Het Binnenhof: 3 november

Uw politieke nieuwsbrief

Martijn van Dam wordt vandaag beëdigd als staatssecretaris van Economische Zaken. Beeld ANP/de Volkskrant
Martijn van Dam wordt vandaag beëdigd als staatssecretaris van Economische Zaken.Beeld ANP/de Volkskrant

Goedemiddag. Ruim vijftien maanden na de aanslag op vlucht MH17 is er nog steeds geen duidelijk waarschuwingssysteem dat vliegen over conflictgebieden kan voorkomen. Dit tot grote onvrede van de Kamer.

En minister Blok vindt 25 miljoen euro wel genoeg om uit te geven aan promotiemateriaal voor het GeenPeil-referendum.

Hier zijn uw dagkoersen.

null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

DEBAT VAN DE DAG
Veilig vliegen

Tot ongenoegen van het parlement is het nog steeds schimmig voor vliegtuigpassagiers of de route die ze naar hun eindbestemming vliegen veilig is. Ruim vijftien maanden na de ramp met vlucht MH17 en slechts een paar dagen nadat een vakantievlucht boven Egypte uit de lucht viel, lijkt het geduld van de Tweede Kamer op en eist een Kamermeerderheid van de nieuwe staatssecreraris voor Verkeer helderheid over de veiligheid van het luchtruim.

De Kamer spreekt vandaag met de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) over het MH17-rapport. Verslaggeefster Natalie Righton volgt het debat. Het (on)veilig vliegen is een belangrijk element in het rapport. Een internationale website die volgens de net afgetreden staatssecretaris Mansveld veilige vliegroutes had moeten regelen, werkt in de praktijk niet, stellen de Kamer en de OVV vast. Haar opvolger Dijksma zal van de Kamer voor een alternatief moeten zorgen.

Volgens de VVD is de hele veiligheidsketen ten onrechte gebaseerd op het uitgangspunt dat landen zelf eerlijk kunnen en willen inschatten hoe veilig hun eigen luchtruim is. Bijvoorbeeld omdat ergens een burgeroorlog heerst. 'De opvolger van Mansveld moet dit direct en voortvarend aanpakken', vindt Ten Broeke. 'Dat gaat verder dan een website.'

Ook regeringspartij PvdA is niet gerust op de juistheid van het inschatten van de veiligheid van het luchtruim. Zo bekroop Kamerlid Michiel Servaes dit weekeinde 'een ongemakkelijk gevoel' toen een chartervlucht mysterieus neerstortte in de Egyptische Sinai-woestijn.

Volgens de Onderzoeksraad is het land waarover wordt gevlogen primair verantwoordelijk om aan te geven of het veilig is om over hun territorium te vliegen. Bij de MH17-ramp lag die taak bij Oekraïne, maar die liet na om het luchtruim te sluiten terwijl daar wel voldoende aanleiding voor was.

VRAAG VAN DE DAG
Een sober referendum

'Dit riekt naar ontmoedigingsbeleid. Krijgen we minder stemlokalen? Minder stembiljetten?' Het SP-Kamerlid Ronald van Raak heeft er niet veel vertrouwen in dat het kabinet echt werk maakt van het Oekraïne-referendum.

Op 6 april 2016 mag het land naar de stembus ('Bent u voor of tegen het associatieverdrag met Oekraïne?'), maar de gemeenten die het allemaal moeten organiseren klagen nu al steen en been. Het kabinet heeft 25 miljoen euro uitgetrokken voor de stembusgang, 5 miljoen voor de kiescommissie en 20 miljoen voor de gemeenten.

De gemeenten vinden dat te weinig en wijzen erop dat het Rijk in 2012 42,2 miljoen euro uittrok voor de Tweede Kamerverkiezingen. 'Minder dan de helft voor het referendum dus, maar voor dezelfde hoeveelheid werk', aldus de Vereniging Nederlandse Gemeenten.

Onze redactiechef Raoul du Pré zag Van Raak bij het vragenuurtje uitleg vragen aan minister Blok (Plasterk was verhinderd). Simpel, zei Blok: het is niet net zoveel werk. 'Een referendum is in zijn aard eenvoudiger dan kamerverkiezingen. Je hebt niet al die kieslijsten, het tellen is makkelijker.' Volgens Blok heeft het kabinet een 'professionele rekensom' gemaakt en is er geen reden om daaraan te twijfelen. En bovendien: '25 miljoen is niet niks. Dat is belastinggeld! Daar moet je niet badinerend over doen.'

Het is volgens Blok trouwens ook al om budgettaire redenen dat het kabinet geen al te actieve ja-campagne gaat voeren. 'Het kabinet is voor dit verdrag, dat is duidelijk. Maar we gaan hier op een sobere manier mee om.'

Van Raak moest het er dinsdag even mee doen.

Als het aan het kabinet ligt, wordt het een sober referendum. Met belastinggeld moet je immers voorzichtig omspringen. Beeld anp
Als het aan het kabinet ligt, wordt het een sober referendum. Met belastinggeld moet je immers voorzichtig omspringen.Beeld anp

MAN VAN DE DAG
Alweer een nieuwe staatssecretaris

Waarom is Martijn van Dam geschikt als nieuwe staatssecretaris? Vanwege zijn Haagse ervaring, geeft Diederik Samsom toe. 'Voor de laatste anderhalf jaar moet je niet nog iemand van buiten invliegen.'

Van Dam is de insider die het kabinet kan helpen de rit uit te zitten. Hij is dertien jaar Kamerlid en trad als vicefractievoorzitter drie jaar geleden toe tot de top van de PvdA. Als rechterhand van Samsom stond hij al met één been in het kabinet. Tijdens crisismomenten schoof hij steevast aan bij topoverleg tussen bewindslieden en de leiding van VVD en PvdA.

Diederik Samsom speelt op safe, schreef verslaggever Frank Hendrickx vanochtend al (+). 'Politiek avonturisme is passé, stabiliteit het hoogste goed.' Daarom schuift de (nog meer) ervaren Dijksma door naar Infrastructuur en mag Van Dam haar plek innemen bij Economische Zaken. De twee worden vanavond beëdigd door de koning.

Martijn van Dam verruilt de Kamer voor het kabinet. Beeld anp
Martijn van Dam verruilt de Kamer voor het kabinet.Beeld anp

OOK DAT NOG
Overige Haagse zaken

Van Bommel versus Azerbeidzjan
SP'er Harry van Bommel heeft zich de woede op de hals gehaald van Azerbeidzjan. De ambassade deelde per communiqué mee dat ze hem liever niet komend weekend bij een seminar van de VU zien spreken over de opstandige regio Nagorno Karabakh. Van Bommel laat weten niet gediend te zijn van dergelijke 'ongehoorde' pogingen tot intimidatie.

D66-fractie weer compleet

Vorige week ging Kamerlid Magda Berndsen met pensioen, vandaag arriveerde haar opvolger. Rechter Judith Swinkels werd vooraf aan het vragenuurtje geïnstalleerd door voorzitter Van Miltenburg.

De nieuwe Van Dam?
Met de overstap van Martijn van Dam naar het kabinet is de PvdA-fractie zijn 'chief whip' kwijt. Heeft Samsom al gedachten over een opvolger? Uiteraard, maar hij houdt ze voor zich. De keuze is namelijk aan de fractie, die wijst donderdag een nieuwe vicevoorzitter aan.

Professioneel afscheid nemen
Loek Hermans struikelt zes jaar na dato over het faillissement van thuiszorgconglomeraat Meavita, waar hij destijds de raad van commissarissen voorzat. Zijn val gaat niet gepaard met luid gekletter. Nee, Hermans blijft een professional tot de laatste snik. Verslaggever Gijs Herderscheê beschrijft het in ons achter-de-schermen-blog #binnenskamers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden