Het Binnenhof: 26 november

Uw politieke nieuwsbrief

null Beeld ANP/de Volkskrant
Beeld ANP/de Volkskrant

Goedemiddag. De minister-president toont zich weer eens van zijn meest ongrijpbare kant. Waar is opeens zijn euroscepsis gebleven?

Intussen maakt de SP zich op voor het boeiendste partijcongres in jaren.

Hier zijn uw Dagkoersen.

null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

COMING OUT VAN DE DAG
Mark Rutte houdt van... Europa!

In één nacht van conservatief naar liberaal: het overkwam, volgens de overlevering, koning Willem II toen het hem te heet onder de voeten werd.

Mark Rutte heeft er langer over gedaan om van euroscepticus naar eurofiel te gaan. Bovendien zal hij heftig protesteren tegen die beschrijving. Maar het is toch een feit dat wij getuige zijn van een sluipende maar zeer opvallende transformatie in het Torentje.

Hadden we ooit eerder een premier die met zoveel openlijk beleden euroscepsis aan de klus begon maar intussen, gedurende de rit, zoveel wezenlijke stappen zette naar méér Europese samenwerking?

In de Griekenlandcrisis werd het een pijnlijke politieke lijdensweg voor de premier om steeds tandenknarsend te moeten terugkomen op zijn eerdere beloften. Maar nu, middenin de asielcrisis, neemt Rutte ons gewoon blijmoedig mee in zijn zoektocht naar een nieuwe waarheid: 'Iedereen kijkt naar Europa voor de oplossingen.'

Rutte telt natuurlijk zijn knopen. Als hij nog een tijdje aanblijft, heeft Europa gedurende zijn premierschap immers een veel Europeser monetair beleid gekregen én een Europees asielbeleid.

En zo maakt de premier van de nood nu maar een deugd. Hij aanvaardt het EU-voorzitterschap per 1 januari 2016 'in omstandigheden die nog maar eens benadrukken hoe belangrijk de Europese samenwerking is'.

Hij voelt zich beslist niet meer Europeaan dan voorheen, bezweert hij, maar zonder Europa zal het nu eenmaal niet gaan: 'Problemen oplossen, knopen eruit trekken, tempo maken.' Hij kan bijna niet wachten: 'Heerlijk in de machinekamer.'

Discussies over de EU kan hij daarbij niet gebruiken. 'Laat anderen maar lekker filosoferen of het zinvol is dat we bestaan.' En: 'Als de Europese oplossing effectiever is, lean and mean en snel operationeel, moeten we dat doen. Dat is misschien geen sexy visie, maar wel waanzinnig praktisch.'

Wij noteren, november 2015: duidelijker dan ooit tevoren schudt de pragmaticus Rutte de angst voor de gesel van Geert Wilders' PVV van zich af.

Premier Rutte donderdag bij het Catshuis. Beeld anp
Premier Rutte donderdag bij het Catshuis.Beeld anp

VOORSPELLING VAN DE DAG
'Dat ding dicht'

De premier toont zich in één opzicht zelfs verrassend hoopvol gestemd. Maandenlang al onderneemt Europa vruchteloze pogingen om de vluchtelingenstroom in te dammen. Maar de doorbraak is nu echt in zicht, voorspelt Rutte. 'Belangrijke stappen zijn op komst.'

Nu is dat iets wat hij achter de schermen al langer predikt, maar op de Europa-Turkijetop, komende zondag in Brussel, moet het dan echt gaan gebeuren: de harde toezegging van de Turken dat zij hun kusten nu heel snel gaan vrijwaren van de mensensmokkelaars en de rubber boten.

Nederland is zeer bereid de Turken (en de Grieken) daarbij te helpen. In Ruttes woorden: 'We hebben een volstrekt poreuze grens tussen Turkije en Griekenland: ik wil dat dat ding dichtgaat!'

WAAR WE NAARTOE GAAN
Het SP-congres

Zaterdag kiest de SP een nieuwe partijvoorzitter, de opvolger van 'mr SP' Jan Marijnissen. Dat belooft een boeiende dag te worden, zeker nu lang niet meer alle SP'ers blij zijn met het verloop van de strijd tussen Ron Meyer en Sharon Gesthuizen. Het speelveld is niet gelijk, zo luidt de klacht, want het partijbestuur wil Meyer, zit er te veel bovenop en gunt de leden geen echte vrije keus. 'Het bestuur heeft het gevoel opgeroepen dat de SP nog steeds centralistisch wordt geleid', aldus bijvoorbeeld het Tweede Kamerlid Harry van Bommel.

Let vooral op de reactie van Marijnissen: 'Ron is langs een objectieve meetlat geschikter. Natuurlijk praten we daarover. Het is voor sommige leden moeilijk zelf te bepalen.'

Op naar Maarssen!

WAT WE ELDERS LAZEN
Porosjenko versus GeenPeil

Het duurde even, maar nu is ook in Oekraïne doorgedrongen dat Nederland opeens een sta-in-de-weg dreigt te worden voor het associatieverdrag met de EU. Op 6 april mogen we stemmen.

De Oekraïense president Petro Porosjenko, vandaag op bezoek in Den Haag, vindt het maar niks. Het referendum is 'koren op de molen' van de Russische president Poetin, aldus Porosjenko in NRC Handelsblad.

Het comité GeenPeil, de initiatiefnemer voor het referendum, speelt daarmee 'bewust of onbewust' de Russische agressie in de kaart, vindt hij. 'Ik verafschuw het idee dat de Nederlanders gijzelaars worden van een politiek spel.'

Rutte donderdag met Porosjenko bij het Catshuis. Beeld epa
Rutte donderdag met Porosjenko bij het Catshuis.Beeld epa

OOK DAT NOG

Een veiliger land
Mark Rutte is niet de enige die bijstuurt. Politiek verslaggever Ariejan Korteweg stemde vroeger soms op de PSP. 'De vrede zou eeuwig duren, pacifisme leek een prachtig fundament om een samenleving op te bouwen.' Maar de afgelopen week was Korteweg in Parijs, zijn oude woonplaats. En sindsdien weet hij wat het kabinet met die 5 miljard moet doen, in plaats van de belasting verlagen.

Bed, bad en brood
Een meevaller voor het kabinet. Eerder dit jaar struikelde het kabinet bijna over de bed,- bad- en broodkwestie. Er kwam een politiek compromis, maar dat leek juridisch kwetsbaar. Het valt mee, bleek vandaag: de eis dat uitgeprocedeerde asielzoekers in ruil voor opvang meewerken aan hun uitzetting, is niet ongerechtvaardigd. Aldus de Centrale Raad van Beroep. Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (justitie) is tevreden: 'Het is een bevestiging van wat we zelf al dachten.'

Liefde in tijden van oorlog
Als er iemand in Nederland is die begrijpt wat premier Rutte bedoelde met de uitspraak 'We zijn in oorlog met IS', dan is het Geert Wilders. De PVV-leider prijkt bovenaan menig jihadistische hitlist. Hij leeft al een decennium met constante beveiliging om hem heen. Columniste Ebru Umar bracht vandaag wat licht in al die donkere dagen. Ze ging op 'date' met Wilders. Achteraf toonden de twee zich zeer verguld met hun afspraakje.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden