Het Binnenhof: 29 maart

Uw politieke nieuwsbrief

Raoul du Pré
null Beeld ANP/de Volkskrant
Beeld ANP/de Volkskrant

Goedemiddag. Zou het niet helpen als internationaal opererende terroristen ook internationaal worden bestreden? De Kamer wil vanavond van premier Rutte en minister Van der Steur horen hoe zij het lek in de landsverdediging denken te dichten.

En intussen splijt de elektrische auto de coalitie.

Hier zijn uw Dagkoersen, die u heel eenvoudig ook per e-mail kunt ontvangen.

null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

DEBAT VAN DE DAG
Contraterrorisme

Het zal nog niet meevallen vanavond, voor premier Rutte en minister Van der Steur, om de Tweede Kamer tevreden te stellen.

Het zijn immers niet bepaald geruststellende berichten die uit Brussel komen sinds de aanslagen, nu precies een week geleden: federale en lokale politie die te weinig met elkaar en met de veiligheidsdienst communiceren, burgemeesters die niet samenwerken, capaciteitsproblemen.

Op internationaal niveau gaat het nauwelijks beter, zo analyseert de Europese Commissie. Ondanks alle afspraken na 'Parijs' ontbreekt het nog volledig aan een daadkrachtig en sluitend Europees anti-terreurbeleid.

Het bewijs daarvan is inmiddels geleverd, door de wel erg simpele manier waarop aanslagpleger Ibrahim el Bakraoui en zijn Duitse reisgenoot via Nederland konden terugkeren naar België en Duitsland.

Het kabinet wijst naar België en Turkije, die niet optimaal communiceerden, maar feit is dat het systeem kennelijk niet functioneert zodra het niet om Nederlandse Syriëgangers gaat.

Minister van der Steur. Beeld anp
Minister van der Steur.Beeld anp

Om het beeld nog wat gecompliceerder te maken: vanmiddag liet Van der Steur in een brief aan de Kamer weten dat de Amerikaanse inlichtingendienst FBI enkele dagen voor de aanslagen in Brussel met Nederland sprak over Ibrahim el Bakraoui en diens broer Khalid, die zich op 22 maart eveneens opblies.

Verslaggever Frank Hendrickx: 'De Amerikanen hebben op 16 maart gemeld dat Khalid terroristische connecties had, terwijl Ibrahim zich meer in het criminele circuit zou begeven. Een dag na dat Amerikaanse bericht heeft Nederland ook met België gesproken over de twee broers. Wat daar verder mee gedaan is in de dagen voorafgaand aan de aanslagen, blijft mistig.'

Het kabinet wacht in de Kamer in de komende uren een spervuur van vragen. Premier Rutte zal met een helder zicht op verbetering moeten komen om het vertrouwen te herstellen dat al het mogelijke gebeurt om internationaal terrorisme ook internationaal te bestrijden.

We doen verslag via Volkskrant.nl en woensdag in de krant.

Premier Rutte vrijdag op zijn persconferentie. Beeld anp
Premier Rutte vrijdag op zijn persconferentie.Beeld anp

OP NAAR 6 APRIL
De Kus

De veelbesproken posters met daarop een innig zoenende Wilders en Poetin zullen alsnog in het openbaar te zien zijn. Het Amsterdamse vervoersbedrijf GVB toont zich niet de moeilijkste en heeft besloten om de posters, een initiatief van de Jonge Socialisten, op haar stations toe te laten.

Verslaggever Dion Mebius: 'Eerder werd de tekening van Wilders en Poetin, gemodelleerd naar de beroemde kus van Erich Honecker en Leonid Brezjnev, geweerd van stations van de NS. De poster zou te 'aanstootgevend' zijn. Ook een tweede, mildere poster van de PvdA-jongeren was niet welkom op de stations van de NS.'

'Het lijkt wel of NS banger is voor de KGB, dan voor het verlies van de vrijheid van meningsuiting', reageerde Bart van Bruggen, voorzitter van de Jonge Socialisten.

Dat het tekenwerk niet voor niets blijkt te zijn, stemt Van Bruggen nu tevreden. 'De GVB benaderde ons al eerder, om ons ervan te verzekeren dat de posters gewoon opgehangen zouden worden. Natuurlijk hadden we het liefst gehad dat de tekeningen gewoon op alle stations hadden gehangen, maar goed. Dankzij alle commotie is er aan aandacht voor onze actie in ieder geval geen gebrek.'

GeenPeil-voorman Jan Roos bij de aftrap van de GeenPeil-bustour, zaterdag in Hilversum. Beeld anp
GeenPeil-voorman Jan Roos bij de aftrap van de GeenPeil-bustour, zaterdag in Hilversum.Beeld anp

MAN VAN DE DAG
Jan Vos

Hij begint een vaste waarde te worden in de Dagkoersen: het PvdA-Kamerlid Jan Vos.

Onlangs haalde hij het nieuws met zijn plan om vanaf 2025 alleen nog emissieloze auto's te verkopen in Nederland. Vervolgens bleef hij in het nieuws omdat hij er niet alleen coalitiepartner VVD maar ook zijn eigen PvdA-fractie mee bleek te overvallen.

En nu is hij er weer, omdat hij voet bij stuk heeft gehouden. Vorige week diende hij een motie in die het kabinet oproept zich ervoor in te zetten dat het Europese wagenpark schoner wordt. Vandaag kreeg hij de steun van D66, GroenLinks, ChristenUnie, Partij voor de Dieren, SP en de afgesplitste fracties Klein, Kuzu/Öztürk en Houwers.

Zo passeert Vos met behulp van de 'groene meerderheid' in de Kamer dit keer coalitiepartner VVD. De liberalen reageren ontstemd, maar wijzen er ook op dat het in de praktijk zo'n vaart niet zal lopen. Minister Kamp van Economische Zaken mikt vooralsnog op een aandeel van 15 procent voor de schone auto in 2025. Hogere streefgetallen noemt hij 'niet realistisch'.

Daar gaan we tot in de verkiezingscampagne van 2017 nog veel over horen.

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Onze politieke redactie neemt u elke middag rond 17.00 uur mee naar het Binnenhof. De Haagse vierkante kilometer is een snelkookpan waarin een tweet in de ochtend kan uitgroeien tot een Kamerdebat in de middag en een crisis in de avond. U leest het in Dagkoersen. Meld u hier aan om deze nieuwsbrief dagelijks in uw mailbox te ontvangen.

Jan Vos in gesprek met Henk Kamp. Beeld anp
Jan Vos in gesprek met Henk Kamp.Beeld anp

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden