Het Binnenhof: 3 februari

Uw politieke nieuwsbrief

Beeld ANP/de Volkskrant

Goedenavond. Ombudsman Van Zutphen verdween als een dief in de nacht van het Binnenhof, maar lijkt wel zijn zin te krijgen: Kinderombudsman Marc Dullaert blijft niet aan.

En weer las Ard van der Steur onaangenaam nieuws in de krant.

Hier zijn uw Dagkoersen.

Beeld de Volkskrant

GESPREK VAN DE DAG
Strafexpedities

Nooit eens heeft Ard van der Steur een saaie dag.

Vorige week toonde hij zich overvallen door de onthulling van Nieuwsuur dat het bonnetje van de Teevendeal niet kwijt was, maar simpelweg niet gevonden mocht worden. In allerijl blies hij de commissie-Oosting nieuw leven in om de boel toch even wat verder uit te spitten: was het dan toch allemaal een door zijn eigen ministerie geregisseerde doofpot?

De stille hoop in coalitiekringen dat het een snel, beperkt onderzoek kan worden, werd vanochtend de grond ingeboord door Sjaak Jansen, tot april 2015 de vertrouwenspersoon op het departement. In NRC Handelblad vertelt Jansen dat er allesbehalve een open cultuur heerst op het ministerie.

Ard van der Steur. Beeld ap

Integendeel: hij meldt dat er 'strafexpedities' worden ingesteld jegens ambtenaren die meldingen deden over misstanden. Volgens Jansen 'is alles erop gericht het blazoen schoon te houden. Melders van vermeende misstanden werden niet gepromoveerd of kregen vervelend werk te doen'.

De vertrouwensman wil niet ingaan op de misstanden die hij tegenkwam, vanwege zijn geheimhoudingsplicht. Wel zegt hij: 'Er zijn mensen ontslagen omdat ze zogenaamd een oude printer hadden gestolen, wat ook nog niet eens zo was. Maar veel grotere vergrijpen zijn met de mantel der liefde bedekt.'

Verslaggeefster Maartje Bakker ziet hoe voor de Kamer alles samen komt: vanavond is het debat met Van der Steur over de onderzoeksopdracht aan Oosting. Onze voorspelling: Van der Steur kan zich gaan voorbereiden op een onderzoek naar de wegstopcultuur op zijn departement in het algemeen en die rond de Teevendeal in het bijzonder.

GEHEIM VAN DE DAG
Het lot van de Kinderombudsman

De belangrijkste gast van de Kamer vandaag was Reinier van Zutphen, de Nationale Ombudsman die onder vuur ligt omdat hij niet verder wil met de Kinderombudsman, Marc Dullaert.

In een besloten gesprek met de Kamercommissie voor Binnenlandse Zaken vroegen de fracties woensdagmiddag om opheldering: wat is er aan de hand binnen het klachteninstituut?

Wat er besproken werd, was vertrouwelijk en moet dus geheim blijven. Van Zutphen beende na afloop gedecideerd weg. Hij weigerde elk commentaar. 'Ik zeg niets.'

Van Zuthpen woensdag in het Kamergebouw. Beeld anp

Heel erg slecht lijkt het gesprek echter niet te zijn verlopen voor Van Zuthpen. Kamerleden die vooraf nog bezwaar aantekenden tegen de gang van zaken, lijken zich er nu bij neer te leggen dat Dullaert per 1 april vertrekt. Verslaggever Dion Mebius: 'Ze willen nu vooral dat er een goede overbrugging komt tussen hem en de nieuw te benoemen Kinderombudsman.'

'Het zou goed zijn als er geen gat valt tussen het vertrek van de huidige en de komst van een nieuwe', aldus het SP-Kamerlid Van Raak. 'Maar de Nationale Ombudsman is een hoog college van staat, het is onafhankelijk. Vanuit de Kamer moeten wij geen personeelsbeleid gaan voeren.'


BESLUIT VAN DE DAG
Haast met Marokko

De soap over de export van uitkeringen naar Marokko raakt in een stroomversnelling. De Eerste Kamer zet ongebruikelijke haast achter de opzegging van het verdrag waarin die export is geregeld. Als de vragen van senatoren volgende week door minister Asscher van Sociale Zaken worden beantwoord, wil de Eerste Kamer de opzegging op 16 februari afhandelen.

Dat laatste is voor senatoren ongebruikelijk, in één dag debat en stemming. Maar dat is nodig om het verdrag op 1 januari 2017 te beëindigen. Verslaggever Gijs Herderscheê: Asscher heeft laten weten dat de opzegging uiterlijk 23 februari goedgekeurd moet zijn om 1 januari 2017 te halen. Die haast is geboden om ieder die een referendum over de opzegging wil organiseren die gelegenheid te geven.

Wordt dat niet gehaald, dan wordt het 2018. Maar op 23 februari vergadert de Eerste Kamer niet, de 16de is de laatste vergadering voor het voorjaarsreces. Dus moet de opzegging nu met een ongebruikelijke spoedprocedure worden afgehandeld.

Of het allemaal lukt, is de vraag. Want het gaat niet alleen om opzegging van het verdrag. Marokko heeft aangegeven dat opzegging een domper zet op de verhoudingen met Nederland. Denk dan aan de handelsbetrekkingen, de samenwerking van justitie bij de vervolging van Marokkanen die in Nederland verdacht worden van misdrijven, de opname door Marokko van Marokkanen die als illegalen Nederland uitgezet worden, de controle op bezit en inkomen in Nederland van Marokkaanse bijstandsgerechtigden in Nederland.

Herderscheê: 'Allemaal aspecten waar senatoren vast alles over willen weten om hun afweging te maken. En dan zou de boel zomaar alsnog vertraging kunnen oplopen.'

Lodewijk Asscher op het Binnenhof. Beeld ap
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden