Het Binnenhof: 26 juni

Uw politieke nieuwsbrief

Raoul du Pré
null Beeld anp/de volkskrant
Beeld anp/de volkskrant

Goedemiddag. Voormalig VVD-leider Gerrit Zalm wordt de nieuwe informateur. Maar niet voordat Herman Tjeenk Willink nog even een eindsprint in accuratesse heeft getrokken, terwijl de PvdA zich vermaakt in de oppositiebankjes.

Hier zijn uw Dagkoersen. Deze politieke nieuwsbrief per e-mail ontvangen? Regel het hier heel eenvoudig.

null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

DE FORMATIE, DAG 103
Tjeenk Willink let op de details...

GroenLinks en de PvdA afgeschreven? Check!
Emile Roemer de VVD laten uitsluiten? Check!
De PVV voor minstens vier jaar buitenspel gezet? Check!
Uiteindelijk dan toch een meerderheidscoalitie aan tafel gezet? Check!

Menig ander zou het lijstje nog één keer doornemen, tevreden terugzakken in z'n stoel en dan z'n opdrachtgever bellen om te vertellen dat de klus geklaard is. Maar niet Herman Tjeenk Willink. Die heeft zich nou eenmaal voorgenomen om deze formatiefase met de grootst mogelijke accuratesse te voltooien.

En zo kon het gebeuren dat vandaag ook de oppositie-in-wording nog eens bijna voltallig aan de informateur voorbijtrok. Van Emile Roemer tot aan Tunahan Kuzu en Marianne Thieme maakten de fractieleiders hun opwachting in de Stadhouderskamer om daar te laten weten wat zij nou belangrijk vinden aan zo'n nieuw kabinet.

Heel verrassend werd dat niet. Jesse Klaver (GroenLinks) riep het kabinet op de klimaatverandering uiterst serieus te nemen, Roemer (SP) hoopt op beleid dat bijdraagt aan de solidariteit en de menselijke waardigheid, Asscher (PvdA) rekent op een offensief 'tegen de onzekerheid die veel mensen voelen'. De enige die niet met Tjeenk Willink wilde praten was PVV-leider Wilders. Die zag er het nut niet van in.

Tjeenk Willink is nu bijna klaar. Morgen levert hij zijn eindverslag in bij de Kamer, die er daarna over debatteert alvorens woensdag de echte onderhandelingen over Rutte III beginnen. Zonder Tjeenk Willink, want die bedankt voor de eer: voor de zomeronderhandelingen geeft hij het stokje door aan Gerrit Zalm.

Daarmee haalt VVD-leider Rutte de man terug naar het Binnenhof die hem 15 jaar geleden scoutte voor een rol in de landspolitiek. Een man bovendien die als VVD-onderhandelaar ruime ervaring opdeed in de formaties van 2002 en 2003 en, als informateur, in die van 1998.

Tunahan Kuzu (Denk) Beeld anp
Tunahan Kuzu (Denk)Beeld anp

...en Asscher op zijn profiel

Intussen is het voor veel partijen nog zoeken naar de nieuwe verhoudingen. Oppositiepartijen als CDA, D66 en de ChristenUnie staan met één been in het kabinet, GroenLinks mocht er even aan proeven en maakt zichzelf nu weer vrij en de PvdA moet nog een tijdje demissionair doorbesturen terwijl de oppositie lonkt.

Dat zorgt soms voor ingewikkelde toestanden. Vanochtend berichtte De Telegraaf over de woede bij de VVD en werkgeversorganisatie VNO-NCW nu de Pvda in de Kamer actie voert tegen versoepeling van de bonusregels voor banken. De VVD hoopt dat het nieuwe kabinet overgaat tot versoepeling omdat de strenge bonusregels nu banken op de vlucht voor de Brexit zouden weghouden uit Nederland.

Maar de PvdA heeft daarin een heerlijk politiek speeltje gevonden om zich te ontworstelen aan het juk van het huwelijk met de VVD en meteen even lekker te stoken in de nieuwe regeringscoalitie. Eerder in het voorjaar diende de partij al een motie in die het kabinet verbiedt om de bonusregels te versoepelen. Daarmee kwam meteen GroenLinks in een lastig parket. Klaver wilde wel voorstemmen maar niet meteen de potentiële coalitiepartners VVD, CDA en D66 voor het hoofd stoten. Op gezag van de onderhandelende partijen werd de stemming over de motie toen uitgesteld.

Maar nu komt de PvdA opnieuw met de motie. En nu is niet GroenLinks maar de ChristenUnie de pineut. Ook Gert-Jan Segers zou liefst voor stemmen, maar nu zit hij plots met meekijkende coalitiepartners.

Durft hij de PvdA toch aan een meerderheid te helpen? Dinsdagmiddag wordt er gestemd, dinsdagochtend moet Segers met zijn eigen fractie een standpunt bepalen. 'Een lastig dilemma', erkent een woordvoerder van de partij. En de eerste test voor de spankracht van de coalitie in spe.

Lodewijk Asscher wacht de ontwikkelingen af, met duivels genoegen.

undefined

null Beeld anp
Beeld anp

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Onze politieke redactie neemt u elke middag rond 17.00 uur mee naar het Binnenhof. De Haagse vierkante kilometer is een snelkookpan waarin een tweet in de ochtend kan uitgroeien tot een Kamerdebat in de middag en een crisis in de avond. U leest het in Dagkoersen.

Wilt u deze nieuwsbrief per mail ontvangen? Meld u hier aan: volkskrant.nl/dagkoersen. Tips of opmerkingen? Mail naar haag@volkskrant.nl.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden