Het Binnenhof: 28 juni

Uw politieke nieuwsbrief

null Beeld null

Goedemiddag. Vlak voor het zomerreces (volgende week donderdag is de laatste parlementaire dag) begint de onvermijdelijke formatiepoging tussen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie. Alle betrokkenen zijn het erover eens: dit moet het worden. Het aanstaande reces biedt de perfecte luwte om, onder leiding van Gerrit Zalm, een regeerakkoord te smeden waarin elke partij nog iets van zichzelf terugziet.

Hier zijn uw Dagkoersen. Wilt u deze nieuwsbrief per mail ontvangen? Meld u hier aan.

null Beeld null

DE FORMATIE - DAG 105
Het kleine wonder

Een klein wonder is geschied, aldus ChristenUnie-voorman Gert-Jan Segers vanmiddag tijdens het Kamerdebat met scheidend informateur Tjeenk Willink. Dat kleine wonder is het samenkomen van VVD, CDA, D66 en zijn ChristenUnie. Op dit moment zitten de leiders van de vier partijen in de Stadhouderskamer met VVD'er Gerrit Zalm, de nieuwe informateur. Ze zijn het al eens geworden over de zomervakantie: de laatste week van juli en de eerste week van augustus. Hoe anders was het beeld een maand geleden. Toen had Pechtold Segers nog de mantel uitgeveegd en leek een onderhandelpoging met de christelijke partij voorgoed van tafel.

Maar kennelijk heeft een bovennatuurlijke interventie de heren weer in elkaars armen gedreven. Alexander Pechtold, bovenal een pragmatist, moet er het zijne van hebben gedacht. Met wonderen heeft hij niks. Dat hij een poging gaat doen met deze combinatie van partijen is pure noodzaak, een besluit - zo verkondigt hij graag - genomen uit een groot verantwoordelijkheidsgevoel.

Wie het ook gewild heeft, God of Pechtold, vol goede moed gaan de vier partijen alsnog het gesprek aan. Vooral Rutte en Buma toonden zich in hun nopjes met deze ontwikkeling. De premier benadrukte nog eens dat hij haast heeft. De wereld wacht niet terwijl Nederland de blik op de eigen navel heeft gericht. 'De onvoorspelbaarheid van de nieuwe Amerikaanse regering, de situatie tussen Rusland en Europa, de situatie in het Midden-Oosten en Syrië', allemaal zaken die volgens Rutte van Nederland een missionair kabinet verlangen.

Buma prees het lef van ChristenUnie en D66 om 'na alles wat zich eerder in deze formatie heeft afgespeeld', alsnog 'de sprong te wagen'. In tegenstelling tot Rutte vond hij dat de formatie nu niet in de hoogste versnelling hoeft te gaan. 'De onderhandelingen die nu gaan starten, worden voor het CDA geen snelheidswedstrijd.'

Eén consensus is vast bereikt: de vier partijleiders benadrukten allemaal dat ze een breed regeerakkoord willen schrijven waarin ook oppositiepartijen zich op deelonderwerpen zullen kunnen herkennen. Dat gezegd hebbende openden ze de aanval op partijen die niet mee-onderhandelen en geen 'lef' toonden.

Segers en Pechtold spreken elkaar in de Kamer. Beeld null
Segers en Pechtold spreken elkaar in de Kamer.

ONDERTUSSEN IN OEKRAÏNE
Emotioneel beroep op MH17-getuigen

Bijna drie jaar na de raketaanval op vlucht MH17 zet het onderzoeksteam een nieuw middel in om bewijs tegen de daders te verzamelen. Het OM heeft twee video's gemaakt waarin nabestaanden hun verhaal doen en getuigen oproepen zich te melden bij het onderzoeksteam. De video's worden via (sociale) media verspreid in het oosten van Oekraïne.

Over drie weken, op 17 juli, woont premier Rutte voor de derde keer de herdenking met de nabestaanden bij. Zij zullen veel vragen voor hem hebben. Het kabinet kreeg lof voor het kordate optreden dat leidde tot het repatriëren van (vrijwel) alle lichamen, maar de daders lopen nog steeds vrij rond.

Nederland heeft al veel details kunnen achterhalen. Het JIT (Joint Investigation Team, een samenwerkingsverband van vijf landen) presenteerde in september vorig jaar een animatievideo die precies toonde hoe de Russische BUK-installatie naar Oekraïne was vervoerd en vanaf welke plek de raket was gelanceerd. Op afgetapte gesprekken klonken militairen die spraken over het neerhalen van het vliegtuig.

Mogelijk heeft het JIT zelfs een lijst met namen van verdachten. Maar sluitend bewijs ontbreekt. Veel omwonenden hebben gezien hoe het luchtafweergeschut werd vervoerd door de straten van hun dorp. Misschien was er iemand die zag wie er op het knopje drukte. Misschien wordt hij of zij geraakt door het zien van het leed van een Nederlandse moeder die haar dochter verloor. Die persoon zou het OM heel graag willen spreken.

null Beeld null

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Onze politieke redactie neemt u elke middag rond 17.00 uur mee naar het Binnenhof. De Haagse vierkante kilometer is een snelkookpan waarin een tweet in de ochtend kan uitgroeien tot een Kamerdebat in de middag en een crisis in de avond. U leest het in Dagkoersen.

Wilt u deze nieuwsbrief per mail ontvangen? Meld u hier aan: volkskrant.nl/dagkoersen. Tips of opmerkingen? Mail naar haag@volkskrant.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden