Het Binnenhof: 3 april

Uw politieke nieuwsbrief

Klaver wordt omringd door scholieren op het Binnenhof.Beeld ANP/de Volkskrant

Goedemiddag. Bij gebrek aan nieuws uit de Stadhouderskamer wisten D66'ers Pechtold en Koolmees de aandacht te trekken met de manier waarop ze naar de formatiegesprekken liepen. En kersvers Kamerlid Yesilgöz beleefde vanochtend haar vuurdoop op de radio.

Hier zijn uw Dagkoersen. Wilt u deze nieuwsbrief per mail ontvangen? Regel het via volkskrant.nl/dagkoersen.

Beeld de Volkskrant

PROTEST VAN DE DAG
Hand in hand

Wat in de Stadhouderskamer gebeurt, blijft goeddeels verborgen voor de formatiewatchers die dagelijks staan opgesteld bij de glimmende, zwarte deur van Binnenhof nummer 2. Het spektakel zit 'm dus in kleine dingen: het loopje van de politici over het Binnenhof, hoe de voormannen worden begroet door de scholieren en dagjesmensen op het plein.

D66-voorman Alexander Pechtold en zijn secondant Wouter Koolmees maakten van de wandeling naar de Stadhouderskamer vandaag een statement. Ze liepen hand in hand uit protest tegen geweld tegen homo's. Dit weekend werd een homostel in Arnhem op straat mishandeld. Homobelangenorganisatie COC greep de gebeurtenis aan om een oproep te doen aan informateur Schippers: zet dit probleem hoog op de agenda van een nieuw kabinet.

De boodschap bereikte ook de onderhandelaars. Alleen Pechtold en Koolmees deden mee met de actie #allemannenhandinhand (en enkel tijdens de ochtendwandeling), maar ook de andere politici spraken hun afschuw uit over het geweld.

D66-onderhandelaars Pechtold en Koolmees hand in hand op het Binnenhof.Beeld afp

GESPREK VAN DE MIDDAG
Klimaatpraat

Binnenskamers stonden andere onderwerpen op de agenda. In de ochtend spraken de vier partijen met Kim Putters van het Sociaal en Cultureel Planbureau. In de middag schoof Hans Mommaas van het Planbureau voor de Leefomgeving aan. Met Putters ging het gesprek naar verluidt over onderwerpen als migratie en 'de kloof': in hoeverre leven groepen in de samenleving langs elkaar heen en hoe problematisch is dat.

Het PBL beziet de samenleving vanuit milieu-oogpunt en berekende tijdens de verkiezingen de klimaateffecten van de partijprogramma's. Het CDA liet de plannen niet doorrekenen. De andere drie partijen aan tafel wel. GroenLinks en D66 scoorden (wellicht niet verrassend) goed op groen. De VVD deed volgens de PBL-doorrekening netto niets voor het terugdringen van klimaatverandering.

Toch was 'de energietransitie' een van Ruttes prioriteiten voor zijn derde kabinet, zo zei hij al tijdens het eerste gesprek met verkenner Schippers. Maar voordat Rutte en Klaver hand in hand over straat gaan, moet er nog het nodige gebeuren. De VVD-leider mag duurzame energie belangrijk vinden, hij waarschuwde vanmiddag dat de 'financiële ruimte' beperkt is.

Klaver en Rutte in gesprek in de Tweede Kamer.Beeld anp

ONTGROENING VAN DE DAG
Vraagtekens bij Kamervragen

Volkskrant-columniste Elma Drayer schreef vrijdag een kritische column (+) over een conceptplan van de publieke omroep. De columniste parafraseerde het plan als volgt: 'Het moet afgelopen zijn met de 'problematiserende' berichtgeving rond landgenoten met een migratieachtergrond.' Kersvers VVD-Kamerlid Dilan Yesilgöz las de column en stelde meteen Kamervragen aan staatssecretaris Dekker van Media.

De NPO ging zijn boekje te buiten, vond ze. Dit was niet langer informeren, maar 'beïnvloeden van de beeldvorming'. Dit neigde naar 'allochtonen knuffelen', iets waar zij als liberale Turks-Nederlandse vrouw een broertje dood aan heeft.

Vanochtend kreeg Yesilgöz op Radio 1 de wind van voren. Journalisten Frénk van der Linden en Max van Weezel waren uiterst kritisch. Nee, moest ze toegeven, ze had het conceptstuk van de NPO niet gelezen. Toch was ze snel naar 'haar vriendje de staatssecretaris' gerend, sneerde Van Weezel. 'U bent het toch met me eens dat beïnvloeding van beeldvorming niet goed is', probeerde de VVD'er. 'Maar dat staat helemaal niet in het stuk', zei Van der Linden.

Yesilgöz worstelde zich door het 16 minuten durende meningsverschil en bleef op haar strepen staan. De afdeling voorlichting van de VVD zal tevreden hebben meegeluisterd. Ontgroening geslaagd.

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Onze politieke redactie neemt u elke middag rond 17.00 uur mee naar het Binnenhof. De Haagse vierkante kilometer is een snelkookpan waarin een tweet in de ochtend kan uitgroeien tot een Kamerdebat in de middag en een crisis in de avond. U leest het in Dagkoersen.

Wilt u deze nieuwsbrief per mail ontvangen? Meld u hier aan: volkskrant.nl/dagkoersen. Tips of opmerkingen? Mail naar haag@volkskrant.nl.

VVD-Kamerlid Dilan Yesilgöz.Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden