Het Binnenhof: 28 februari

Uw politieke nieuwsbrief

Beeld ANP/de Volkskrant

Goedemiddag. Het eerste tv-debat speelt in de peilingen geen doorslaggevende rol. Wel moet 50Plus-voorman Henk Krol zich even herpakken: misschien weet Klaas Dijkhoff een goed boek om mee te ontspannen.

Hier zijn uw Dagkoersen, die u heel eenvoudig ook dagelijks per e-mail kunt ontvangen.

Beeld de Volkskrant

GESPREK VAN DE DAG
Het debateffect

Peilingen zijn momentopnamen, geen voorspellingen. En morgen kan alles weer anders zijn. Niettemin willen we u niet de meetresultaten onthouden die twee voorname peilers vandaag publiceerden. Hadden de eerste grote lijsttrekkersdebatten, bij Radio1 en RTL, invloed op de voorkeuren van de kiezers?

Het voorlopige antwoord: daar valt weinig over te zeggen. Kantar TNS ziet geen grote verschuivingen. Wel kruipen VVD en PVV nog verder naar elkaar toe. Zij schommelen rond de 27 zetels. Daarachter volgt het brede middenveld van D66 (19), CDA (17), GroenLinks (13), SP (13) en PvdA (12).

En er zijn twee verliezers. GroenLinks profiteert niet van het tv-debat en levert opeens drie zetels in. De andere verliezer is 50Plus, dat na alle commotie van vorige week terugzakt naar 6 zetels.

In De Stemming, de politieke peiling van EenVandaag, een iets ander beeld: Wilders' PVV zakt opnieuw een paar zetels en staat nu gelijk met de VVD op 22. 50Plus zakt ook hier weg (naar 5), maar GroenLinks blijft stabiel op 15. De SP en Thierry Baudets Forum voor Democratie profiteren van de teruggang van 50Plus: de SP stijgt drie zetels en staat nu op 16. Het Forum voor Democratie haalt voor het eerst twee zetels in De Stemming.

Speciale aandacht gaat uit naar de Partij voor de Dieren, die bij EenVandaag verder doorstijgt naar 7 zetels.

Marianne Thieme: 7 zetels. Beeld anp

KANDIDAAT VAN DE DAG
Klaas universalis

Hoeveel gezichten heeft Klaas Dijkhoff? De aanstormende man van de VVD, nummer vijf van de kandidatenlijst, grootmeester van de Totale Ontspanning, winnaar van De Slimste Mens, maakte eerder deze week furore met zijn carnavalsverschijning: als 'de baron' uit Bassie & Adriaan dweilde hij door de Bredase straten.

Dat was natuurlijk leuk voor de mensen beneden de rivieren, zo'n volkse staatssecretaris. Maar nog voordat ze in het noorden konden gaan denken dat die Dijkhoff echt een platte jongen is, onthulde Vrij Nederland Dijkhoffs leeslijst op boekensite Goodreads. Recentelijk las hij 'A clash of kings' van George R.R. Martin, 'A moveable feast' van Ernest Hemmingway en 'De goddelijke komedie' van Dante Alighieri. En dat is bij lange na geen volledige opsomming.

Of zoiets helpt in een verkiezingscampagne is niet bewezen. Maar Vrij Nederland wordt alvast vrolijk van deze 'gretige, hartstochtelijke' boekenverslinder: 'Dat stemt hoopvol, een binnenwereld die niet is opgegeten door de politiek.'

Klaas 'de baron' Dijkhoff. Beeld Quinten Bertens

TACTIEK VAN DE DAG
Nee-schudden

Het hoofd voorlichting van het CDA was in de pauze persoonlijk even op de twee mannen afgestapt. 'Ik zie op Twitter dat er mensen zijn die zich aan jullie ergeren', had hij gezegd. Toeval of slim ingehuurde figuranten, vroeg een kijker zich af.

Die twee mannen, dat waren Bas Schimmel en Said Kasmi, respectievelijk secretaris van D66 Amsterdam en directeur van het landelijk bureau van D66. Tijdens het tv-lijsttrekkersdebat in de Rode Hoed in Amsterdam waren ze pal achter Sybrand Buma gaan zitten. In 1,2 miljoen huiskamers was te zien hoe ze bij opmerkingen van de CDA-voorman, met name toen het over islam en vluchtelingenopvang ging, misprijzend het hoofd schudden.

En zoiets gebeurde niet voor het eerst. Verslaggever Ariejan Korteweg zocht het uit.

Beeld anp

OP DE REM
Henk Krol

Iedereen die weleens langer dan een dag in de nabijheid van een lijsttrekker is geweest in de hete fase van de campagne zal het beamen: campagne voeren is topsport. Er wordt veel van mensen gevraagd.

Dat weet nu ook Henk Krol, de 66-jarige aanvoerder van 50Plus. Op een ongelukkige week waarin hij moeite had de alternatieve doorrekening van zijn partijprogramma aan de man te brengen, volgde maandagavond een veelbesproken optreden bij Pauw en Jinek. Daar haalde hij per ongeluk de AOW en de WAO (de voormalige arbeidsongeschiktheidsverzekering) door elkaar.

Dinsdagmorgen erkende Krol op Radio1 dat de lange campagnedagen wel erg vermoeiend zijn. Dinsdagmiddag meldde zijn partij aan het persbureau ANP dat Krol zijn schema wat afbouwt. Partijvoorzitter Jan Nagel benadrukt dat Krol als enig Kamerlid van 50PLUS heel veel in zijn eentje moet doen: 'Dan heb je af en toe een minder goede dag.'

De nummer 2 op de lijst, Léonie Sazias, is uitgevallen na een operatie. Volgens Nagel blijft de partij achter Krol staan: 'We zijn absoluut eensgezind. Er is grote bewondering voor Henk.'

Beeld anp

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Onze politieke redactie neemt u elke middag rond 17.00 uur mee naar het Binnenhof. De Haagse vierkante kilometer is een snelkookpan waarin een tweet in de ochtend kan uitgroeien tot een Kamerdebat in de middag en een crisis in de avond. U leest het in Dagkoersen.

Wilt u deze nieuwsbrief per mail ontvangen? Meld u hier aan: volkskrant.nl/dagkoersen. Tips of opmerkingen? Mail naar haag@volkskrant.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.