Het Binnenhof: 26 oktober

Uw politieke nieuwsbrief

Nederland en China vinden elkaar in hun liefde voor Nijntje, en voor Panda's.Beeld ANP/de Volkskrant

Goedemiddag! Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën hoopt een lastenverlichting van 5 miljard door het parlement te loodsen. De vraag is of hem dat met of zonder een nieuwe vermogensbelasting lukt. Vandaag moet hij tijdens een eerste debat over het plan een hele dag wensen van de Kamer aanhoren.

Onderwijl is koning Willem-Alexander in China, waar hij één keer het woord 'mensenrechten' bezigde. Het staatsbezoek, dat vooral een handelsmissie is, is een diplomatiek succes: China leent twee panda's uit aan Nederland.

Dat en meer leest u in deze Dagkoersen van maandag 26 oktober.

Beeld de Volkskrant

DEBAT VAN DE DAG
De belastingpuzzel van Eric Wiebes

De begroting van het kabinet voor volgend jaar heeft een inkomstenkant en een uitgavenkant. De uitgaven worden onderverdeeld naar ministeries en dan in talloze Kamerdebatten behandeld. De inkomsten worden echter allemaal op één hoop geveegd in het Belastingplan 2016. Dat gaat over álles. Zodoende ziet verslaggever Robert Giebels, die vandaag het debat volgt, de fracties ook alle kanten opschieten.

Vandaag was de eerste fase van dat debat waarbij alle Tweede Kamerfracties in een uurtje of acht hun belastingplannen voor volgend jaar uiteenzetten. Volgende week reageert verantwoordelijk staatssecretaris Wiebes van Financiën. Dan komt er nog een debat in de Tweede Kamer, maar het gaat uiteindelijk om 15 december als de Eerste Kamer ja of nee zegt tegen het Belastingplan 2016.

Het draait grofweg om twee zaken: de door het kabinet beloofde lastenverlichting van 5 miljard en de nieuwe vermogensbelasting die Wiebes voorstelt. De vraag is: krijgt het kabinet voor beide een meerderheid in de senaat? Daarvoor hebben VVD en PvdA de steun van minstens drie Eerste Kamerfracties nodig. Dat gegeven verleidde de oppositiefracties vandaag om allerlei voorwaarden aan hun steun te verbinden. Het gaat om belastingen, dus die voorwaarden waren zeer uiteenlopend.

De SGP wil meer geld voor alleenverdieners, D66 wil dat de belastingveranderingen voor meer banen zorgen, 50Plus wil 1 miljard voor ouderen, de SP wil lagere belastingen voor de minst-verdienenden ten koste van de belastingbetalers die in de hoogste schijven vallen, GroenLinks wil meer vergroening en het CDA wil dat 'de 5 miljard' worden losgeknipt van de nieuwe vermogensbelasting.

In alle gevallen lieten de belastingspecialisten van de Tweede Kamer doorschemeren dat als ze hun zin niet zouden krijgen, ze in de senaat misschien geen steun geven aan Belastingplan 2016. Het deed eenmanspartij en fiscalist Roland van Vliet verzuchten: 'Ik heb geen senaatsfractie, dus ik ga het meteen over de inhoud hebben.'

Wiebes staat voor de complexe opdracht coalitie- en oppositiepartijen te overtuigen van zijn belastingplannen.Beeld anp

GESPREK VAN DE DAG
Vergeet het M-woord, hier zijn de panda's

'Nederland waardeert de constructieve dialoog die we voeren (met China, red.). Een dialoog over zaken waarover we het eens zijn, als ook over zaken waarover we soms van mening verschillen, zoals mensenrechten.'

Jawel, daar was dan toch het M-woord in een verder kritiekloze toespraak van koning Willem-Alexander, voorgedragen tijdens een staatsbanket in de Gouden Zaal van de Grote Hal van het Volk. De mensenrechten bungelden als een nauwelijks hoorbaar staartje aan een verder positieve zin. Ze werden genoemd om de burgers thuis tevreden te stellen, niet om iets te veranderen in China.

En zo vreemd is dat niet, legt correspondent Marije Vlaskamp uit. Nederland is de vragende partij tijdens dit staatsbezoek. Ons land hoopt een graantje mee te pikken van het nieuwste Chinese vijfjarenplan. De Chinese economie moet groener en meer hi-tech worden, meent president Xi. De koning kan met zijn charmeoffensief de deur van de Chinese markt misschien op een kiertje zetten voor Nederlandse multinationals.

De missie lijkt zijn vruchten af te werpen. China leent twee panda's uit aan Nederland, de grootste blijk van affectie in de Chinese diplomatie. De panda's zullen uiteindelijk te bewonderen zijn in Ouwehands Dierenpark in Rhenen. 'Een aanwinst voor ons land', meent minister Koenders van Buitenlandse Zaken. Marcel Boekhoorn, eigenaar van Ouwehands, is in elk geval in zijn nopjes.

WIE WE GAAN VOLGEN
De week van Mansveld

Staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur gaat opnieuw een spannende week tegemoet. Drie weken geleden worstelde ze zich door een Kamerdebat over de problemen bij ProRail. Ze lijkt weinig greep te hebben op de organisatorische en financiële chaos bij de spoorbeheerder, waarvan zij enig aandeelhouder is. Na een hele dag debatteren, stuurde de Kamer Mansveld weg met huiswerk. Ze moet inzage geven in de (doorgaans vertrouwelijke) notulen van de laatste aandeelhoudersvergadering en een onafhankelijke partij moet onderzoek doen naar de financiën van ProRail.

Voor morgen staat deel twee van het debat gepland. De vraag is echter of dat doorgaat. Vorige week, tijdens het reces, liet de staatssecretaris schriftelijk weten dat ze meer tijd nodig had om de vragen van de Kamer te beantwoorden. Zonder stukken belooft het debat een moeizame herhaling van zetten te worden. De kans is groot dat de coalitiepartijen zullen vragen om uitstel.

ProRail is niet Mansvelds enige zorg deze week. Woensdag verschijnt het rapport van de parlementaire enquêtecommissie over het Fyra-fiasco. De Italiaanse hogesnelheidstrein was al volledig ontspoord toen zij in 2012 aantrad, maar dat maakt haar niet minder politiek verantwoordelijk.

Mansveld gaat een taaie week tegemoet.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden