Het Binnenhof: 26 september

Uw politieke nieuwsbrief

Muiterij is uitgebroken in de Piratenpartij.Beeld ANP/de Volkskrant

Goedemiddag. Het viel te verwachten bij de Piratenpartij: muiterij. En dat Thierry Baudet zichzelf electorale kansen toedicht, is evenmin verrassend.

Hier zijn uw Dagkoersen. Wilt u onze nieuwsbrief per mail ontvangen? Regel het hier.

Beeld de Volkskrant

GESPREK VAN DE DAG
Muitende piraten

Bij de Piratenpartij is in de aanloop naar de verkiezingen van maart een bestuurscrisis uitgebroken. Een deel van het bestuur blijkt al tijden in de clinch te liggen met het team rondom de nieuwe lijsttrekker, Ancilla van de Leest. Eerder leidde dat al tot het vertrek van de partijvoorzitter, die meer op de lijn van Van de Leest zat en niet meer door één deur kon met zijn medebestuurders.

Nu hebben de resterende drie bestuurders alsnog hun biezen gepakt. Naar eigen zeggen zijn ze opgestapt, maar volgens de Piratenpartij zijn ze door de ledenraad weggestuurd. Twee van de drie betrokken bestuurders zeggen dat ze zich inmiddels hebben aangesloten bij het Forum voor Democratie van Thierry Baudet (meer over zijn partij in het stukje hieronder). Die stap leidt weer tot verbijstering bij de achtergebleven piraten. Van de Leest: 'Als ze parallellen zien met die partij, is het alleen maar beter dat ze zijn opgestapt. Ik ben blij dat ze hun cluppie hebben gevonden.'

Volgens haar hoort de bestuurscrisis bij de snelle groei die de Piratenpartij doormaakt. 'Dat betekent dat we een professionaliseringsslag moeten maken. We moeten netjes met elkaar omgaan. Deze drie bestuurders hadden daar moeite mee.'

Wie meer wil weten van de interne partijperikelen, kan zijn hart ophalen. Hier is een deel van de mailwisseling terug te vinden.Nieuwsgierig naar de nieuwe lijsttrekker van de Piraten? Lees het interview (+) van verslaggever Frank Hendrickx met Ancilla van de Leest.

Piraten-voorvrouw Ancilla van de Leest: 'Ze hebben hun eigen cluppie gevonden.'Beeld Mark Kohn

NIEUWKOMER VAN DE DAG
Dringen op rechts

Toen Jan Roos zich een maand geleden meldde bij VNL dook de partij van ex-PVV'ers Bontes en Van Klaveren plots weer op in de peiling van Maurice de Hond. Alleen al de naam Roos was goed voor twee virtuele zetels. Zou Thierry Baudet, dat andere gezicht van de GeenPeil-campagne, ook electoraal potentieel hebben? Hij denkt zelf van wel. Gisteren maakte hij bekend ook een politieke carrière te ambiëren. Dit keer trekt de rechtse intellectueel niet op met Roos, maar lanceert zijn eigen partij: Forum voor Democratie.

Wat wil Baudet? Directere democratie in de vorm van gekozen burgemeesters, bindende referenda en een online platform 'waar we zelf het heft in handen kunnen nemen'. Twee weken geleden publiceerde zijn Forum (toen nog geen partij) nog een rapport over bindende referenda in opdracht van de PVV. Nu is datzelfde idee een speerpunt van de nieuwe partij op rechts. Of VNL en PVV even plaats willen maken.

Wat voor club is Baudets Forum eigenlijk? Een filmpje uit april biedt inzicht. Het Forum voor Democratie organiseerde een speels weekend voor gelijkgestemden op kasteel Sterkenburg. Een mooie omgeving om de intellectuele geesten te slijpen, je mentaal te laven aan allerhande denkers en een fysiek louterend potje rugby te spelen. Het was een groot succes, zei een deelnemer: 'Ik heb het ontzettend naar mijn zin met allemaal hele leuke ontwikkelde mensen die een goed glas, een goede grap en een goed boek weten te waarderen.' De video werd vandaag gretig gedeeld op Twitter en is inmiddels van Youtube verwijderd.

Toen vrienden, nu concurrenten: Jan Roos en Thierry Baudet.Beeld anp
Roos en Baudet op bezoek in de Tweede Kamer.Beeld ANP

RECHTSZAAK VAN DE DAG
Claim Dutchbat groeit

Was het de schuld van onze Dutchbat-militairen dat zij in 1995 kansloos waren toen de door hen beschermde enclave Srebrenica werd overlopen door Bosnische Serviërs? Of was het de Haagse politiek die Dutchbat III slecht voorbereid en slecht bewapend op een 'onmogelijke missie' stuurde richting een levenslang trauma?

De feiten zijn bekend: in de zomer van 1995 werden 8400 moslimmannen- en jongens door de Serviërs weggevoerd, hun executie tegemoet. Sindsdien is Dutchbat III - dat niet bij machte was om in te grijpen - het meest misprezen en bespotte infanteriebataljon uit de moderne geschiedenis van onze krijgsmacht.

Twaalf Dutchbatters stelden eerder dit jaar de Nederlandse staat aansprakelijk. Ze vinden dat de overheid 'ernstig nalatig en onzorgvuldig is geweest'. Wat moesten ze immers zonder tanks, zonder luchtsteun, zonder deugdelijke munitie? Vandaag werd bekend dat de claim uitgroeit tot een megaclaim: ruim honderd veteranen hebben zich al aangesloten, onder wie enkele leidinggevenden. Zij zeggen uit te zijn op zorg, op waarheidsvinding en op financiële compensatie. Het Ministerie van Defensie kan zich opmaken voor een lange, slepende rechtzaak.

Dutchbatters stonden in Bosnië voor een onmogelijke opgave, claimen zij.Beeld anp

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Onze politieke redactie neemt u elke middag rond 17.00 uur mee naar het Binnenhof. De Haagse vierkante kilometer is een snelkookpan waarin een tweet in de ochtend kan uitgroeien tot een Kamerdebat in de middag en een crisis in de avond. U leest het in Dagkoersen. Meld u hier aan om deze nieuwsbrief dagelijks in uw mailbox te ontvangen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden