Het Binnenhof: 3 juli

Uw politieke nieuwsbrief

Beeld anp/de volkskrant

Goedemiddag. Oud en nieuw loopt vandaag weer door elkaar heen op het Binnenhof. En een dresscode komt er niet.

Hier zijn uw Dagkoersen. Deze brief dagelijks per e-mail ontvangen? Regel het heel eenvoudig hier.

Beeld de Volkskrant

GESPREK VAN DE DAG
Rutte II regeert...

De minister van Onderwijs, Jet Bussemaker, zei het vorige week al: naarmate je langer demissionair bent, word je vanzelf weer meer missionair. Omdat het land nou eenmaal toch geregeerd moet worden.

En zo kan het 15 weken na de verkiezingen gebeuren dat Rutte II vandaag opnieuw een besluit nam met politieke dimensies: vijf gemeenten mogen na de zomer gaan experimenteren met de bijstand. Groningen, Ten Boer, Wageningen, Tilburg en Deventer krijgen van staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken speciale toestemming om uit te zoeken of mensen sneller aan het werk gaan als zij in de bijstand minder worden opgejaagd en meer worden begeleid.

De bedoeling is dat de aanpak op maat wordt gesneden. Zo kan voor een groep de sollicitatieplicht worden beperkt, terwijl voor een andere groep juist meer ruimte wordt gemaakt om naast de uitkering betaald werk te verrichten. De proef moet duidelijk maken met welke aanpak de meeste mensen uiteindelijk weer aan de slag komen.

Het gaat nadrukkelijk om geleide experimenten, voor een beperkte periode en een gerichte doelgroep. Eerder dit jaar blokkeerde Klijnsma een verdergaand experiment van de gemeente Terneuzen. Die wilde twintig bijstandsgerechtigden helemaal van hun verplichtingen ontdoen.

Dat idee van een basisinkomen voor iedereen, arm en rijk, zonder voorwaarden, heeft weliswaar aanhangers op het Binnenhof (GroenLinks-leider Klaver voorop) maar kan nog lang niet rekenen op de steun van een Kamermeerderheid. Daarmee is het te controversieel om door een demissionair kabinet te worden aangezwengeld.

Beeld anp

...in afwachting van Rutte III

Toch zal ook in de Stadhouderskamer met belangstelling naar de experimenten worden gekeken. Want daar zou het basisinkomen wel eens één van de twistpunten kunnen worden. D66 is namelijk voor: de partij pleitte al langer voor gemeentelijke experimenten: 'Een basisinkomen kan de grote complexiteit van het stelsel van sociale zekerheid verminderen', aldus het verkiezingsprogramma.

Daar staat bijvoorbeeld het CDA tegenover. De partij van Sybrand Buma vindt een basisinkomen zonder tegenprestatie 'niet solidair, niet rechtvaardig en onbetaalbaar'.

Dat kan nog een interessante botsing opleveren. Maar nog niet deze week. Nu gaat het om de nóg hetere hangijzers. Om te voorkomen dat de ChristenUnie net als eerder GroenLinks wekenlang aan tafel zit voordat duidelijk wordt dat het niks kan worden, willen de onderhandelaars de gevoelige kwesties meteen uitonderhandelen. Daar wordt dus deze week mee begonnen.

Met stip op één: de medisch-ethische kwesties. Waarom denkt D66 er nu wel uit te komen met de ChristenUnie terwijl dat eerder nog werd uitgesloten? Wat hebben informateur Zalm en zijn voorganger Tjeenk Willink bedacht bij wijze van compromis? Sinds 10 uur vanochtend zijn de teams van de vier partijen bijeen, mededelingen hebben zij nog niet gedaan.

Beeld anp

ONDERTUSSEN IN DE KAMER
Zonder jasje

Sinds de entree van het SP-Kamerlid Peter Kwint teruggekeerd als debatonderwerp in de Tweede Kamer: de dresscode. Dient een mannelijk Tweede Kamerlid een jasje aan te hebben in de nationale vergaderzaal?

Historicus Geerten Waling schreef in het weekend op vk.nl dat hij vindt van wel: 'Al die kostuums en mantelpakjes lijken saai en conformistisch, maar het is in een democratie wel belangrijk dat er politici zijn met een zeker gevoel voor decorum. Al was het alleen al omdat zij daarmee aangeven dat zij hun ambt serieus nemen en dat zij het respect verdienen dat past bij hun verantwoordelijke positie.'

Het SP-Kamerlid Van Nispen greep het debat over het eigen functioneren van de Kamer vandaag meteen aan om aan voorzitter Arib te vragen of er nieuwe regels op komst zijn. Zij stelde hem en zijn fractiegenoot Kwint gerust: 'We hebben geen dresscode en ik ben ook niet van plan die te gaan invoeren.' Zij verwijst naar haar eigen jaren in de PvdA-fractie met collega Hans Spekman, die vaak in slobbertruien in de zaal verscheen: 'Sommige burgers herkenden zich in die outfit.'

Peter Kwint. Beeld Phil Nijhuis

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Onze politieke redactie neemt u elke middag rond 17.00 uur mee naar het Binnenhof. De Haagse vierkante kilometer is een snelkookpan waarin een tweet in de ochtend kan uitgroeien tot een Kamerdebat in de middag en een crisis in de avond. U leest het in Dagkoersen.

Wilt u deze nieuwsbrief per mail ontvangen? Meld u hier aan: volkskrant.nl/dagkoersen.Tips of opmerkingen? Mail naar haag@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.