Het Binnenhof: 29 september

Uw politieke nieuwsbrief

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt.Beeld ANP/de Volkskrant

Goedemiddag. Vervelende post voor minister Asscher: er is aangifte tegen hem gedaan omdat hij Nederlanders die in de bezette Palestijnse gebieden wonen een volledige AOW-uitkering betaalt. Verder is het de dag na de MH17-presentatie van het Joint Investigation Team, met de claim dat de BUK-raket uit Rusland kwam. Dat is een politiek feit waar premier Rutte iets mee moet.

Hier zijn uw Dagkoersen. Wilt u deze nieuwsbrief per mail ontvangen? Regel het hier.

Beeld de Volkskrant

ZAAK VAN DE DAG
Aangifte tegen Asscher

Minister Asscher van Sociale Zaken moest half juni in de Kamer uitleggen hoe het kan dat Nederland een volledige AOW-uitkering betaalt aan mensen in de bezette Palestijnse gebieden. Nederlanders in Israël hebben recht op een AOW-uitkering, maar dat recht strekt zich niet uit tot de bezette gebieden aangezien Nederland de bezetting als illegaal beschouwt. Daar geldt alleen het recht op een aanzienlijk kleiner bedrag.

NRC Handelsblad onthulde dat Nederland desondanks al jaren een uitzondering maakte voor een kleine groep Nederlanders. Een ietwat ongemakkelijk vragenuurtje volgde op 22 juni. Asscher zei dat hij het dossier had geërfd van zijn voorganger en dat hij de overweging heeft gemaakt niet op de uitkeringen te korten. Het zou gaan om elf mensen, onder wie zeven mensen die de holocaust hebben overleefd. 'Ik vind het niet rechtvaardig om tegen mensen die dat hebben meegemaakt te zeggen: we gaan nu je AOW korten', zei de minister. Nieuwe gevallen verliezen in het vervolg wel hun uitkering als ze in de Palestijnse gebieden gaan wonen, stelde hij.

De kous leek daarmee af, maar advocaten Liesbeth Zegveld en Michael Pestman denken er anders over. In een brief aan de Tweede Kamer schrijven ze vandaag dat de minister een ambtsmisdrijf pleegt door tegen de wet in de volledige AOW te blijven uitkeren. Ze hebben aangifte gedaan. Juridisch hebben ze misschien gelijk, maar ze hebben weinig kans van slagen. Bij verdenking van een ambtsmisdrijf kan alleen de Kamer zelf opdracht geven tot vervolging. En in die Kamer denkt een grote meerderheid er precies zo over als de minister: die paar holocaustoverlevers laat je met rust.

Minister Asscher van Sociale Zaken op het Binnenhof.Beeld anp

ROLMODEL VAN DE DAG
'Hadden wij maar zo'n premier'

De Hongaarse premier Victor Orbán heeft niet heel veel vrienden in Europa, maar in de Tweede Kamer zetelt in elk geval één grote fan. PVV-leider Geert Wilders droomt ervan om ooit aan Nederland leiding te geven zoals Orbán zijn Hongarije leidt. 'Ik zou willen dat wij zo'n premier hadden. Die premier hoop ik zelf te worden', zegt Wilders tegen onze verslaggever Ariejan Korteweg.

Orbán organiseert op 2 oktober een referendum over de 1.294 migranten die Hongarije volgens de Europese verdeelsleutel zou moeten overnemen van Griekenland en Italië. Wat de Hongaarse regering betreft komt daar niks van in. De volksraadpleging moet de Hongaarse tegendraadsheid kracht bij zetten.

Gisteren organiseerde de Hongaarse ambassade in Amsterdam een charmeoffensief richting de Nederlandse pers. Verslaggever Korteweg was erbij. Vervolgens peilde hij de stemming in de Kamer over het Hongaarse referendum. Goed idee, vond Wilders dus. Maar ook VVD'er Anne Mulder oordeelde verrassend mild: 'De VVD staat er gemengd in.' Lees hier de column van Ariejan Korteweg (+).

De Hongaarse premier Victor Orbán tijdens een Europese top in Slowakije.Beeld epa

COMMENTAAR VAN DE DAG
Russische betrokkenheid

Het Joint Investigation Team, de vijf landen die samen speuren naar de daders van het neerhalen van vlucht MH17, gaf gisteren de langverwachte presentatie van de voortgang van het onderzoek. Het JIT zegt overvloedig bewijs te hebben dat het vliegtuig uit de lucht is geschoten door een BUK-raket die nog diezelfde 17e juli per vrachtwagen met aanhanger vanuit Rusland naar een Oost-Oekraïens landbouwveld was vervoerd. Die avond werd de BUK-installatie weer afgevoerd over de Russische grens.

De rechercheurs hebben honderd betrokkenen op het oog, maar kunnen nog geen namen noemen. Dat laat onverlet dat Nederland druk moet houden op Rusland, schrijft Arnout Brouwers vandaag in het commentaar van de Volkskrant. 'Premier Rutte kan zich niet onttrekken aan de directe of indirecte Russische betrokkenheid bij deze misdaad. Aan hem de taak om zijn Europese partners eraan te herinneren dat geen sprake kan zijn van opheffing van de sancties zolang Rusland geen positieve stappen zet.'

Ook CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt wil dat Rutte in Europees verband druk op de ketel houdt. Op 26 oktober debatteert de Kamer over de laatste stand van zaken in het MH17-dossier. Wat het CDA betreft is het essentieel dat niet alleen de ministers Koenders en Van der Steur daarbij zijn, maar ook de premier.

Het JIT presenteert de bevindingen van het MH17-onderzoek.Beeld anp

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Onze politieke redactie neemt u elke middag rond 17.00 uur mee naar het Binnenhof. De Haagse vierkante kilometer is een snelkookpan waarin een tweet in de ochtend kan uitgroeien tot een Kamerdebat in de middag en een crisis in de avond. U leest het in Dagkoersen. Meld u hier aan om deze nieuwsbrief dagelijks in uw mailbox te ontvangen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden