Het Binnenhof: 29 juni

Uw politieke nieuwsbrief

Joost de Vries
PvdA-leider Asscher en D66-leider Pechtold in de Kamer. Beeld ANP/de Volkskrant
PvdA-leider Asscher en D66-leider Pechtold in de Kamer.Beeld ANP/de Volkskrant

Goedemiddag. Daar was hij weer: het vaderschapsverlof. Ook nu de ChristenUnie meedoet met de formatie mag de Kamer er niet over debatteren. Verderop in de Stadhouderskamer schoven, opnieuw, 's lands slimste ambtenaren aan.

Hier zijn uw Dagkoersen. Wilt u deze nieuwsbrief per mail ontvangen? Regel het gemakkelijk via volkskrant.nl/dagkoersen.

null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

DE FORMATIE - DAG 106
Nieuwe verhoudingen

Inhoudelijk zijn de onderhandelingen tussen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie nog amper begonnen, maar in de Kamer nemen de verhoudingen tussen coalitie en oppositie in rap tempo vaste vorm aan. De PvdA ruikt aan de vrijheid en, hoewel in het demissionaire kabinet nog met een voet geketend aan de VVD, zoekt volop de confrontatie met wat door PvdA-leider Asscher 'rechts met den bijbel' is gedoopt.

Hij probeerde het al toen GroenLinks nog aan tafel zat. Hij probeerde het opnieuw in het vacuüm van afgelopen maand. En nu Klaver is verruild voor Segers poogde Asscher het nog eens: de Kamer dwingen tot een debat over het verruimen van vaderschapsverlof. Geen gekke gedachte, want drie van de vier formerende partijen zijn voor meer vaderschapsverlof (alleen de VVD rept hier niet over in het verkiezingsprogramma). Maar de coalitie in wording is eensgezind, dit onderwerp hoort thuis op de formatietafel. Het CDA stelde voor om het al geplande debat weer van de rol te halen. De PvdA vroeg vervolgens een hoofdelijke stemming aan, maar verloor die. Als er al meer vaderschapsverlof komt, dan pas na de volgende bordesscène.

'Erg jammer dat de uitbreiding van het vaderschapsverlof wordt tegengehouden', reageerde Asscher. Maar dat het debat vanavond niet doorgaat, had ook een voordeel: 'Vanavond ben ik bij m'n kinderen.'

PvdA-leider Asscher geniet van zijn nieuwe rol in de oppositie. Beeld anp
PvdA-leider Asscher geniet van zijn nieuwe rol in de oppositie.Beeld anp

IN DE STADHOUDERSKAMER
Ambtenaren op bezoek

VVD, CDA en D66 hadden de belangrijkste ambtelijke adviseurs al over de vloer gehad toen zij nog met GroenLinks aan hun spreekwoordelijke 'foto van Nederland' werkten. Maar nu de ChristenUnie is aangeschoven, is een nieuwe foto nodig. De stand van het land optekenen is immers een politieke bezigheid. Dus ontvingen de vier partijen en de nieuwe informateur vandaag wederom DNB-baas Klaas Knot, Laura van Geest van het CPB, Manon Leijten van de Studiegroep Begrotingsruimte en Kim Putters van het SCP.

Voor informateur Zalm is dit gesneden koek. Hij is qua ervaring een soort topambtenaar der topambtenaren. Begin jaren tachtig was hij hoofd van de afdeling Begrotingsvoorbereiding op het ministerie van Financiën. Eind jaren tachtig werd hij baas van het CPB. In 1994 keerde hij terug naar Financiën, toen als minister in Paars I. Deze post bekleedde hij ook in Paars II en Balkenende II en III.

Toen 'het motorblok' nog in onderhandeling was met GroenLinks werd ook Jeroen Dijsselbloem, de huidige minister van Financiën, gespot toen hij richting Stadhouderskamer toog. Toen kwam hij vertellen dat de financiële ruimte kleiner is dan de prognoses aanvankelijk deden vermoeden. Maar sinds publicatie van zijn Voorjaarsnota zijn de financiële marges bekend. De overheidsbalans slaat nog positief uit, maar flink strooien met geld zit er niet in.

Manon Leijten, voorzitter van de Studiegroep Begrotingsruimte, onderweg naar de formatietafel. Beeld anp
Manon Leijten, voorzitter van de Studiegroep Begrotingsruimte, onderweg naar de formatietafel.Beeld anp

TERUG VAN WEGGEWEEST
Ewout Irrgang

Bij een ander adviesorgaan woedt een strijd om een vacante bestuurspost. Inzet is een plek in het 'college' van de Algemene Rekenkamer. De Rekenkamer controleert het reilen en zeilen van de rijksoverheid, vooral op financieel gebied. De voornaamste vraag die de Rekenkamer onderzoekt: is het geld dat de overheid uitgeeft rechtmatig besteed (aan datgene waarvoor het was bedoeld)? Drie zetels telt het college, met benoemingen 'voor het leven'. Als er een vacature is, zoals nu na het vertrek van Kees Vendrik (GroenLinks), is dat een fel begeerde positie. Vendriks opvolger mag plaatsnemen naast Arno Visser (VVD) en Francine Giskes (D66).

Vacaturevervulling gaat zo. De Rekenkamer beoordeelt sollicitanten en draagt drie mensen voor aan de Tweede Kamer. Een werkgroep Kamerleden beoordeelt hen en stuurt de namen door aan de voltallige Tweede Kamer. Die doet een voordracht aan het kabinet. De Rekenkamer stelde Esther-Mirjam Sent voor, hoogleraar economie en PvdA-senator. Gevolgd door oud-SP-Kamerlid Ewout Irrgang en oud-PVV-Kamerlid Roland van Vliet. Maar de werkgroep zette Irrgang op één. Die daardoor heel hoge ogen gooit. Binnenkort hakt de Kamer de knoop door.

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Onze politieke redactie neemt u elke middag rond 17.00 uur mee naar het Binnenhof. De Haagse vierkante kilometer is een snelkookpan waarin een tweet in de ochtend kan uitgroeien tot een Kamerdebat in de middag en een crisis in de avond. U leest het in Dagkoersen.

Wilt u deze nieuwsbrief per mail ontvangen? Meld u hier aan: volkskrant.nl/dagkoersen. Tips of opmerkingen? Mail naar haag@volkskrant.nl.

2011: Ewout Irrgang (links) in gesprek met SP-leider Roemer Beeld ANP
2011: Ewout Irrgang (links) in gesprek met SP-leider RoemerBeeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden