Het Binnenhof: 28 juni

Uw politieke nieuwsbrief.

Beeld ANP/de Volkskrant

Goedemiddag. Wat is er toch gebeurd met die referendumuitslag van 6 april? Wie leidt sinds zondag het langstzittende kabinet van deze eeuw? En met wie maakt Denk nu weer ruzie?

Hier zijn uw politieke Dagkoersen, die u ook per e-mail ontvangt als u hier het juiste hokje aanvinkt.

Beeld de Volkskrant

ONGEMAK VAN DE DAG
Het weglopende referendum

Hoe het verder gaat met David Cameron, Angela Merkel, Mark Rutte en de Brexit hoort u pas vanavond van onze verslaggevers in Brussel. Maar hoe zit het intussen met dat andere ongemak dat onze minister-president sinds 6 april met zich meedraagt? Gaat ons eigen Oekraïnereferendum nog ergens toe leiden?

Drie maanden lang vroeg Rutte het Nee-kamp en de Tweede Kamer om even geduld te hebben. Ná het Britse referendum van 23 juni zou er in Brussel pas ruimte zijn om te onderhandelen over aanpassing van het associatieverdrag met Oekraïne.

Intussen trok hij de wet tot goedkeuring van het verdrag niet in, tot hoon van de volledige oppositie. De premier zegt erop uit te zijn het verdrag te redden maar wel 'recht te doen' aan de bezwaren van de Nederlandse kiezers. Hij stelt dat hij een betere onderhandelingspositie heeft als hij niet meteen het verdrag opzegt maar dat als dreigement boven de markt kan laten hangen.

En dan zou dus vandaag de dag zijn om toe te slaan. Maar nu het zover zou moeten zijn, temperen bronnen rond het kabinet eensgezind de verwachtingen. Jazeker, Rutte zal het onderwerp vandaag even aan de orde stellen bij zijn Europese collega's, maar hij verwacht niet veel respons. Dit keer omdat de Brexit alle aandacht opeist. Zoveel aandacht dat sommigen inmiddels verwachten dat Oekraïne pas in het najaar een punt wordt op de Europese agenda. En Rutte is niet van plan nu zo hard op tafel te slaan dat daar nog iets aan verandert.

Folder van #GeenPeilBeeld anp

Opvallend genoeg lijkt de Tweede Kamer - inclusief de oppositie - zich daar al min of meer bij te hebben neergelegd. In het Kamerdebat over de Brexit speelde #GeenPeil maandag slechts een marginale rol.

Voor de Rutte-watchers is het nu de grote vraag wat hij beoogt. Koopt hij tijd om straks in het najaar het associatieverdrag na een paar kleine wijzigingen alsnog te tekenen, in de hoop dat de meeste kiezers het onderwerp tegen die tijd wel beu zijn?

Of weet hij nu al dat hij in de onderhandelingen met 27 andere lidstaten überhaupt kansloos is en dat hij dus niet zal kunnen tekenen? Heeft hij al die tijd in zijn hoofd dat ook tweederde deel van de VVD-achterban op 6 april tegen stemde?

En komt het dan wellicht bijzonder goed uit om in de herfst, in de aanloop naar de verkiezingen van maart 2017, voor de dag te komen als de man die in Brussel een rode lijn trekt en alsnog het verdrag opblaast?

Premier Rutte dinsdag na aankomst in Brussel.Beeld anp

RECORD VAN DE DAG
1329 dagen.

Of het een heuglijk of een tragisch feit is ligt waarschijnlijk aan uw politieke voorkeur, maar een feit is het wel: Rutte II is sinds afgelopen zaterdag Balkenende IV voorbij als het langstzittende kabinet van deze eeuw tot nu toe.

Verslaggever Gijs Herderscheê rekende het uit: zaterdag 'zat' Rutte II net zo lang als Balkenende-Bos. Dat was in totaal 1329 dagen actief, missionair en demissionair opgeteld. Nu zet Rutte II de inhaalrace in met de kabinetten Kok. Over een maand is het zover. Dan zit Rutte II net zolang als die kabinetten. Koks Paars I was 1353 dagen 'missionair' en nog 89 dagen demissionair tijdens de formatie van Paars II. Dat kabinet zat 1352 dagen en nog 97 tijdens de formatie van Balkenende I.

Het lijkt er zomaar op dat na tien jaar met vijf kabinetten plots een kabinet de gewone zittingsduur uitzit. Wie weet wordt de lange zit van Lubbers III, 1644 dagen plus 104 demissionair, nog gehaald.

Vrijdagavond vierde het kabinet dan ook feest met een barbecue in de tuin van het Catshuis. Maar dat was niet hierom, bezweren ingewijden, maar uit gewoonte. 'Doen we vaker aan het eind van het parlementaire jaar', aldus de Rijksvoorlichtingsdienst.

Volgens minister Schippers van Volksgezondheid was de datum maanden geleden geprikt. 'Omdat iedereen leek te kunnen.' Zelf kon zij op het laatste moment niet.

November 2012: Rutte II op het bordes.Beeld anp

OFFENSIEF VAN DE DAG
Denk vs Arib

De nieuwkomers van Denk doen er alles aan om ook het laatste restje sympathie van hun collega's in de Kamer te verspelen. Ze houden er een zeer offensieve mediastrategie op na en gaan daarbij niet zachtzinning te werk, zoals verslaggever Joost de Vries eerder al vaststelde.

Toen een voorstel van Denk om moskeeën extra te beveiligen werd weggestemd, plaatste de partij bijvoorbeeld foto's op Facebook van alle nee-stemmers met een islamitische achtergrond. Öztürk verzorgde het commentaar: 'Tijdens de verkiezingen gaan deze Kamerleden van moskee naar moskee. Ze laten zich gebruiken als lokaas, als stemvee, maar als ze kunnen helpen, doen ze het niet.'

Voorzitter Arib.Beeld anp

Zo gaat dat vaker. Jongste slachtoffer in de Denk-campagne: Kamervoorzitter Khadija Arib. Maandag stelde Öztürk in een debat aan Arib voor om volgende week dinsdag alle stemmingen in de Kamer van de agenda af te voeren zodat iedereen die dat wenst rustig het einde van de islamitische vastenmaand ramadan kan vieren.

Arib toonde zich overvallen, had niet meteen een antwoord paraat en weigerde toen resoluut. 'Er zijn heel veel feesten waar sommige mensen gebruik van willen maken maar ik vind dinsdag een belangrijke Kamerdag.'

Maandagavond plaatste Öztürk het 'pijnlijke moment' op Facebook en Youtube en kondigde meteen een stemming in de Kamer aan: 'Zodat iedere burger in Nederland weet wie voor de verbinding gaat en wie niet.'

Vanmiddag volgden de reactie vanuit de Kamer: een unaniem nee. 'Wij zijn geen islamitisch land', aldus de VVD. 'Er zijn ook andere mensen die andere feestdagen heel belangrijk vinden', aldus de PvdA. 'Ook voor de bid- en dankdagen en de carnaval stellen we de stemmingen niet uit', vulde de ChristenUnie aan.

Waarna Arib in een zeer stekelig debatje met beide Kamerleden van Denk belandde, waarin zij nog even haar gram haalde: 'U heeft weer selectief stukjes uit een debat geknipt en op Youtube gezet. Dat heeft u eerder gedaan, ook met collega's, en daar moet u echt mee ophouden. Dit is de Kamer onwaardig.'

Dagkoersen-voorspelling: de beelden ziet u vanavond terug, op de website van Denk.

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Onze politieke redactie neemt u elke middag rond 17.00 uur mee naar het Binnenhof. De Haagse vierkante kilometer is een snelkookpan waarin een tweet in de ochtend kan uitgroeien tot een Kamerdebat in de middag en een crisis in de avond. U leest het in Dagkoersen. Meld u hier aan om deze nieuwsbrief dagelijks in uw mailbox te ontvangen.

Kamerlid Öztürk.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden