Het Binnenhof: 30 juni

Uw politieke nieuwsbrief

Beeld anp/volkskrant

Goedemiddag. De klok tikt voor informateur Gerrit Zalm. Slaagt hij er in om voor Prinsjesdag een nieuw kabinet op het bordes te krijgen?

En: de ontboezeming van Léonie Sazias van 50Plus.

Hier zijn uw Dagkoersen. Wilt u deze nieuwsbrief per mail ontvangen? Regel het gemakkelijk via volkskrant.nl/dagkoersen.

Beeld De Volkskrant

VRAAG VAN DE DAG
Is de formatie klaar voor Prinsjesdag?


Gerrit Zalm wil vaart maken met de formatie. Het schikt dat de informateur naar eigen zeggen 'niet zo welbespraakt' is. Lange betogen in de stijl van Herman Tjeenk Willink hoeven de onderhandelende partijen niet meer te verwachten - spreadsheets zijn diepzinnig genoeg voor de 'romantische boekhouder'.

Het werktempo ligt inmiddels dan ook wat hoger. Er wordt nu vijf dagen per week onderhandeld en de drukke agenda van premier Mark Rutte is geen excuus meer. Secondant Halbe Zijlstra moet het dan maar alleen opknappen. Zo ging het vanmiddag al. Rutte kon door de lange ministerraad pas rond drie uur aanschuiven in de Stadhouderskamer.

Op 10 en 11 juli belegt Zalm een heus formatiekamp ergens in de buurt van Den Haag - inclusief overnachting. Dan moeten er volgens een ingewijde 'echt meters gemaakt worden'.

Grote vraag: Is het genoeg om vóór Prinjesdag een nieuw kabinet te hebben? Zeker nu Lodewijk Asscher verandert in een politieke cyborg - half vicepremier, half oppositieleider - wordt dat een prangende kwestie. De kans dat het demissionaire kabinet van VVD en PvdA er nog in slaagt om zonder ruzie een begroting op te stellen slinkt met de dag.

Toch achten ingewijden de kans klein dat een nieuw kabinet die klus nog kan overnemen. Rond 30 augustus gaat de Miljoenennota naar de Raad van State voor advies. Om die deadline te halen, zal de begroting al rond 15 augustus naar het Centraal Planbureau moeten voor een doorrekening.

Dat wordt wel erg krap voor de onderhandelende partijen, vooral omdat ze ook nog eens op vakantie gaan van 22 juli tot 7 augustus. Om op 15 augustus klaar te zijn, moet Zalm dus in 4,5 week een regeerakkoord in elkaar zien te draaien.

CDA-leider Sybrand Buma temperde deze week de verwachtingen. 'Het wordt geen snelheidswedstrijd. Het formatieproces begint opnieuw, alsof het 15 maart is.' Ook VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra voelt geen druk. 'Als Asscher zich wat vreemd gedraagt, gaan wij ons niet haasten. Beter langer formeren dan een slecht regeerakkoord.'


Gert-Jan Segers, Kingmaker. Beeld anp

CONFLICT VAN DE DAG
Kamp gunt bankiers hun bonus

De ministerraad duurde vandaag uitzonderlijk lang, maar dat had volgens Lodewijk Asscher niets te maken met spanningen in het kabinet. De agenda was erg vol en verder was het gewoon gezellig.

De vicepremier/oppositieleider wist niet iedereen te overtuigen. Het aantal conflicten binnen Rutte II loopt daarvoor te snel op, van het ouderschapsverlof tot de onderwijsbegroting. En dan zijn er natuurlijk ook nog de bonussen. Asscher probeerde de afgelopen week de strenge regelgeving in stand te houden, maar de VVD pleit juist voor versoepeling.

'Het bonusplafond is een reëel probleem', legt Henk Kamp morgen uit in een interview met Robert Giebels. 'Een grote bank overweegt naar een andere plek te gaan en denkt zijn topmensen aan zich te binden met een hoge bonus. De bank ziet dat hij in op één na alle EU-landen tot 100 procent van het jaarsalaris kan gaan, maar in Nederland tot maximaal 20 procent. Dat beperkt ons.'

De VVD'er hoopt dat grote financiële instellingen straks voor Nederland kiezen als ze weer forse bonussen mogen uitdelen. Kamp: 'Het gaat hier om grote internationale banken zoals JP Morgan. Die vertolken een grote rol in het internationale financiële verkeer en dat blijven ze doen. Ze doen dat al voor een stukje vanuit Nederland en dat stukje mag best groter worden als dat kan leiden tot duizenden nieuwe banen in Nederland en honderden miljoenen aan belastinginkomsten.'

Henk Kamp maakt zich breed. Beeld ANP

COMING-OUT VAN DE DAG
50-Plusser Sazias is synestheet

In Trouw vandaag de laatste aflevering van een serie interviews met nieuwe Kamerleden. Léonie Sazias, de nummer twee van 50Plus, grijpt de gelegenheid aan voor een ontboezeming: ze is synestheet.

Synesthesie is een neurologische aandoening waarbij zintuigen zich met elkaar vermengen. In het geval van Sazias hebben letters en cijfers vaste kleuren, maar er zijn ook tal van andere varianten (lees het stuk van Volkskrant-redacteur Haro Kraak die ook zijn eerste roman wijdde aan het verschijnsel).

Sazias denkt haar aandoening politiek te kunnen inzetten. Zo vindt ze dat politici zich meer moeten mengen in de discussie over 'mooi en lelijk'. 'Kleur is heel belangrijk voor hoe ik de omgeving ervaar... Windturbines zouden er veel leuker uit kunnen zien. Tesla maakt zonnepanelen met een mooie vormgeving.'

Er hebben zich voor zover bekend nog geen andere Kamerleden gemeld met synesthesie. Sazias heeft die politieke niche voorlopig dan ook voor zichzelf.

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Onze politieke redactie neemt u elke middag rond 17.00 uur mee naar het Binnenhof. De Haagse vierkante kilometer is een snelkookpan waarin een tweet in de ochtend kan uitgroeien tot een Kamerdebat in de middag en een crisis in de avond. U leest het in Dagkoersen.

Wilt u deze nieuwsbrief per mail ontvangen? Meld u hier aan: volkskrant.nl/dagkoersen.

Léonie Sazias, synestheet. Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden