Het Binnenhof: 28 september

Uw politieke nieuwsbrief

Beeld ANP/de Volkskrant

Goedemiddag. 'Stap voor stap komen we dichterbij', belooft premier Rutte vandaag aan de nabestaanden van de slachtoffers van 17 juli 2014. En inderdaad lijkt er meer schot in het MH17-onderzoek te zitten dan velen op het Binnenhof tot nu toe dachten.

Hier zijn uw politieke dagkoersen, die u uiteraard ook dagelijks per e-mail kunt ontvangen. Regel het heel makkelijk hier.

Beeld de Volkskrant

GESPREK VAN DE DAG
17 juli 2014: het net sluit zich

Pervomaiskiy. Onthoud die naam, we gaan er nog heel veel over horen. Het is het dorpje in Oost-Oekräine waar het Joint Investigation Team 'geen enkele twijfel' meer over kent: daar ligt de akker van 500 bij 600 meter waarvandaan op 17 juli 2014 de BUK-raket werd afgevuurd die vlucht MH17 neerhaalde.

En die raketinstallatie was in de uren daarvoor vanuit Rusland naar die akker toegereden en nog diezelfde avond ook weer terug. 'We hebben zoveel bewijsmateriaal', aldus onderzoeksleider Fred Westerbeke. 'Wij bewezen wat iedereen al twee jaar denkt te weten.'

Dat is, na 26 maanden, de tussenstand van het strafrechterlijk onderzoek dat Nederland, België, Maleisië, Australië en Oekraïne na de crash begonnen. Er zijn inmiddels 'zo'n 100 personen' in beeld die op een of andere manier in verband kunnen worden gebracht met het neerhalen van MH17. De volgende stap is het aanwijzen van de mensen die opdracht gaven de BUK-installatie aan te voeren en vervolgens vlucht MH17 neer te schieten.

De onderzoeksopdracht voor het JIT is voorlopig verlengd tot januari 2018. De nabestaanden zullen dus nog veel geduld moeten oefenen. Maar het team is allerminst pessimistisch. 'Als wij even succesvol blijven in het verzamelen van bewijs als in de afgelopen twee jaar, hebben wij de vaste overtuiging dat dit ons gaat lukken.'

Ook premier Rutte, die twee jaar geleden beloofde niet te rusten totdat 'de onderste steen boven komt', moet dus nog wachten. Niettemin reageerde hij, op werkbezoek in Zuid-Korea, vol goede moed. 'Stap voor stap komen we dichterbij (...) Geduld is een enorme opgave als verdriet, ongeloof en woede regelmatig kunnen opduiken. Dat vergeten we geen moment. We blijven naast de nabestaanden staan. En we blijven ervoor strijden dat de verantwoordelijken hun straf niet zullen ontlopen.'

Premier Rutte eerder vandaag in Zuid-Korea. Beeld anp

FLIRT VAN DE DAG
Pechtold en Roemer

Het viel al op laatst, toen Alexander Pechtold zijn collega Emile Roemer inschakelde om 50Plus-leider Henk Krol ervan te overtuigen dat hij toch maar beter vóór de orgaanwet van Pia Dijkstra kon stemmen: er speelt iets tussen D66 en de SP.

Vandaag bracht BNR de achtergronden, gretig bevestigd door beide hoofdrolspelers: ja, SP en D66 - toch niet bepaald elkaars natuurlijke geestverwanten - tasten de mogelijkheden van regeringssamenwerking af. Want wat in enkele grote steden al lukt, smaakt naar meer op landelijk niveau, alle grappen over inkomensafhankelijke bakfietsen ten spijt.

Voor de zomer dineerden Pechtold en Roemer met elkaar. Roemer nam SP-voorzitter Ron Meyer en de Amsterdamse wethouder Arjan Vliegenthart mee. Pechtold kwam met Eerste-Kamerfractievoorzitter Thom de Graaf en de Amsterdamse loco-burgemeester Kajsa Ollongren. Conclusie, volgens Pechtold: de partijen zijn het eigenlijk heel vaak eens. 'Over onderwijs, vluchtelingen, de rechtsstaat.'

Alle betrokkenen benadrukken vandaag vooral dat van iedereen volgend jaar waarschijnlijk politieke flexibiliteit zal worden gevraagd. De Eerste Kamer is immers al totaal versplinterd en daar komt dan straks de Tweede Kamer nog overheen. De kans is groot dat minstens vier partijen nodig zijn om een coalitie te bouwen die met een beetje vaart kan regeren.

En aangezien nogal wat partijen de PVV uitsluiten, kunnen er straks nog wonderlijke combinaties ontstaan. En de verschillen dan? Over financiën en sociale zaken zullen SP en D66 het toch niet eenvoudig eens worden? Ach, zegt een opgewekte Pechtold, 'je moet allebei ergens vandaan komen'.

Roemer en Pechtold. Beeld ANP

DEBAT VAN DE DAG
Bosman tenonder

Vanmiddag kansloos tenonder gegaan in de Tweede Kamer: het VVD-initiatief om kansarme Antillianen te weren uit Nederland. De initiatiefwet van het Kamerlid Bosman beoogde speciale vestigingseisen in te voeren voor mensen uit Curaçao, Aruba en Sint-Maarten. Bosman wil dat de grens dicht gaat voor kansarme Antillianen.

Met zijn zogenoemde Bosmanwet beoogt de VVD'er te voorkomen dat Antillianen hier in de criminaliteit of bijstand belanden. Zij zouden voortaan moeten aantonen dat ze kans maken op de arbeidsmarkt en beschikken over eigen vermogen. Wie binnen vijf jaar na aankomst toch een uitkering aanvraagt of veroordeeld wordt, moet alsnog terug.

Maar Bosman krijgt niet zijn zijn. Nadat eerder de Raad van State het plan al kraakte, volgde vandaag een ruime meerderheid in de Kamer. Het plan maakt een ongerechtvaardigd onderscheid tussen Europese en Antilliaanse Nederlanders, vinden vrijwel alle partijen, met uitzondering van PVV en VVD. 'Het is een discriminerende wet', zei PvdA-Kamerlid Roelof van Laar.

'Teleurstellend ja', zei Bosman na afloop tegen verslaggever Remco Meijer. Hij had zijn wetstekst herzien na een nieuwe adviesronde bij de Raad van State. 'Maar vroeg of laat komt een wet als deze er een keer', aldus Bosman. 'Ik heb naar een debat geluisterd waarin iedereen de problematiek heeft onderkend. Veranderingen in het Koninkrijk zijn niet het werk van een dag. Mijn initiatief is de steen in de rivier die op den duur de loop van de rivier zal veranderen.'

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Onze politieke redactie neemt u elke middag rond 17.00 uur mee naar het Binnenhof. De Haagse vierkante kilometer is een snelkookpan waarin een tweet in de ochtend kan uitgroeien tot een Kamerdebat in de middag en een crisis in de avond. U leest het in Dagkoersen. Meld u hier aan om deze nieuwsbrief dagelijks in uw mailbox te ontvangen.


André Bosman. Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden