Het Binnenhof: 29 november

Uw politieke nieuwsbrief

null Beeld ANP/de Volkskrant
Beeld ANP/de Volkskrant

Goedemiddag. Terwijl het kabinet een nieuw vliegtuig zoekt voor zichzelf en de Koning, heeft Sharon Dijksma een voorlopig advies aan bezorgd Nederland: gewoon voetballen.

Hier zijn uw Dagkoersen, die u ook dagelijks per e-mail kunt ontvangen.

null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

AANKOOP VAN DE DAG
De KWA?

De Rijksvoorlichtingsdienst ontkent met klem: uit het feit dat koning Willem-Alexander bezig is zijn vliegbrevet voor de Boeing 737 te halen, kan NIET worden afgeleid dat het volgende regeringstoestel een Boeing 737 wordt.

Dat wordt dus nog spannend in de komende weken. Want tot 12 december kan iedereen reageren die denkt een mooi toestel in de aanbieding te hebben om het huidige regeringsvliegtuig, de KBX, te vervangen. Een tweedehandsje heeft sterk de voorkeur. Het budget: tussen 50 en 90 miljoen euro. Eigenlijk was de deadline morgen al, maar vanmiddag besloot het kabinet aanbieders nog 12 dagen extra de tijd te geven.

De klachten over de PH-KBX, een Fokker 70 genoemd naar koningin Beatrix, zijn genoegzaam bekend. Verslaggever Robert Giebels: 'Het interieur is gedateerd, de cabineruimte benepen en wat het ergste is: als de kilometerteller richting de 3.000 gaat, moet er alweer nieuwe brandstof in.' Dat leidde onlangs nog tot gênante taferelen met ons regeringsvliegtuig dat in etappes achter koning en koningin aan naar Australië moest worden gevlogen.

Ergens begin volgend jaar wordt de keuze gemaakt. Het uitverkoren toestel zal daarna nog wel grondig moeten worden gerenoveerd. Het kabinet wil bij voorbaat toestanden voorkomen als met de KBX, waarop Beatrix na de oplevering in 1996 ronduit teleurgesteld reageerde: er was te weinig beenruimte en premier Kok stootte steeds zijn hoofd als hij opstond.

Giebels: 'Daarom ligt voor de leverancier nu een dik boek klaar met aanwijzingen en plaatjes waarmee het kabinet aangeeft hoe de cabine eruit moet zien.' Een kleine greep: binnen mag de 'herrie' niet meer zijn dan 54 decibel; de passagiers moeten live naar tv-uitzendingen kunnen kijken op 16 tv's, er is een aparte badkamer voor de VIP's en een apart toilet, de badkamer heeft een ronde douche met bijvoorbeeld Grohe kraan en douchekop.

Nog meer details over deze bijzondere aankoop vindt u woensdag in de Volkskrant.

Koning Willem-Alexander in de cockpit van de KBX. Beeld ANP
Koning Willem-Alexander in de cockpit van de KBX.Beeld ANP

ADVIES VAN DE DAG
'Gewoon voetballen'

Uiterst voorzichtig opereert het kabinet intussen als het gaat om de rubberkorrels op de kunstgrasvelden. In de Kamer kwamen vandaag nieuwe vragen op nadat hoogleraar hematologie Bob Löwenberg van het Erasmus MC zondag in het NOS Journaal verklaarde dat de korrels concentraties kankerverwekkende stoffen bevatten die de toegestane dosering in consumentenproducten fors overstijgen.

Wat moeten clubs en ouders nu doen, wilden onder meer de Kamerleden Smaling (SP), Klever (PVV) en Dijkstra (D66) weten. Voorlopig niets, benadrukte staatssecretaris Dijksma in het Vragenuur: het wachten is nog steeds op nader onderzoek van gezondheidsinstituut RIVM, dat waarschijnlijk in december verschijnt. 'Daarna kunnen we vervolgstappen zetten.'

En tot die tijd? 'Kinderen moeten gewoon kunnen voetballen', aldus de bewindsvrouw. 'Er is nu geen aanleiding om ze komend weekend thuis te houden (...) Goed douchen is sowieso het devies.'

En voor wie denkt dat zij makkelijk praten heeft: 'Ik begrijp dit als bestuurder maar ook als moeder heel goed. Ook mijn kind staat zaterdag op zo'n veld.'

Sharon Dijksma. Beeld anp
Sharon Dijksma.Beeld anp

VAN STAL
Jacques Tichelaar

Nieuws dat Lodewijk Asscher nou net niet kon gebruiken gedurende zijn gooi naar het PvdA-lijsttrekkerschap: werkgevers in het basisonderwijs klagen luidkeels over zijn nieuwe arbeidsregels. Duizenden leerlingen zijn al naar huis gestuurd wegens gebrek aan invalkrachten. Belangrijkste oorzaak is volgens de scholen Asschers Wet werk en zekerheid (Wwz), waardoor ze invalkrachten nog maar een paar keer mogen vragen voordat ze een vaste baan moeten aanbieden.

Toch ligt dat genuanceerder, denkt het ministerie: de oorzaak is niet zozeer de wet maar onmacht bij bonden en werkgevers om afspraken te maken waarmee ze afwijken van de algemene regels in de wet.

En daarom grijpt Asscher nu terug op een beproefd recept: hulp uit eigen kring. Zijn partijgenoot Jacques Tichelaar (63), bijgenaamd het oliemannetje, gaat bemiddelen tussen werkgevers en werknemers. Als iemand het kan is het Tichelaar, is de gedachte. Hij verwierf zijn bijnaam als voorzitter van de FNV-onderwijsvakbond AOb en bij de PvdA als Tweede Kamerlid en fractievoorzitter van 2002 tot 2008.

Hij haakte in Den Haag af met hartklachten maar werd in 2009 commissaris van de Koningin in Drenthe. Asscher verwacht dat Tichelaar 'zo snel mogelijk' een oplossing bedenkt.

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Onze politieke redactie neemt u elke middag rond 17.00 uur mee naar het Binnenhof. De Haagse vierkante kilometer is een snelkookpan waarin een tweet in de ochtend kan uitgroeien tot een Kamerdebat in de middag en een crisis in de avond. U leest het in Dagkoersen.

Wilt u deze nieuwsbrief per mail ontvangen? Meld u hier aan: volkskrant.nl/dagkoersen. Tips of opmerkingen? Mail naar haag@volkskrant.nl.

undefined

Jacques Tichelaar Beeld anp
Jacques TichelaarBeeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden