Het Binnenhof: 29 juni

Uw politieke nieuwsbrief

Beeld ANP/de Volkskrant

Goedemiddag. Premier Rutte wil een annex. Onthoud dat woord, want als de voortekenen niet bedriegen gaat u het nog vaak horen nu de premier in Brussel onderhandelt over de uitslag van ons eigen Oekraïnereferendum.

Misschien kan hij daarbij nog iets hebben aan de levenslessen van de Lobbykoning.

Hier zijn uw Dagkoersen, die u ook per e-mail kunt ontvangen.

Beeld de Volkskrant

SCHIMMENSPEL VAN DE DAG
Rutte en Oekraïne

Vooraf had premier Rutte de verwachtingen getemperd: hij zou bij de post-Brexit-top in Brussel geen groot punt gaan maken van de uitslag van het Nederlandse Oekraïnereferendum. Europa had de handen vol aan de vertrekkende Britten.

Gisteravond bleek dat hij 'Oekraïne' toch op tafel had gelegd tijdens het diner met zijn Europese collega's. Rutte zit klem tussen twee vuren: 27 Europese collega's die het Oekraïneverdrag hebben geratificeerd en 2,5 miljoen Nederlanders die er tegen stemden op 6 april.

Hij beweert in de ziel te kunnen kijken van die tegenstemmers en zodoende hun zorgen te kunnen adresseren zonder dat het verdrag hoeft te sneuvelen. Volgens Rutte vrezen Nederlanders dat het verdrag een opmaat is naar Oekraïens EU-lidmaatschap, dat het verdrag een verplichting tot militaire bijstand impliceert en dat Nederland door het akkoord financiële verplichtingen aangaat richting Oekraïne. Hij zoekt een 'juridisch bindende oplossing' die recht doet aan die zorgen.

Het is een beproefd concept in Europa. Zo bedong de Britse premier Cameron in februari een 'annex'op het Europese verdrag met daarin een uitzonderingspositie voor de Britten op terreinen als migratie en Europese politieke eenwording. In 2009, nadat de Ieren in een referendum tegen het Verdrag van Lissabon hadden gestemd, werd een Iers hoofdstuk aan het verdrag toegevoegd dat de Ieren vrijwaarde van progressieve Europese abortuswetgeving.

'Totale flauwekul', zegt Thierry Baudet van het Forum voor Democratie, samen met Jan Roos van GeenPeil een van de gezichten van het Nee-kamp. 'De Nederlanders hebben niet gevraagd om een amendement. Ze hebben gewoon tegen het verdrag gestemd. De nee-stemmers worden geschoffeerd.'

Hij probeert via de rechter af te dwingen dat het kabinet een keuze maakt: tekenen of niet tekenen. 'Wij willen dat het kabinet niet ratificeert. Maar zelfs eerlijk zijn en gewoon tekenen is beter dan dit gedraaikont.' Of, zoals het SP-Kamerlid Harry van Bommel analyseert: een middelvinger naar de kiezer.

Premier Rutte eerder vandaag bij aanvang van de tweede dag van de EU-top in Brussel. Beeld reuters

GESPREK VAN DE DAG
De schuld van Diederik

De intrigerendste vraag rond Diederik Samsoms optreden op de coalitieborrel, dinsdag in de Haagsche Kluis, is natuurlijk wat hij ermee beoogt.

Gewoon even lekker in besloten kring de spot met zichzelf drijven ter verhoging van de feestvreugde? Dat is niet waarschijnlijk. Sinds De Telegraaf vijftien jaar geleden de krant opende met 'Blote dans verhit PvdA-kerstdis' (mustread!) lekt over dit soort besloten feestjes altijd vanalles uit. Vorig jaar stal Samsom ook al de show met zijn 'zelfhulptips' voor de coalitie: 'Kijk naar wie beide personen nu werkelijk zijn en wat zij leuk vinden (...) Jullie houden van zzp'ers, wij van vluchtelingen. Jullie halen de voorpagina's met autootjes, wij met een partijleider die 'over de rooie' gaat. Jullie knuffelen dictators, wij allochtonen.'

Ga er dus maar vanuit dat Samsom wist dat ook zijn lied 'Alles is de schuld van Diederik' deze week niet geheim zou blijven. Is het in dat licht niet riskant voor een PvdA-leider om honend te zingen over 'zieken die de klos zijn met die Van Rijn' en over 'Jetta die de ouderen dagelijks pijn doet'?

Jazeker, analyseert communicatie-strateeg Kaj Leers. Maar Samsom zelf zal waarschijnlijk toch hopen dat enig gevoel van zelfrelativering het bij veel kiezers nog niet zo slecht doet.

Meezingen met Samsom: hier de beelden.

En hier de volledige tekst.

Diederik Samsom. Beeld anp

WAT WE LAZEN
Levenslessen van de Lobbykoning

'Handelen is vaak inferieur aan afwachten. Je staat als een reiger langs de kant van de sloot en slaat toe als de vis voorbijkomt. Ze moeten je niet zien.'

Was getekend: Niek Jan van Kesteren, vertrekkend directeur van werkgeversorganisatie VNO/NCW. Hij wordt de schaduwkoning genoemd, al vele jaren onzichtbaar opererend in de topdrie van invloedrijkste Nederlanders. Opperlobbyist ook. 'De koning, nee, de keizer van de polder', aldus bijvoorbeeld oud-vakbondsman Doekle Terpstra.

Wat hij vrijwel nooit deed: interviews geven over zijn werkwijze. Tot vandaag. Aan verslaggever Ariejan Korteweg ontvouwt Van Kesteren zijn strategie. En van het algemene gevoel van onthaasting dat daaruit spreekt kunnen velen op het Binnenhof nog wel wat leren.

Uit het handboek van de Lobbykoning:
- 'Alles moet veranderen, opdat alles hetzelfde blijft.'
- 'Zorg ervoor dat anderen altijd met de eer gaan strijken.'
- En de mooiste: 'Kein ego, keine Probleme.'

En zo gaat dat maar door.

Niek Jan van Kesteren Beeld Freek van den Bergh

CITAAT VAN DE DAG
'Ga nooit in de politiek'


'Ga nooit in de politiek', zei de moeder van Ahmed Aboutaleb vroeger. 'En geloof niks van wat er in de kranten staat.'

Aboutaleb, burgemeester van Rotterdam en door sommigen getipt als de volgende PvdA-lijsttrekker, was vandaag even op het Binnenhof. Daar sprak hij bovenstaande woorden uit in zijn lofrede voor Aukje van Roessel van de Groene Amsterdammer. Zij kreeg vandaag de Anne Vondeling prijs voor politieke journalistiek.

De waarschuwing van moeder Aboutaleb kwam voort uit haar ervaringen met het Marokkaanse regime. 'Zij kende de verhalen van mensen die hun mond open hadden gedaan en zonder enige vorm van proces in de gevangenis waren beland. Zij wist dat je nooit moest geloven wat er in de krant stond, ook al kon zij niet lezen.'

Na deze opening volgde een lofrede op de journalistiek. Op het vrije woord. Hoe hij Nederlands leerde door de Haagse Courant te spellen 'met een woordenboek ernaast'. En hoe hij moeders advies in de wind sloeg door zelf de journalistiek in te gaan. En vervolgens de politiek.

'Vandaag eren we de vrije, onafhankelijke journalistiek die in Nederland nog steeds staat als een huis. Daarmee mogen wij onszelf gelukkig prijzen.'

Ahmed Aboutaleb. Beeld anp

IN DE ZIEKENBOEG
Ronald Plasterk

Ronald Plasterk heeft zich voor de rest van de zomer ziek gemeld. De PvdA-minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties kreeg onlangs hartklachten en na onderzoek in het ziekenhuis is de diagnose dat hij volgende week een ingrijpende hartklepoperatie moet ondergaan. Hij wordt vanaf vandaag vervangen door Stef Blok van Wonen en Rijksdienst.

Vorig jaar maart verving Plasterk juist Blok op Wonen, zij het om een heel andere reden. Blok werd toen geroepen een dag of tien Veiligheid en Justitie te doen, na het abrupte aftreden van Ivo Opstelten. Onder journalisten werd er afgelopen week wel over gesproken dat Plasterk (59) vermoeid leek. Maar ja, hij was net terug van Curaçao en Bonaire, het soort Caribische tripjes dat je ondanks het tropische klimaat door het tijdverschil niet in de kouwe kleren gaat zitten.

Ook was er nog een vermoeiende JBZ-raad geweest in Luxemburg. En dan hup, meteen weer de zaaltjes van de Tweede Kamer in, tegen het eind van een toch al getormenteerd ministerschap.

De consequenties van Plasterks afwezigheid zijn nog niet helemaal te overzien. Hij zou morgen een debat bijwonen over de relatie met buurland Venezuela, maar dat kan Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) doen. En de Kamer gaat over een week met reces - daar mist Plasterk verder niet veel aan.

Aanstaande maandag zou hij in Nieuwspoort spreken over de decentralisaties en zijn leven als minister. Een van de daar beoogde vragen, volgens de site: 'Hoe houdt de minister zich fit?' Dat optreden moet dus even worden uitgesteld.

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Onze politieke redactie neemt u elke middag rond 17.00 uur mee naar het Binnenhof. De Haagse vierkante kilometer is een snelkookpan waarin een tweet in de ochtend kan uitgroeien tot een Kamerdebat in de middag en een crisis in de avond. U leest het in Dagkoersen. Meld u hier aan om deze nieuwsbrief dagelijks in uw mailbox te ontvangen.


Ronald Plasterk. Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden