Het Binnenhof: 26 oktober

Uw politieke nieuwsbrief

SGP-leider Kees van der Staaij in gesprek met CU-leider Gert-Jan Segers tijdens het debat over 'voltooid leven'. Beeld ANP/de Volkskrant

Goedemiddag. Soms zijn politieke vragen existentiële vragen. Deze bijvoorbeeld: mag je sterven als je vindt dat je klaar bent met leven? De Kamer debatteerde er vandaag over.

De Oekraïense minister Klimkin bezocht het Binnenhof met een ander dilemma: volgen Nederlandse oppositiepartijen de referendumuitslag of stemmen ze alsnog in met het Oekraïneverdrag?

Hier zijn uw Dagkoersen. Wilt u deze nieuwsbrief per mail ontvangen? Meld u hier aan: volkskrant.nl/dagkoersen.

Beeld de Volkskrant

DEBAT VAN DE DAG
Voltooid leven

'Als het leven moeilijk wordt, moeten we mensen niet prijsgeven aan de dood, maar met aandacht, liefde en goede zorg nabij zijn.' Was getekend: SGP-leider Kees van der Staaij, die daarop 50Plus-voorman Henk Krol tegenover zich vond: 'Met deze voorstellen moedigt de overheid echt niemand aan om zelf voor de dood te kiezen.'

De Kamer debatteerde vandaag over een hoogst persoonlijke en zeer principiële vraag: is hulp bij levensbeëindiging straks toegestaan als oude mensen het leven simpelweg moe zijn? Ministers Schippers en Van der Steur gaven onlangs de voorzet. VVD, PvdA, GroenLinks, D66 en 50Plus toonden zich voorstander en moedigden het kabinet aan het plan verder uit te werken. Een vraag die nog speelt: moet er een leeftijdsgrens komen? En is 70 dan de juiste minimumleeftijd?

Het verzet komt van de christelijke partijen CDA, CU en SGP. Van der Staaij diende zelfs een motie van afkeuring in, een persoonlijk unicum in zijn achttien jaar als Kamerlid. De tegenstanders vrezen dat ouderen zichzelf als een last gaan zien voor hun omgeving en zich gaan afvragen of ze het wel kunnen maken om door te leven. Ook de SP heeft moeite met het kabinetsvoorstel. Betere ouderenzorg is nodig in plaats van stervensbegeleiding, stelde Kamerlid Leijten.

Ook opmerkelijk in dit debat: de PVV, doorgaans niet om een standpunt verlegen, liet openlijk twijfel zien. Kamerlid Agema komt pas met haar standpunt als er een concreet wetsvoorstel ligt.

SGP'er Van der Staaij tegenover minister Schippers in het debat over 'voltooid leven'. Beeld anp
Beeld anp

BEZOEK VAN DE DAG
Lobbyen voor Oekraïneverdrag

De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Pavlo Klimkin bracht vandaag een bezoek aan Nederland. Niet alleen ontmoette hij zijn ambtsgenoot Bert Koenders, hij klopte ook aan bij oppositiepartijen CDA en D66. Bij hen valt meer te winnen dan bij Koenders, weet de Oekraïense minister. Het kabinet is al overtuigd van de noodzaak van ratificeren van het Oekraïneverdrag, maar zonder oppositiesteun gaat dat niet lukken.

Premier Rutte meent dat hij in Europa steun heeft voor enkele Nederlandse kanttekeningen bij het verdrag: geen militaire samenwerking, geen opmaat naar EU-lidmaatschap, geen extra geld naar Oekraïne. Het verdrag hoeft niet te worden opengebroken, deze 'Nederlandse zorgen' zouden er in een aanvullende verklaring aan kunnen worden toegevoegd. Zodoende zou het kabinet alsnog recht doen aan de nee-stem die in april uit het Oekraïnereferendum kwam.

Prima, zei Klimkin vandaag tijdens een persmoment met Koenders, Nederland heeft recht op zijn eigen uitleg van het verdrag. Hij sprak vooral de hoop uit dat Nederland alsnog ratificeert. En even later spoedde hij zich naar de D66-fractiekamer voor overleg met Kamerleden Sjoerdsma en Verhoeven. In de ochtend was hij al bij CDA-leider Buma geweest. Die partijen hebben samen 22 zetels in de Eerste Kamer, ruimschoots voldoende om de coalitie van VVD en PvdA (met 21 zetels) aan een meerderheid te helpen.

Het CDA is vooralsnog het stelligst in zijn weerstand. De partij houdt vast aan de uitslag van het referendum: nee is nee. Maar als de christendemocraten blijven dwarsliggen, kunnen D66, GroenLinks en ChristenUnie samen ook nog voldoende steun leveren. Mocht Rutte de oppositiestemmen binnenhengelen dan redt hij het verdrag, maar zadelt hij zijn partij ook op met een hete aardappel in verkiezingstijd. Een groot deel van de VVD-achterban stemde in april tegen het associatieverdrag.

De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Pavlo Klimkin. Beeld epa

ONDERZOEK VAN DE DAG
Hermelijnen vestzak-broekzak

Nog een hete aardappel voor Rutte: de koninklijke belastingdeal uit de jaren zeventig die RTL-journalist Roel Geeraedts opduikelde in het Nationaal Archief. Volgens Geeraedts bedongen de Oranjes in 1973 dat zij gecompenseerd zouden worden voor vermogensbelasting die zij vanaf dat jaar moesten gaan betalen. De Kamer wilde meteen opheldering van het kabinet.

Premier Rutte stuurde vandaag een brief naar de Kamer waarin hij de conclusie van RTL (vooralsnog) ontkent: 'Er is geen bewijs gevonden waaruit zou blijken dat de hoogte van het inkomensbestanddeel van de grondwettelijke uitkering aan de Koning destijds is vastgesteld ter compensatie van een daarmee overeenkomende beperking van de belastingvrijdom.' Hij kondigt een 'historisch onderzoek' aan in de archieven van Financiën en Algemene Zaken. 'Onderzoek' is een Haags panacee voor lastige kwesties: je hebt er weer een tijdje geen omkijken naar.

Hoeft niet, reageerde Geeraedts op Twitter. Hij voegde een foto bij van een document waarin de deal staat omschreven. 'Indien wij deze weg opgaan wordt bereikt dat tegenover de niet-declarabele kosten een bron van inkomsten komt te staan van de staat afkomstig en wordt de negatieve werking van afschaffing van de belastingvrijdom opgevangen.'

Morgen debatteert de Kamer met Rutte over de begroting van het Koningshuis.

Willem-Alexander tijdens de inhuldiging tot koning in De Nieuwe Kerk in Amsterdam. Beeld anp

Deze politieke nieuwsbrief dagelijks in uw inbox? Meld u hier aan: volkskrant.nl/dagkoersen. Tips of opmerkingen? Mail naar haag@volkskrant.nl.

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Onze politieke redactie neemt u elke middag rond 17.00 uur mee naar het Binnenhof. De Haagse vierkante kilometer is een snelkookpan waarin een tweet in de ochtend kan uitgroeien tot een Kamerdebat in de middag en een crisis in de avond. U leest het in Dagkoersen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden