Het Binnenhof: 27 november

Uw politieke nieuwsbrief

Premier Rutte en vicepremier Asscher schudden de handen van VNG-voorzitter Van Zanen en IPO-voorzitter Bijleveld.Beeld ANP/de Volkskrant

Goedemiddag. Een gevoel van déjà vu overviel ons vanochtend. Opnieuw presenteerden het kabinet, de VNG (gemeenten) en het IPO (provincies) bij het ministerie van Algemene Zaken een pakket stevige asielplannen. Zoals ze begin oktober ook al deden. Wat is er nieuw? Nog meer huisvesting voor erkende vluchtelingen plus een integratiepakket.

Hier zijn uw dagkoersen.

Beeld de Volkskrant

GESPREK VAN DE DAG
Blijven is meedoen

Een kleine twee maanden hebben het kabinet, de gemeenten en de provincies zitten broeden op plannen om de asielinstroom het hoofd te bieden. Vandaag presenteerden ze een 'bestuursakkoord'. Wat houdt het in? Gemeenten gaan sobere huisvesting bieden aan 14 duizend vluchtelingen met een verblijfsvergunning, mensen die nu nog bedden bezet houden in azc's. Elke provincie moet noodopvang regelen voor minstens 2500 nieuwkomers. En mensen met een vergunning krijgen integratiecursussen zodat ze zo snel mogelijk meekunnen in de maatschappij.

Voor dat laatste geldt het motto: 'Blijven is meedoen.' Geestelijk vader van het integratiepakket is vicepremier Lodewijk Asscher (tevens minister van Integratie). Hij wil dat 'de apotheker uit Aleppo hier ook een bijdrage gaat leveren'. Gemeenten krijgen van het Rijk volgend jaar 'financieel comfort' (in de woorden van VNG-voorzitter Jan van Zanen). Het kabinet betaalt gemeenten 2370 euro per vluchteling voor de integratiebegeleiding en 100 euro per nacht per asielzoeker in de noodopvang. Opgeteld verwacht het kabinet hier volgend jaar 187 miljoen euro aan kwijt te zijn.

Van de vluchteling wordt ook wat gevraagd. Nieuwkomers die (tijdelijk) mogen blijven, moeten een 'participatieverklaring' tekenen, een soort contract met daarin hun rechten en plichten. Wie niet tekent, kan een boete krijgen van 1250 euro en kan het Nederlanderschap op zijn buik schrijven. Blijven is meedoen.

Premier Rutte geeft zijn wekelijkse persconferentie.Beeld anp

BUDGET VAN DE DAG
Asielzoekers teren in op ontwikkelingsgeld

Dat opvangen en inburgeren kost geld. Veel meer geld dan het kabinet aan het begin van dit jaar had geraamd. Dijkhoff rekent inmiddels met een vluchtelingeninstroom van 58.000 mensen dit jaar en nog eens dat aantal volgend jaar.

In zijn najaarsnota maakte minister Dijsselbloem van Financiën vandaag bekend dat hij het budget voor asiel met 350 miljoen ophoogt naar 1,2 miljard dit jaar. Volgend jaar maakt het kabinet 400 miljoen vrij en stijgt het asielbudget naar circa 1 miljard. Dit geld komt voor een groot deel uit de pot voor ontwikkelingssamenwerking. Een kwart van het hulpgeld gaat op aan asielopvang in Nederland, schrijven verslaggevers Robert Giebels en Natalie Righton.

Tentenkamp Heumensoord nabij Nijmegen.Beeld anp

UITSPRAAK VAN DE DAG
'Misschien wel een mini-Schengen'

Dixit Jeroen Dijsselbloem, minister van Financiën in Den Haag en voorzitter van de Eurogroep in Brussel. Het hele citaat luidt: 'Als we het niet doen (indammen van de vluchtelingenstroom, red.) aan de buitengrenzen van de EU of aan de buitengrenzen van de Schengenzone, moeten we het misschien wel doen op het niveau van een mini-Schengenzone.' Hij zei het tegen de Belgische krant De Tijd. Reuters berichtte vervolgens: 'Refugee crisis could trigger 'mini-Schengen''. Want als de Eurogroepvoorzitter zoiets zegt, is dat internationaal nieuws.

Vorige week deed minister Koenders van Buitenlandse Zaken nog zijn best om de term 'mini-Schengen' te nuanceren. Nee, Nederland heeft niet de intentie om het vrij verkeer van personen tussen 26 landen te torpederen. Wel was er volgens Buitenlandse Zaken 'op ambtelijk niveau' gesproken met buurlanden België, Luxemburg, Duitsland en Oostenrijk over hechtere samenwerking in de vluchtelingencrisis. Het was vooral een signaal richting Oost-Europese landen die Europese afspraken aan hun laars lappen en hun grenzen dichten met hekken en prikkeldraad. Als zij hun eigen gang gaan, dan kan West-Europa dat ook.

Dijsselbloem windt er in de Belgische pers minder doekjes om. Maar waar staat premier Rutte? 'Ik neem dat woord niet in de mond', zei hij vanmiddag bij zijn wekelijkse persconferentie. Hij houdt het bij het officiële standpunt dat het kabinet blijft inzetten op een gezamenlijk Europees asielbeleid.

OOK DAT NOG
Liefde op het eerste gezicht

Onze fotograaf Freek van den Bergh maakte deze week een prachtige fotoreeks van een vrolijke Diederik Samsom en Jesse Klaver. De leiders van PvdA en GroenLinks hadden elkaar gevonden in de strijd tegen klimaatverandering. Samen schreven ze een klimaatwet. Hun initiatief deed aardig wat stof opwaaien, maar ook de intrigerende fotoshoot bleef niet onopgemerkt. Sander van de Pavert van LuckyTV ging ermee aan de haal. Rik Grashoff, fractiegenoot van Klaver, smult er ook van.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden