Het Binnenhof: 28 oktober

Uw politieke nieuwsbrief

Frank Hendrickx
null Beeld anp/volkskrant
Beeld anp/volkskrant

Goedemiddag. Premier Rutte probeert met een dramatische oproep alsnog steun te vergaren voor ratificatie van het Oekraïneverdrag. Twijfelachtig blijft of die hartekreet effect heeft bij de oppositie.

En verder: de kiezer is het spoor bijster en D66 viert haar 50ste verjaardag - sadder en (wellicht) wiser.

Hier zijn uw Dagkoersen, die u uiteraard ook per e-mail kunt ontvangen.

null Beeld De Volkskrant
Beeld De Volkskrant

CRI DE COEUR VAN DE DAG
Rutte wil 'zielsgraag' een meerderheid

Zelfs binnen de coalitie hielden ze er rekening mee dat vandaag definitief het doek zou vallen voor het associatieverdrag met Oekraïne, maar Rutte gebruikte zijn persconferentie na de ministerraad voor een laatste, dramatische oproep aan de oppositie. Die moet hem alsnog aan een meerderheid helpen. 'Een cri de coeur', aldus de premier, die ruiterlijk toegaf met lege handen te staan.

De premier bevestigde dat hij er niet in is geslaagd voldoende steun te vergaren om het associatieverdrag alsnog te ratificeren. Al het koortsachtig overleg van de afgelopen weken heeft niets uitgehaald. 'Ik heb simpelweg geen meerderheid,' aldus Rutte. 'Als er niets verandert, kunnen we maandag niet anders doen dan de intrekkingswet naar de kamer te sturen.'

Rutte smeekte de oppositie bijna om 'in het landsbelang' toch nog overstag te gaan en hamerde op de enorme geopolitieke gevolgen als dat niet gebeurt, in Oekraïne en zelfs in Syrië. 'Europa kan nu geen verdeeldheid uitstralen', aldus de premier, die terstond ging uitleggen dat er een verband bestaat tussen niet ratificeren van het associatieverdrag en Russische militaire inmenging in Syrië. 'Weet u wat een vacuümbom is?,' vroeg hij met een ernstig gezicht aan de aanwezige pers. Waarop hij uitweidde over vernietigend wapentuig dat wordt ingezet tegen schuilende Syrische burgers.

Het moge duidelijk zijn: geen enkel retorisch middel wordt geschuwd om alsnog steun in de Eerste en Tweede Kamer te vergaren.

Het is de vraag of die grote woorden niet juist tot meer wrevel leiden bij de oppositie. In die kringen valt te horen dat 'iedere vorm van zelfreflectie ontbreekt' bij de premier. 'Tijdens de campagne voor het referendum werden er ook al vaatbommen gegooid in Syrië', aldus een oppositiebron. 'Waarom heeft hij toen niet die link gelegd?'

De kritiek dat Rutte zich te lang afzijdig heeft gehouden, leeft breder bij de oppositie. Tijdens de campagne kwam de premier niet met een 'cri de coeur'.

Ondertussen is ook de buitenlandse pers erachter dat het Oekraïneverdrag aan een zijden draadje hangt.

Wordt vervolgd het komende weekend.

Premier Rutte vraagt om hulp. Beeld anp
Premier Rutte vraagt om hulp.Beeld anp

ONDERZOEK VAN DE DAG
De kiezer is de weg kwijt

Links, rechts, midden, de kiezer is nergens meer te plaatsen blijkt uit opinieonderzoek in opdracht van de Volkskrant. Als je de kiezer vraagt: beschouw je jezelf als links of rechts, zegt-ie steeds vaker: midden. Vraag je de kiezer wat hij belangrijk vindt, dan zijn dat onderwerpen waar links zich de afgelopen decennia mee heeft geafficheerd - werkgelegenheid, inkomensbeleid, sociale zekerheid. Maar gevraagd naar zijn stemgedrag is dat overwegend rechts.

Tot de verkiezingen van maart worden van dezelfde ruim 2000 respondenten de meningen gepeild. Zo probeert de krant erachter te komen of opvattingen veranderen onder invloed van de campagne. De peiling van nu wijst uit dat de kiezer afwil van het eigen risico in de zorg en dat de AOW-leeftijd terug moet naar 65. Hoe dat te betalen? Het antwoord daarop gaat alle kanten uit.

En o ja, wat ook blijkt uit het onderzoek waar morgen de eerste aflevering van in de Volkskrant staat: Samsom is volstrekt kansloos tegen Asscher en Rutte is lang niet zo populair als velen denken.

Samsom maakt volgens peiling weinig kans tegen Asscher. Beeld anp
Samsom maakt volgens peiling weinig kans tegen Asscher.Beeld anp

FEEST VAN DE DAG
D66 ziet Abraham

D66 viert dit weekend haar 50-jarige bestaan in de Amsterdamse Rai. De partij die ooit het bestel wilde opblazen, zint nu bovenal op regeringsdeelname in een volgend kabinet. 'The times they are a-changin,' om te spreken met Nobelprijswinnaar Bob Dylan, ook al zo'n rebel uit de jaren zestig die inmiddels door het establishment wordt gekoesterd.

Oprichter Hans van Mierlo - aka HAFMO - zou 'zich omdraaien in zijn graf' als hij ziet wat er van D66 is geworden, staat morgen in een artikel van Ariejan Korteweg en Natalie Righton. 'Van Mierlo had sowieso het liefst gezien dat de partij na zijn dood zou zijn opgeblazen', verklapt partijcoryfee Laurens-Jan Brinkhorst.

Dat de tijden veranderen blijkt ook uit een pleidooi van oud-partijleider Jan Terlouw. Hij wil de opkomstdrempel bij referenda verhogen (nu is die 30 procent). 'Misbruik door populistische partijen is anders het gevaar.'

Dat klinkt toch anders dan Van Mierlo, die zich juist zorgen maakte over 'de tanende invloed van kiezers'. Sadder and wiser, zullen de huidige D66'ers zeggen.

Er is er een jarig en dat is... D66. Beeld anp
Er is er een jarig en dat is... D66.Beeld anp

AANKONDIGING VAN DE DAG
Wilders blijft weg

Het proces tegen Geert Wilders begint maandag zonder Geert Wilders. De PVV-leider vindt het 'een gotspe' dat hij terecht staat voor zijn 'minder, minder'-uitspraak.

'Dit proces is een politiek proces,'schrijft hij in een ingezonden stuk in het AD. 'Ik weiger daaraan mee te werken.'

Spannend wordt het desondanks. Deskundigen achten de kans dit keer groter dat Wilders veroordeeld zal worden wegens haatzaaien, discriminatie en belediging.

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Wilt u deze nieuwsbrief per mail ontvangen? Meld u hier aan: volkskrant.nl/dagkoersen. Tips of opmerkingen? Mail naar haag@volkskrant.nl.

Onze politieke redactie neemt u elke middag rond 17.00 uur mee naar het Binnenhof. De Haagse vierkante kilometer is een snelkookpan waarin een tweet in de ochtend kan uitgroeien tot een Kamerdebat in de middag en een crisis in de avond. U leest het in Dagkoersen.

Wilders wil niet meer naar eigen proces. Beeld anp
Wilders wil niet meer naar eigen proces.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden