Het Binnenhof: 26 mei

Uw politieke nieuwsbrief

Links: premier Rutte verschijnt in de Kamer voor het jaarlijkse verantwoordingsdebat. Rechts: vicepremier Asscher in gesprek met columniste Umar tijdens de Libelle Zomerweek (foto: twitter.com/lodewijka). Beeld ANP/Twitter
Links: premier Rutte verschijnt in de Kamer voor het jaarlijkse verantwoordingsdebat. Rechts: vicepremier Asscher in gesprek met columniste Umar tijdens de Libelle Zomerweek (foto: twitter.com/lodewijka).Beeld ANP/Twitter

Goedemiddag. Wat te doen met de losse eindjes van Oosting? Die vraag houdt de Kamer vandaag bezig. De bonnetjesaffaire sleept zich voort.

En een oude bekende laat van zich horen. Mark Verheijen werd met pek en veren de Kamer uitgestuurd, eenmalig keert hij terug op het Binnenhof.

Hier zijn uw Dagkoersen. Wilt u onze nieuwsbrief dagelijks als email ontvangen? Meld u hier aan.

null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

GESPREK VAN DE DAG
Wat doet de Kamer met Oosting?

Marten Oosting heeft het Binnenhof in verwarring achtergelaten. Zijn tweede rapport over de nasleep van de Teevendeal laat de hoofdvraag - waarom werd het bonnetje niet gevonden - eigenlijk onbeantwoord. Volgens Oosting leed het ministerie aan een gebrek aan regie, van een doofpot was geen sprake. Maar dat de zoektocht naar het bonnetje binnen Veiligheid en Justitie strandde bij de hoogste ambtenaar en dat diezelfde man achteraf zegt zich niks te herinneren, doet op zijn minst vermoeden dat sommigen het afschrift niet wílden vinden.

Een dag na de presentatie van het rapport worstelt de Kamer met het formuleren van een juiste reactie. De coalitiepartijen willen liefst een punt achter de affaire zetten en de blik op de toekomst richten. Voor verschillende oppositiepartijen is de kous nog niet af, maar zij twijfelen of ze er goed aan doen om Oosting te bekritiseren. De Kamer wilde immers een onafhankelijk onderzoek. Door de conclusies ter discussie te stellen, loop je risico het instrument bot te maken. 'Want dan zegt een minister de volgende keer, als de conclusies niet bevallen, ook dat het onderzoek niet deugt', aldus een Kamerlid.

Verslaggevers Frank Hendrickx en Remco Meijer horen vandaag in de Haagse wandelgangen dat Oosting in het Kamerdebat volgende week de dans weleens zou kunnen ontspringen. Oppositiepartijen zullen de pijlen richten op premier Rutte en minister Van der Steur. Het kabinet moet de vragen beantwoorden die Oosting openliet. Oftewel: goed onderzoek, maar we hebben nog wel een paar vragen aan de politieke bazen.

Oosting bij de presentatie van zijn tweede onderzoeksrapport. Beeld anp
Oosting bij de presentatie van zijn tweede onderzoeksrapport.Beeld anp

COMEBACK VAN DE DAG
Mark Verheijen schrijft een boek

Hij moest begin 2015 van het Binnenhof vertrekken omdat hij in het verleden, toen nog als Limburgse gedeputeerde, wat al te flexibel zou zijn omgesprongen met declaraties. Vooral de fles wijn van 127 euro (genuttigd tijdens een diner met de invloedrijke Limburgers Piet van Pol en Jos van Rey) werd symbool voor zijn vrijpostige omgang met publiek geld (hij declareerde een deel van de restaurantrekening).

Mark Verheijen verzette zich tegen de accusaties, maar de integriteitscommissie van de VVD (die niet alleen de feiten, maar ook 'de dynamiek' meewoog) oordeelde dat de hele affaire niet paste in het 'integriteitskader' van de partij. Later, toen Verheijen al weg was, slikte de commissie haar conclusie weer in.

Nu is hij terug. Hij heeft zijn vrije tijd benut om een boek te schrijven over VVD-held Harm van Riel (1907 - 1980). De man met de bolhoed, het driedelig pak en kettinghorloge stond, volgens Verheijen, aan de basis van de carrière van Hans Wiegel én aan de geboorte van D66. Daarom kregen Wiegel en D66-leider Pechtold vandaag een eerste exemplaar overhandigd van Verheijen.

De terugkeer is van korte duur, namelijk enkel ter promotie van het boek. Verheijen laat aan De Telegraaf weten geen plek te ambiëren op de volgende VVD-lijst.

Verheijen toen hij nog Kamerlid was. Beeld anp
Verheijen toen hij nog Kamerlid was.Beeld anp

BRIEF VAN DE DAG
In de bres voor bronbescherming

Minister Van der Steur van Justitie heeft de toorn gewekt van het genootschap van hoofdredacteuren. In juni spreekt de Kamer over zijn wetsvoorstellen die grenzen moeten stellen aan journalistieke bronbescherming. Dat recht is niet onbeperkt, meent de minister, soms wegen andere maatschappelijke belangen zwaarder.

Zo wil de overheid alleen bronbescherming toekennen aan 'echte' journalisten, om te voorkomen dat criminelen zich onder valse voorwendselen verschuilen achter de persvrijheid. Daarmee begeeft de staat zich op een hellend vlak, vindt het genootschap, dat bestaat uit honderd hoofdredacteuren van kranten, nieuwssites en radio- en tv-programma's. Want wat is een 'echte' journalist? De definities lopen in de wetsvoorstellen uiteen. Het genootschap heeft een brandbrief naar de Kamer gestuurd.

VVD-minister Ard van der Steur heeft de toorn gewekt van het genootschap van hoofdredacteuren. Beeld anp
VVD-minister Ard van der Steur heeft de toorn gewekt van het genootschap van hoofdredacteuren.Beeld anp

VRAAG VAN DE DAG
Waar is iedereen?

Het is ongekend stil op het Binnenhof. In de plenaire zaal wordt weliswaar het jaarlijkse verantwoordingsdebat gevoerd, maar alleen de fractiespecialisten zijn aanwezig in de verder lege bankjes. Terugblikken is niet populair in Den Haag, politici praten liever over de toekomst en hoe zij die vorm gaan geven.

Maar dat verklaart niet dat ook bij het commissiedebatje over de Antillen de opkomst te wensen overliet. Alleen VVD'er Bosman en voorzitter Recourt kwamen opdagen. In je eentje kun je niet debatteren, dus gelastte Recourt de vergadering af.

Waar zijn de politici dan wel? Juist: bij de Libelle Zomerweek. De tijdlijn van Ebru Umar (Zomerweekpresentatrice en 's lands prominentste Turks-Nederlandse Erdogan-critica) staat vol selfies met politici: Asscher, Roemer, Segers, Klaver.

(Eén uitzondering op de regel verdient hier vermelding: het zaaltje waar vanmiddag werd gedebatteerd over Israël en de Palestijnse gebieden was wel goed gebezocht.)

Ebru Umar ontmoet politica Neelie Kroes tijdens de Libelle Zomerweek. Beeld anp
Ebru Umar ontmoet politica Neelie Kroes tijdens de Libelle Zomerweek.Beeld anp

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Onze politieke redactie neemt u elke middag rond 17.00 uur mee naar het Binnenhof. De Haagse vierkante kilometer is een snelkookpan waarin een tweet in de ochtend kan uitgroeien tot een Kamerdebat in de middag en een crisis in de avond. U leest het in Dagkoersen. Meld u hier aan om deze nieuwsbrief dagelijks in uw mailbox te ontvangen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden