Het Binnenhof: 27 oktober

Uw politieke nieuwsbrief

Beeld ANP/de Volkskrant

Goedemiddag. De premier die Kamerleden uitmaakt voor populisten - meestal is het precies andersom. Maar prinses Amalia maakt ongekende krachten los in Mark Rutte.

Hier zijn uw Dagkoersen, die u uiteraard ook per e-mail kunt ontvangen.

Beeld de Volkskrant

GESPREK VAN DE DAG
Rutte staat pal voor Amalia

In het geval van Dries van Agt hadden we er jaren later zijn biografie voor nodig om te horen hoe hij werkelijk dacht over het staatshoofd. In het openbaar noemde hij toenmalig koningin Beatrix 'pittig, helder en hoogintellectueel', in de beslotenheid van de wandelgangen sprak hij over 'het Meisje van Huis ten Bosch'.

Insiders weten dat ook Mark Rutte soms met tegenzin aan zijn wekelijkse bezoek aan het paleis begint. Voor iemand die eist dat zijn bewindslieden een 'Dreesiaans-zuinige uitstraling' hebben, zijn berichten over dure vakantiehuizen en geldverslindende restauraties van koninklijke schepen op z'n minst ongemakkelijk.

Maar het moet gezegd: als er al ergernis is, dan weet hij dat naar buiten toe steeds keurig te verbergen. Ook vandaag in de Tweede Kamer hadden de Oranjes zich geen betere woordvoerder kunnen wensen.

De premier ging ongebruikelijk hard in de tegenaanval tegen SP, D66 en andere partijen die vinden dat de toekomstige uitkering van prinses Amalia - jaarlijks 250 duizend euro toelage plus 1,2 miljoen voor privépersoneel en onkosten - veel te hoog is.

Zelden zagen wij de premier geïrriteerder in de Kamer staan. Zijn punt: in 2008 stemde de voltallige Kamer nog van harte in met die uitkering, dus waarom nu opeens de ophef?

Tegen SP-Kamerlid Van Raak: 'Ik vind het geen niveau wat de heer Van Raak nu doet. Géén niveau! Ik heb de indruk dat de naderende verkiezingen hier meespelen. Als er één vinger wijst naar die uitkeringshoogte, erken dan tenminste dat er vier vingens naar uzelf wijzen.'

Tegen D66-leider Pechtold: 'U heeft het steeds over het zakgeld van de prinses. Zakgeld! Terwijl zij een grondwettelijk vastgelegde functie heeft. Zij kan niets anders gaan doen. Zij is fulltime de volgende koningin van Nederland. We hebben afspraken over welke vergoeding daarbij hoort. En daar staan we voor, dat dragen we uit. Maar u rent als een Zoef de Haas weg van uw verantwoordelijkheid.'

Waarop hij Pechtold een populist noemde, op één lijn met Geert Wilders. 'Maar Wilders is tenminste nog consequent.'

Pechtold reageerde hoogst verbaasd ('waarom zouden wij het hier niet gewoon over mogen hebben?") maar de boodschap is duidelijk: zolang de Kamer niet dreigt met moties van wantrouwen of ander zwaar geschut - en dat zit er niet in - haalt Rutte geen eurocent van de uitkering af.

Over zijn paleisbezoek van aanstaande maandag hoeft de premier zich geen zorgen te maken.

Beeld ANP

GESPREK VAN DE DAG
Politieke ambities

Ooit had je Hans van Mierlo, die als journalist zijn eigen partij begon. Die was tenminste nog gericht tegen de zittende macht. Daarna had je José Smits (de Volkskrant) en Marleen Barth (Trouw, foto rechts) die in 1998 met wisselend succes de overstap maakten van hun politieke redacties naar een Kamerzetel voor regeringspartij PvdA. En nu dus Kees Berghuis, die als chef politiek van RTL Nieuws maandenlang solliciteerde naar een VVD-Kamerzetel, zoals NRC Handelsblad vandaag onthulde.

Zulke berichten worden door de parlementaire pers doorgaans niet met vreugde ontvangen: de suggestie dat het te gezellig is onder de kaasstolp is weer eens gewekt.

In zijn summiere reactie in NRC beklemtoont Berghuis dat het niet doorgaat: hij staat niet op de kandidatenlijst voor 2017. Wél is hij intussen woordvoerder en spindoctor geworden van VVD-fractieleider Zijlstra.

Waarmee hij in elk geval aantoont dat zijn journalistieke gevoel voor waar de echte macht ligt, hem nog niet in de steek heeft gelaten.

Marleen Barth, van Trouw naar de PvdA.Beeld anp

WAT WE LAZEN
Ruttes rode loper

Eerst het Correspondens' Dinner, toen Zomergasten, nu het al geplande debat tussen Mark Rutte en Geert Wilders - vlak voor de komende verkiezingen: verslaggever Ariejan Korteweg vraagt zich af of de rode loper voor de premier niet wat al te gretig wordt uitgerold op tv. 'De media zijn betoverd door Mark Rutte.'

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Tips of opmerkingen? Mail naar haag@volkskrant.nl.

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Onze politieke redactie neemt u elke middag rond 17.00 uur mee naar het Binnenhof. De Haagse vierkante kilometer is een snelkookpan waarin een tweet in de ochtend kan uitgroeien tot een Kamerdebat in de middag en een crisis in de avond. U leest het in Dagkoersen.

Beeld Screenshot Zomergasten
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden