hij ondraaglijk lijdt, zou dankzij de nieuwe wet alsnog om stervenshulp kunnen vragen. Onwenselijk, zeggen de artsen.

Daarmee geeft de artsenfederatie een belangrijk signaal aan de Tweede Kamer, waar de zaken er sinds 15 maart toch al anders voorstaan. Met hun pact 'Waardig ouder worden' haalden ChristenUnie en CDA in de verkiezingscampagne het verzet tegen deze ontwikkeling al met succes uit de christelijke hoek: SP en PVV sloten zich aan, maar ook grote ouderenorganisaties en omroep MAX.

Dit kamp is in zetelaantal fors gegroeid, terwijl het voorkamp (VVD, PvdA, D66 en GroenLinks voorop) per saldo terrein moest prijsgeven. Voor- en tegenstanders zijn in de Kamer nagenoeg even groot. Tel daarbij het feit op dat het CDA in elk geval een rol heeft in de formatie van een nieuw kabinet en er is reden voor somberheid bij Dijkstra.

Pia Dijkstra tijdens de installatie van de nieuwe Tweede Kamer.Beeld anp

ADVIES VAN DE DAG III
Geen water bij de wijn, Jesse

'Jesse Klaver heeft heel duidelijk gezegd dat GroenLinks er niet is om alleen slechter beleid een klein beetje beter te maken.' Aan het woord is Kamerlid Liesbeth van Tongeren (25.856 voorkeursstemmen) voor de camera van de NOS. Zij herhaalde daar het standpunt uit het GroenLinks-verkiezingsprogramma dat de gaswinning in Groningen terug moet naar 18 miljard kuub en in een later stadium naar 12 miljard.

Maar, vroeg de verslaggever, vindt de partijleider dat ook nu hij in onderhandelingen is verwikkeld met VVD, CDA en D66? 'Ik ga geen voorschot nemen op de onderhandelingen, daar gaat Klaver over', reageerde Van Tongeren. Toch liet ze niet na haar fractieleider even te herinneren aan zijn eigen woorden.

Klaver heeft Van Tongeren wellicht niet nodig om hem te herinneren aan de complexe opdracht die voor hem ligt. GroenLinks is de kleinste van de vier partijen aan tafel en gaswinning is slechts een van talloze onderwerpen waarover ze van mening verschillen. Wat betreft het Groningse gas: VVD en CDA houden vooralsnog vast aan het huidige niveau van 24 kuub, D66 wil deze kabinetsperiode naar 21 miljard kuub.

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Onze politieke redactie neemt u elke middag rond 17.00 uur mee naar het Binnenhof. De Haagse vierkante kilometer is een snelkookpan waarin een tweet in de ochtend kan uitgroeien tot een Kamerdebat in de middag en een crisis in de avond. U leest het in Dagkoersen.

Wilt u deze nieuwsbrief per mail ontvangen? Meld u hier aan: volkskrant.nl/dagkoersen. Tips of opmerkingen? Mail naar haag@volkskrant.nl.

GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden