Het Binnenhof: 26 januari

Uw politieke nieuwsbrief

Beeld ANP/de Volkskrant

Goedemiddag. Niets is nog zeker, maar de sfeer in de Tweede Kamer voorspelt vanmiddag niet veel goeds voor Ard van der Steur. Is hij vanavond nog minister?

Hier zijn uw Dagkoersen, die u dagelijks per e-mail ontvangt als u hier het juiste hokje aanvinkt.

Beeld de Volkskrant

DEBAT VAN DE DAG
Van der Steur wankelt...

Graag hadden wij u hier verteld, of tenminste voorspeld, hoe het verder gaat met minister Van der Steur, de bewindspersoon die opnieuw zo jammerlijk in opspraak is gekomen vanwege zijn rol in de bonnetjesaffaire. Maar dat is niet te doen.

Zeker is alleen dat het er slecht uitziet voor de minister. En dat hij met een briljante verdediging zal moeten komen om overeind te blijven. Sinds 14.15 uur schieten de Kamerfracties een voor een hun magazijn leeg op de minister. En allemaal kiezen zij hun eigen woorden.

Gert-Jan Segers (ChristenUnie): 'Dit gaat over moraal. Over de politici die we willen zijn. Het is de vraag of het vertrouwen nog te herstellen is.'

Emile Roemer (SP): 'Aan liegende politici heeft de bevolking geen behoefte. Trek uw conclusie.'

Geert Wilders (PVV): 'Het belangrijkste falen zit bij de man die zich nog even premier mag noemen. U bent zonder regie, zonder gezag. Hoe eerder u weg bent, hoe beter.'

Sybrand Buma (CDA): 'Niet de waarheid maar het politieke leven van VVD-bewindslieden stond voorop. Hoogmoed komt voor de val.'

Tunahan Kuzu (Denk): 'De nog prille carrière van deze minister bestaat uit een opeenstapeling van flaters.'

Esther Ouwehand (Partij voor de Dieren): 'Wat ons betreft stapt de minister op.'

Henk Krol (50Plus): 'Het vertrouwen in deze minister wás allang tot onder het nulpunt gezakt.'

Louis Bontes (VNL): 'Minister-president, schaamt u zich niet kapot?'

Dat is niet eens een volledige bloemlezing, maar het mag duidelijk zijn: voor wat betreft het overgrote deel van de oppositie is het vanavond gedaan met het ministerschap van Van der Steur. En tegelijkertijd doen de meeste fracties er alles aan om ook minister-president Rutte maximaal bij de schuldvraag te betrekken.

Of Van der Steurs lot daarmee inderdaad bezegeld is, zal in de komende uren grotendeels afhangen van de voorheen altijd zo trouwe coalitiepartner PvdA. Maar de nieuwe fractievoorzitter Attje Kuiken houdt vooralsnog alle opties open. De situatie is ernstig, benadrukt zij, maar nog niet verloren. 'Er ligt hier staatsrechtelijk een heel serieus vraagstuk. Maar je moet pas conclusies trekken als de minister vragen heeft beantwoord.'

Daaraan begint Van der Steur om 17.10 uur. Hier kunt u het debat de hele avond live volgen.


Minister Van der Steur.Beeld anp

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Onze politieke redactie neemt u elke middag rond 17.00 uur mee naar het Binnenhof. De Haagse vierkante kilometer is een snelkookpan waarin een tweet in de ochtend kan uitgroeien tot een Kamerdebat in de middag en een crisis in de avond. U leest het in Dagkoersen.

Wilt u deze nieuwsbrief per mail ontvangen? Meld u hier aan: volkskrant.nl/dagkoersen. Tips of opmerkingen? Mail naar haag@volkskrant.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden