Het Binnenhof: 3 maart

Uw politieke nieuwsbrief

Wilders op bezoek in de Finest Food Corner.Beeld ANP/de Volkskrant

Goedemiddag. Mark Rutte doet weer een boekje open over zijn 'vrienden', Sylvana Simons is weer eens op het Binnenhof en Geert Wilders durft weer de straat op.

Hier zijn uw Dagkoersen. Wilt u deze nieuwsbrief per mail ontvangen? Regel het via volkskrant.nl/dagkoersen.

Beeld de Volkskrant

ONTBOEZEMING VAN DE DAG
De 'vrienden' van Mark Rutte

Verslaggever Frank Hendrickx noteerde gisteren al dat premier Mark Rutte een wel heel diverse vriendenkring heeft - naar eigen zeggen. En Hendrickx achterhaalde dat de VVD'er zich wel eens dichterlijke vrijheid permitteert in zijn anekdotes.

Ook uit een interview met website Vice blijkt dat Rutte een ruime interpretatie van het begrip vriend hanteert. Vice-lezers stellen per videoboodschap vragen aan de VVD-lijsttrekker. Abel (26) wil van Rutte weten: 'Heb je zelf buitenlands-Nederlandse vrienden? Heb je Surinaamse vrienden, heb je Marokkaanse vrienden?' Het is een bloedserieuze vraag: 'Ik weet dat politici vraak moeite hebben met persoonlijke vragen, maar hier wil ik echt antwoord op.'

Abels argwaan over Ruttes multiculturele sociale leven wordt vervolgens bevestigd. In eerste instantie probeert de premier zijn collega's als vrienden te slijten: 'Antwoord is ja. Ik geef les op een school in Den Haag, samen met een Marokkaanse Nederlander, geweldig.' Maar daar komt hij niet mee weg. De interviewer vraagt: 'Heeft u ook echt vrienden met een migratieachtergrond die niet uw collega's zijn?' Waarop hij moet toegeven: 'Ik heb mijn vrienden natuurlijk allemaal leren kennen in mijn studietijd. Je bouwt, gek genoeg, ik althans, heel weinig vriendschappen op in je werk. Die bouw je toch op in je studietijd en daar zitten geen migranten tussen.'

Na de ontboezeming volgt een boeiende discussie over racisme en discriminatie. De interviewer verschilt duidelijk van mening met de VVD-lijsttrekker. Rutte: 'Ik ben het zooo met je oneens over anoniem solliciteren. Dat is toch de állerslechtste maatregel die je kunt nemen. Gruwelijk.'

Rutte maakt vrienden op de Haagse Markt.Beeld anp

BOEKPRESENTATIE VAN DE DAG
Artikel 1

Een beetje politicus publiceert in verkiezingstijd een boek, dus ook het boek van Sylvana Simons kon niet lang uitblijven. Overigens schreef zij het niet alleen, maar met enkele andere kandidaten van haar partij Artikel 1. Ze presenteerde het vanmiddag in een vol zaaltje in Nieuwspoort.

Simons weet ook zonder Denk publiciteit te genereren. Naast een hoop enthousiaste aanhang, was er veel pers. Haar gepolijste wijsheden vielen goed bij de achterban. Ze oogste applaus met zinnen als: 'Wanneer twee mensen met roots in de kolonieën een partij oprichten dan is de integratie geslaagd.' En: 'Wij behoren tot de zuil van de menselijkheid.' En ook: 'We willen uitdragen dat we het uiteindelijk samen moeten doen. Een verdeeld land is een zwak land.'

Een journalist vroeg waarom verslaggevers van PowNews niet welkom waren bij de bijeenkomst. 'Omdat PowNews ons niet met respect behandelt en mensen in de Bijlmer in een video portreteert als dieren', was het antwoord. Een donkere vrouw in de zaal viel Simons bij: 'We zijn allemaal weleens geweigerd.'

Het boek bestaat uit het partijprogramma aangevuld met persoonlijke verhalen en pamfletten van de kandidaten. Het hoofdstuk van Simons begint met haar confrontatie met Simek bij DWDD (Simek noemde bootvluchtelingen 'zwartjes'). Dat moment haar deed besluiten politica te worden. De jongste (18 jaar) en de oudste kandidaat (82 jaar) van Artikel 1 kregen een eerste exemplaar overhandigd.

Simons omringd door de oudste en jongste kandidaat van haar partij.Beeld anp

RENTREE VAN DE DAG
Veilig in Volendam

Na de onthullingen over misstanden in de Dienst Bewaken en Beveligen (DBB), de dienst die ook Geert Wilders beveiligt, staakte de PVV-leider vorige week 'alle publieke activiteiten'. Welgeteld één aangekondigde activiteit ging zodoende niet door: flyeren in Volendam. Hij wilde niet naar het vissersdorp zolang de veiligheid van zijn aanhangers niet was gegarandeerd.

Na een week waarin hij het ene na het andere mediaoptreden afzegde en de PVV enkele zetels inleverde in de peilingen, kondigde hij woensdag aan zijn campagne te hervatten. 'De kiezer wil ons zien en wij de kiezer ook!', jubelde het persbericht. Wilders' vertrouwen in de DBB is hersteld, zo bleek vandaag. Hij twitterde een groepsfoto met zijn beveiligers: 'Helden zijn het!'

Kort daarna bleek uit volgende tweets dat hij op verrassingsbezoek was in, jawel, Volendam. Hij was te gast in 'de zaak van Frits' voor een 'heerlijke vis en een lekker biertje'. Frits, de trotse eigenaar van de Finest Food Corner, had de PVV-leider uitgenodigd alsnog een bezoek te brengen aan zijn dorp. Zo geschiedde, maar wel onaangekondigd. Wellicht speelde de veiligheid van Frits een rol in die keuze. Alleen RTL en NOS waren vooraf ingelicht.

Uit de agenda van de PVV-leider is op te maken dat hij de komende anderhalve week (verrassingsbezoeken daargelaten) nog drie keer op straat gaat flyeren en een bezoek brengt aan een dierenasiel. Dagkoersen verwacht dat dierenwoordvoerder Dion Graus (naast Wilders het meest excentrieke en uitgesproken PVV-lid) hem in het asiel zal vergezellen.

Wilders eet een 'heerlijke vis' van Frits.Beeld anp

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Onze politieke redactie neemt u elke middag rond 17.00 uur mee naar het Binnenhof. De Haagse vierkante kilometer is een snelkookpan waarin een tweet in de ochtend kan uitgroeien tot een Kamerdebat in de middag en een crisis in de avond. U leest het in Dagkoersen.

Wilt u deze nieuwsbrief per mail ontvangen? Meld u hier aan: volkskrant.nl/dagkoersen. Tips of opmerkingen? Mail naar haag@volkskrant.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden