Het Binnenhof: 28 januari

Uw politieke nieuwsbrief

Beeld ANP/de Volkskrant

Goedemiddag. Wie dacht dat de politieke omhelzing van Diederik Samsom en Mark Rutte aan verslapping onderhevig was, weet vandaag weer even beter: de scheppers van Rutte II zien nog volop perspectief in elkaar.

Intussen verscherpt Martin van Rijn het anti-rookbeleid nog wat verder en wekt VVD'er De Liefde wrevel en verbazing met zijn carrièrestap.

Hier zijn uw Dagkoersen.

Beeld de Volkskrant

MAN VAN DE DAG
Diederik Samsom

We kunnen er niet omheen: het is de dag van Diederik Samsom. 'Dit gaan we dus niet doen', zei hij minder dan een jaar geleden toen coalitiepartner VVD voorstelde om de Europese buitengrenzen te sluiten en te stoppen met de asielopvang voor wie ongecontroleerd en zonder toestemming vanuit Turkije over komt varen.

Vandaag neemt Samsom publiekelijk de wending die een groot deel van de Tweede Kamer in het afgelopen halfjaar heeft genomen: het kan zo niet langer, onorthodoxe maatregelen zijn nodig. Asielzoekers uit Turkije gaan 'per kerende veerboot' terug.

Het plan Rutte-Samsom moet zich in de komende weken op het Europese toneel bewijzen. Op het Haagse toneel is vooral van belang dat Rutte en Samsom elkaar opnieuw hebben gevonden. De bestendige vertrouwensband tussen de 'vaders' van Rutte II is sinds de eerste dag het cement van dit kabinet. Om hen heen kan het stormen, zolang ze zich niet uit elkaar laten drijven blijft de coalitie overeind.

Diederik Samsom.Beeld ANP

Het verwijt dat ze te gretig bij elkaar op schoot klimmen, zal ook nu klinken. Samsom maakt er in het interview in de Volkskrant zelf een grap over: 'Rutte noemde het meteen het plan-Samsom. Dat doet Mark altijd heel slim, op die manier committeren we elkaar.'

Of hij daar stemmen mee wint, moet nog maar blijken. En niet iedereen in de PvdA zal enthousiast zijn. Maar oppositiepartijen die hoopten dat het steeds dringender asielprobleem de doodsteek zou worden voor Rutte II,
zullen vandaag hebben vastgesteld dat ze nog een tijdje geduld moeten hebben.

VERTREKKER VAN DE DAG
Bart de Liefde

De Tweede Kamer heeft betere dagen gekend. Eerst hadden we het D66-Kamerlid Wassila Hachchi dat met de staart tussen de benen het Binnenhof verliet en daarvoor nog altijd geen afdoende verklaring heeft gegeven. 'Hoe serieus wordt het Kamerlidmaatschap eigenlijk nog genomen?', vraag verslaggever Ariejan Korteweg zich af.

Nu volgt het VVD-Kamerlid Bart de Liefde. Hij verruilt de politiek voor een baan als lobbyist bij het taxiplatform Uber en ligt nu al de hele dag onder een spervuur van kritiek op de sociale media.

Het kan hem niet verbazen. Of zou De Liefde de hele discussie hebben gemist over de te grote verwevenheid van de Haagse politiek met het lobbycircuit rond het Binnenhof? Uber is actief binnen een sector waar De Liefde zich als Kamerlid mee bezighield. Hij liet zich in de Kamer zeer positief over Uber uit.

'Als de insinuatie is of ik me als Kamerlid over de sector uitliet met een baan bij Uber in het achterhoofd, is het antwoord volmondig nee', liet het Kamerlid donderdag weten aan Follow the Money.

Bart de Liefde.Beeld anp

Zijn stap doet niettemin denken aan die van CDA'er Jack de Vries, die als staatssecretaris hartstochtelijk pleitte voor de aanschaf van het gevechtsvliegtuig JSF en toen vrolijk aan de slag ging als lobbyist bij het kantoor dat de JSF vertegenwoordigde. Of CDA'er Camiel Eurlings die als oud-minister van Verkeer de overstap maakte naar KLM.

Het roept steeds vragen op. Namen zij bijvoorbeeld politieke besluiten toen zij al wisten waar hun toekomst lag? In veel andere landen is zo'n overstap daarom verboden. Ook de EU verbiedt eurocommissarissen om binnen een jaar aan de slag te gaan bij een bedrijf waar ze zich als politicus mee bemoeiden.

In het anti-corruptierapport van 2014 stelde de Europese Commissie dan ook al dat Nederland zou moeten ingrijpen. Bijvoorbeeld met een verplichte 'wachttijd' van een jaar of twee tussen een politieke functie en een andere baan in dezelfde sfeer.

Minister Plasterk, die over de regels voor politieke ambtsdragers gaat, kwam daarop niet in actie.

CAMPAGNE VAN DE DAG
Niet roken mama!

De dag waarop de Tweede Kamer een ferme stap neemt in het anti-rookbeleid, doet staatsecretaris Martin van Rijn (PvdA) van Volksgezondheid er nog een schepje bovenop. Hij trapt de campagne af om roken voor, tijdens en na de zwangerschap tegen te gaan.

'Dat doe je gewoon niet', is het motto. De omgeving van zwangeren wordt aangespoord de zwangere daarop te wijzen. Zo ook verloskundigen, kinderartsen, jeugdartsen, gynaecologen, kraamverzorgenden, verslavingsartsen en huisartsen. Het gaat om het gezondheidsrisico voor het ongeboren kind.

Verslaggever Gijs Herderscheê: 'Volgens het ministerie rookte in 2015 8,6% van de zwangere vrouwen gedurende de gehele zwangerschap. Dat verhoogt de kans op: een miskraam, vroeggeboorte, astma, overgewicht, aangeboren afwijkingen en leerproblemen.'

Van Rijn: 'Wij willen toe naar een rookvrije generatie. Kinderen die nu geboren worden zouden nooit moeten meeroken of zelf gaan roken.'

Martin van Rijn, donderdag in de Kamer.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden