Het Binnenhof: 3 februari

Uw politieke nieuwsbrief

De Kiesraad maakt bekend welke partijen meedoen aan de verkiezingen. Beeld ANP
De Kiesraad maakt bekend welke partijen meedoen aan de verkiezingen.Beeld ANP

Goedemiddag. Premier Rutte en zijn Europese collega's deden vandaag in Valletta een verwoede poging de eenheid in Europa te bewaren. Vicepremier Asscher was in eigen land op bezoek bij bezorgde moslims. En op het Binnenhof houden vooral Peilingwijzer en Kiesraad de gemoederen bezig.

Hier zijn uw Dagkoersen. Wilt u deze nieuwsbrief dagelijks per mail ontvangen? Regel het eenvoudig via volkskrant.nl/dagkoersen.

null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

GESPREK VAN DE DAG
Brusselse blues

Trump, Poetin, Brexit, jihadisten, populisten in eigen gelederen: op vele fronten wordt gezaagd aan de wankele poten onder de Europese Unie. 'De EU beleeft de gevaarlijkste tijden ooit', schreef Europees president Donald Tusk in zijn uitnodiging aan de regeringsleiders. Vandaag kwamen de lidstaten bijeen in Valletta (Malta) voor een zoveelste crisisberaad. ''Crisis' en 'EU' lijken steeds meer synoniem voor elkaar te worden', schrijven Volkskrant-correspondenten Arie Elshout en Marc Peeperkorn.

In al het rumoer pleitte premier Rutte voor wat meer Europees zelfvertrouwen. Laat de buitenwereld maar kolken, zolang wij elkaar maar vasthouden komt het goed, was zijn boodschap in Valletta. 'De kracht van Europa wordt niet in andere landen bepaald, maar dat doen we zelf', schreef hij op zijn Facebookpagina. Mogelijk hebben de Nederlandse woorden indruk gemaakt. Na afloop van de werklunch beweerde Tusk (in EU-kringen liefkozend 'onze Donald' genoemd) steun van alle regeringsleiders op zak te hebben voor zijn stevige opstelling tegenover Trump.

Rutte in gesprek met Merkel bij de top op Malta. Beeld anp
Rutte in gesprek met Merkel bij de top op Malta.Beeld anp

BEZOEK VAN DE DAG
Asscher en Blok onder moslims

In eigen land kampte Ruttes plaatsvervanger Lodewijk Asscher met andere dreigingen. Sinds de aanslag op een moskee in Quebec afgelopen weekend is de angst onder moslims in Nederland toegenomen. Sommige moskeeën sluiten de deur tijdens het gebed om kwaadwillenden buiten te houden.

Vicepremier Asscher en kersvers minister van Justitie Stef Blok brachten vanochtend een bezoek aan moslimorganisaties om hen een hart onder de riem te steken. Moslims ervaren het maatschappelijk klimaat als hard, zei Asscher vanmiddag. 'Ze voelen aggressie en zijn bang dat dat zich omzet in geweld.' Het kabinet neemt de zorgen serieus, maar ziet af van extra maatregelen om moskeeën te beveiligen. De NCTV heeft geen aanwijzingen dat in Nederland aanslagen op moskeeën worden voorbereid.

Ministers Asscher en Blok samen met de NCTV op bezoek bij moslimorganisaties. Beeld anp
Ministers Asscher en Blok samen met de NCTV op bezoek bij moslimorganisaties.Beeld anp

MINISTER VAN DE DAG
Kamp vecht vóór molens

Een opmerkelijk interview in Trouw vanochtend met minister Henk Kamp. Sinds hij het ministerie van Economische Zaken onder zijn hoede heeft, vecht de VVD niet meer tegen maar vóór windmolens. Kamp, recordhouder ministerschappen (vier stuks), is in zijn laatste politieke jaren steeds groener geworden. Toen hij in 2012 aantrad op EZ had hij nog weinig op met alternatieve energiebronnen zoals zon en wind. Zijn partij bezigde in eerdere verkiezingsjaren de slogan 'windmolens draaien niet op wind maar op subsidie'.

Bekeerling Kamp denkt er inmiddels anders over, blijkt uit het interview. 'Ik heb het als een uitdaging opgevat.' Dus niet stoppen met windenergie (zoals de slogan vermoedelijk suggereerde), maar windmolens rendabel maken. Daar is hij bijna in geslaagd, stelt hij. Mede dankzij enorme windmolenparken op zee die in prijs kunnen concurreren met fossiele stroom. 'We komen dicht in de buurt bij de situatie dat ze volledig zonder subsidie draaien, alleen maar op de wind.'

Kamp neemt na deze kabinetstermijn afscheid van de politiek. Een vijfde ministerschap waarin hij de slogan 'normaal doen' een draai kan geven, blijft dus uit.

VVD-minister Henk Kamp, groen geworden in zijn nadagen. Beeld anp
VVD-minister Henk Kamp, groen geworden in zijn nadagen.Beeld anp

AL DIE DAGKOERSEN
Opmars van de foutmarge

In een poging voorzichter om te springen met peilingen, is de foutmarge bezig aan een opmars in de media. Niet de harde zetelaantallen verkondigd door opiniepeilers De Hond, Kantar Public, Barometer en EenVandaag, maar de lichter getinte 'onzekerheidsmarge' rond de gepeilde zetels geldt als de nieuwe werkelijkheid.

En zo spelen peilingen toch weer een dominante rol in de verkiezingscampagne. Vooral ook omdat RTL Nieuws heeft besloten om op basis van gepeilde dagkoersen de kandidaten te selecteren voor het eerste grote tv-debat op 26 februari: het premiersdebat. Scheidsrechter is de Peilingwijzer, die tot voor kort vijf grote peilingen combineerde. Onderzoeker Tom Louwerse voegde onlangs de peiling LISS van de universiteit van Tilburg toe. LISS is wat positiever over linkse partijen en schat de PVV juist lager in dan andere peilers.

In de laatse Peilingwijzer lijkt het CDA verzekerd van een derde plek, maar de foutmarges van D66 en GroenLinks (nummers vier en vijf) overlappen elkaar nipt. Als daar geen verandering in komt voor 13 februari is RTL gedwongen om vijf kandidaten uit te nodigen, wat naar verwachting leidt tot een boycot van VVD en PVV. Die vinden dat de omroep zich moet houden aan de oorspronkelijk afspraak met maximaal vier deelnemers.

Wellicht komen Mark Rutte en Geert Wilders op andere gedachten na het lezen van het Volkskrant-commentaar van vandaag. 'PVV en VVD moeten niet zo flauw doen. Als ze echt in hun eigen boodschap geloven en zich niet alleen door tactische overwegingen laten leiden, zouden ze niet bang moeten zijn voor de extra tegenstand.'

's Lands bekendste peiler, Maurice de Hond. Beeld anp
's Lands bekendste peiler, Maurice de Hond.Beeld anp

ONDERTUSSEN BIJ DE KIESRAAD
Zestien partijen in alle kieskringen verkiesbaar

Met enige vertraging gaf de Kiesraad vanmiddag uitsluitsel over welke partijen een plek op het stembiljet hebben bemachtigd. Naast de zittende elf partijen staan VoorNederland, Denk, Nieuwe Wegen, Forum voor Democratie en de Ondernemers Partij in alle twintig kieskringen op het stembiljet.

Andere nieuwkomers zoals de Piratenpartij, GeenPeil, Artikel1 van Sylvana Simons en de Vrijzinnige Partij van Kamerlid Norbert Klein ontbreken in enkele kieskringen op het stembiljet. Drie nieuwe partijen vallen geheel af omdat ze de borgsom niet hebben voldaan: Vrouwenpartij, Respect en Trots op Nederland.

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Onze politieke redactie neemt u elke middag rond 17.00 uur mee naar het Binnenhof. De Haagse vierkante kilometer is een snelkookpan waarin een tweet in de ochtend kan uitgroeien tot een Kamerdebat in de middag en een crisis in de avond. U leest het in Dagkoersen.

Wilt u deze nieuwsbrief per mail ontvangen? Meld u hier aan: volkskrant.nl/dagkoersen. Tips of opmerkingen? Mail naar haag@volkskrant.nl.

Ex-PVV'er Hero Brinkman hoopt met zijn Ondernemerspartij mee te doen aan de verkiezingen. Beeld Robin Utrecht
Ex-PVV'er Hero Brinkman hoopt met zijn Ondernemerspartij mee te doen aan de verkiezingen.Beeld Robin Utrecht
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden