Het Binnenhof: 27 juni

Uw politieke nieuwsbrief

Beeld ANP

Goedemiddag! Hoe verder na de Brexit? Premier Rutte spreekt hier morgen in Brussel over met zijn Europese collega's en de Britse premier David Cameron. Maar eerst debatteert Rutte vanavond met de fractieleiders in de Tweede Kamer over de gevolgen van het Britse afscheid voor Nederland.

Verder in deze nieuwsbrief: de Piratenpartij gaat met een vrouw de verkiezingen in, PvdA-leden willen hun partij terug, en Rutte doet mee aan Zomergasten.

Hier zijn uw Dagkoersen. Wilt u ze dagelijks ontvangen in uw mail? Meld u hier aan.

Beeld de Volkskrant

DEBAT VAN DE DAG
Na Brexit ook Nexit?

Terwijl aan de overkant van de Noordzee de politieke patstelling compleet is, slijpen de partijen op het Binnenhof de messen voor een Nederlandse existentiële discussie. Vanavond vanaf 18.30 uur kruisen de fractieleiders de degens met premier Mark Rutte. Het reguliere commissiedebat van de Europawoordvoerders (zoals gebruikelijk vooraf aan een EU-top) is na de Brexit geüpgraded naar een plenair debat met alle politieke leiders.

In grote lijnen zijn de standpunten bekend: meteen een Nexit-referendum (PVV, VNL), eerst de EU hervormen dan een Nexit-referendum (SP), geen referendum wel een 'andere EU' (VVD, PvdA, CDA, CU, SGP, Dieren), méér EU (D66, GroenLinks). Premier Rutte zal herhalen dat het kabinet tegen een Nederlands EU-referendum is. Hij vindt zo'n Nexit-referendum 'volstrekt onverantwoord', zei hij vrijdag. Wel ziet het kabinet in de Brexit aanleiding voor hervorming van de EU. De Europese Unie moet 'zich focussen op hoofdzaken', schreef minister Koenders vanmiddag al aan de Kamer.

PVV-afsplitsers Louis Bontes en Joram van Klaveren (Voor Nederland) negeren de politieke verhoudingen in de Kamer en presenteren vandaag een initiatiefwet voor een Nexit-referendum. Hun voorstel zal sneuvelen in het parlement, toch dienen ze het in om een debat over het onderwerp af te dwingen. 'Wij willen Nederland terug en dat debat moeten we voeren', zegt Van Klaveren tegen RTL Nieuws.

Vergeet het maar, zegt Alexander Pechtold van D66 vandaag in Trouw. 'Ik zal niet meewerken aan een Nexit-referendum.' Hij voegt er een dreigement aan toe voor na de verkiezingen: 'Ook niet in een toekomstig kabinet.' Dagkoersen noteert bij dezen: mocht Nexit na maart 2017 inzet worden van de formatieonderhandelingen, dan past Pechtold voor deelname.

Voor live verslag en duiding van het Brexitdebat in de Kamer kunt u vanavond terecht in het blog van onze verslaggever Frank Hendrickx op Volkskrant.nl.

Wilders wil minder EU, Klaver en Pechtold willen juist méér. Beeld anp

LIJSTTREKKER VAN DE DAG
Piraten kiezen pirate

Ancilla Tilia is dit weekeinde door de leden van de Piratenpartij gekozen tot lijsttrekker. Ze was een van de zes kandidaten. Ze komt op het affiche onder de naam Ancilla van de Leest, de achternaam waarmee ze werd geboren, maar waar ze als model afscheid van had genomen.

De 30-jarige Van de Leest heeft een bloemrijk cv: (naakt)model, actrice, presentatrice, columniste, pokeraar, activiste (Bits of Freedom, Wakker Dier), 'meest sexy vegetariër van 2008', en nu ook politica. Ze is vooralsnog de tweede vrouwelijke lijsttrekker, naast Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren, die zich meldt voor de verkiezingsstrijd.

In 2014 stond ze bij de gemeenteraadsverkiezingen al op de lijst voor de Piratenpartij in Amsterdam. Gisteren werd ze bij een speciale ledenvergadering 'door een overweldigende meerderheid' gekozen tot het landelijke gezicht van de Piraten. 'We gaan met alle Piraten samen zorgen dat burgerrechten ook gewaarborgd blijven in de digitale samenleving', zegt Van de Leest op de site van de partij. De Piraten hopen op een zetel of vijf (een ambitie die ze gemeen hebben met andere nieuwkomers als VNL en Denk).

Piratenvoorvrouw Ancilla van de Leest hoopt op vijf Haagse zetels. Beeld ANP

ONRUST VAN DE DAG
PvdA'ers willen partij terug

Sinds PvdA'er Diederik Samsom na de verkiezingen van 12 september 2012 in zee ging met VVD'er Mark Rutte is hij verwikkeld in een vrijwel continue worsteling met de leden van zijn partij. Congres na congres en ledenraad na ledenraad wist hij de onrust te smoren, maar telkens stak die weer de kop op. Vooral de afspraken die de PvdA met de VVD had gemaakt over het asielbeleid raakten veel leden in het hart. Eenmaal moest Samsom echt overstag en klopte hij opnieuw aan bij Rutte met het verzoek de strafbaarstelling van illegaliteit te schrappen.

Nu is de eindstreep van de samenwerking met de VVD in zicht, maar voor het zover is eist een deel van de achterban een laatste inspanning voor een ruimhartiger asielbeleid. Te veel gewortelde kinderen vallen nu nog buiten het Kinderpardon, vinden veel leden. Het Groningse PvdA-lid Esther van Dijken overweegt een congres bijeen te roepen nu een Haags overleg met Samsom niets heeft opgeleverd.

Al met al voelen leden zich vervreemd van de partij, schrijven PvdA'ers uit Friesland in een brief in de Leeuwarder Courant aan Samsom en partijvoorzitter Hans Spekman. 'Ik wil mijn partij terug', stellen ze. De leden en de kiezers krijgen van de partijleiding 'slappe nietsigheid' voorgeschoteld, klagen ze. 'Hans en Diederik, kom tot het besef dat sociaaldemocratie meer is dan alleen maar praten over solidariteit.'

Friese PvdA-leden eisen de partij terug van de leiding. Beeld anp

ZOMERGAST VAN DE DAG
Mark Rutte

Hij schoof al aan bij College Tour, debutteerde als komiek bij het Correspondents' Dinner, deed een dans bij de Toppers en gaf een verrassingsoptreden achter de piano op station Den Haag Centraal. Premier Mark Rutte zit, met de verkiezingenscampagne op komst, zeer goed in zijn vel. Het kon dan ook niet uitblijven: op 4 september laat hij zich drie uur lang interviewen bij Zomergasten.

Hij is zelf een fan van het programma, zegt hij tegen de VPRO. 'Ongelooflijk spannend en ik kijk ernaar uit.' Wij van Dagkoersen verwachten in elk geval een fragment uit de Britse serie Yes Minister en zetten ons geld in op de film Wall Street als het door Rutte opgediende nagerecht.

Presentator Thomas Erdbrink (correspondent in Iran voor onder andere de Volkskrant) gaat de uitzending in met de vraag: 'Wat gaat er schuil achter dat guitige gelaat?'

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Onze politieke redactie neemt u elke middag rond 17.00 uur mee naar het Binnenhof. De Haagse vierkante kilometer is een snelkookpan waarin een tweet in de ochtend kan uitgroeien tot een Kamerdebat in de middag en een crisis in de avond. U leest het in Dagkoersen. Meld u hier aan om deze nieuwsbrief dagelijks in uw mailbox te ontvangen.

Mark 'goed in zijn vel' Rutte bij de Toppers (midden, gekleed in wit overhemd). Beeld Jim Hoogendorp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.