Het Binnenhof: 26 april

Uw politieke nieuwsbrief

Raoul du Pré
null Beeld ANP/de Volkskrant
Beeld ANP/de Volkskrant

Terwijl het kabinet zegt 'dag en nacht' te werken aan de zaak rond Ebru Umar, en daarbij nu toch de Turkse EU-aspiraties in de strijd gooit, komen nieuwe verbouwingsperikelen op de beide Kamers af.

Hier zijn uw Dagkoersen, die u ook dagelijks per e-mail kunt ontvangen. Regel het hier.

null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

GESPREK VAN DE DAG
#FreeEbru

Twee dagen lang hield het kabinet vol dat de zaak-Umar werkelijk niets te maken heeft met de asieldeal met Turkije of de onderhandelingen over het Turkse EU-lidmaatschap, maar nu beginnen de zaken toch in elkaar over te lopen. Desgevraagd benadrukte minister Koenders van Buitenlandse Zaken vanmiddag in de Kamer dat Turkije niets te zoeken heeft in de EU zolang journalisten er hun vrijheid niet zeker zijn. 'Turkije zal zijn gedrag aanmerkelijk moeten verbeteren', aldus Koenders.

Hij waarschuwt intussen alle critici van de Turkse regering: het kabinet durft niet uit te sluiten dat zij niet in de problemen komen zodra zij afreizen naar Turkije. 'Garanties zijn niet te geven', aldus Koenders. 'We hebben net een zaak die precies onderschrijft wat er kan gebeuren. Ik snap daarom de grote onrust hierover in de Nederlandse samenleving.'

De minister beklemtoonde nogmaals dat het kabinet 'zeer actief' is in de zaak rond Metro-columniste Umar. 'Wij hopen dat ze spoedig huiswaarts kan keren. Maar over het verdere verloop van de juridische procedure kan en wil ik niet niet veel zeggen.' De minister noemt het intussen wel 'misselijkmakend' dat intussen ook nog is ingebroken in Umars woning in Nederland.

Ebru Umar, na haar vrijlating in Turkije. Beeld anp
Ebru Umar, na haar vrijlating in Turkije.Beeld anp

ALTERNATIEVEN VAN DE DAG
Langer of nóg langer verbouwen

Misschien niet het belangrijkste maar wel een van de meest heikele onderwerpen dit jaar aan het Binnenhof: hoeveel durft het parlement uit te geven aan z'n eigen noodzakelijke renovatie? Niemand die zin heeft in een noodgedwongen jarenlange verhuizing, maar ja: de optie waarin het werk tijdens de verbouwing gewoon doorgaat is veel duurder. En wie durft dat aan de kiezers te vertellen?

Minister Blok van Rijksdienst was er allang uit: wat hem betreft gaat het Binnenhof per 2020 vijfenhalf jaar dicht voor een grondige renovatie in één keer. Dat is de goedkoopste en efficiëntste optie. Natuurlijk, best vervelend dat Tweede en Eerste Kamer die hele periode elders moeten bivakkeren, maar in het kader van 'sober en doelmatig' is dat echt de beste oplossing, stelde hij in december al.

De coalitiepartijen waren het met hem eens, maar veel oppositiepartijen niet. En ook de Eerste Kamer liet merken weinig zin te hebben om een kleine zes jaar het Binnenhof te verlaten. En omdat Stef Blok de flauwste niet is, presenteerde hij vandaag twee alternatieve plannen. In deze scenario's kan de Eerste Kamer eerder terugkeren of de Tweede Kamer later vertrekken. De winkel kan zodoende deels openblijven tijdens de verbouwing.

Verslaggever Joost de Vries: 'Ze duren wel één of twee jaar langer en kosten ook al snel enkele miljoenen meer. De alternatieven hebben niet de voorkeur van de minister - hij let namens het kabinet op de portemonnee van de belastingbetaler - maar als het parlement het wil is hij tot veel bereid.'

Dagkoersen-voorspelling: ook de variant waarin beide Kamers gewoon aan het Binnenhof blijven (en de verbouwing een paar jaar langer gaat duren) mogen we nog niet afschrijven. Het is alleen de vraag hoeveel partijen het aandurven om hun wandelgangen-gemopper om te zetten in een openlijk pleidooi voor die optie.

Minister Blok, op het Binnenhof. Beeld anp
Minister Blok, op het Binnenhof.Beeld anp

NACHTKAARS VAN DE DAG
Een complexe zaak

Weerbarstig debatmateriaal hoor, zo'n zaak die al sinds 2009 bij de hoogste rechterlijke instanties loopt. Het gaat om de identiteit van een man die ruim 70 zwartspaarders erbij heeft gelapt bij de fiscus in ruil voor een percentage van de opbrengst voor de schatkist.

Nieuwsuur ging in een uitzending maandag over twee zaken: of de Belastingdienst die tipgever ooit contractueel heeft gegarandeerd dat zijn naam nooit bekend zou worden en waarom die dienst het contract met de tipgever met zwartgelakte passages aan de rechter heeft gegeven.

Verslaggever Robert Giebels: 'CDA-omnivoor Pieter Omtzigt dacht aan het Vragenuurtje genoeg te hebben om staatssecretaris Wiebes van Belastingzaken het vel over de neus te halen. Maar daar bleek deze zaak toch te ingewikkeld voor. Of de onthulling van Nieuwsuur te dun, dat is ook niet uit te sluiten.'

Hoe dan ook: Wiebes legde uit dat zijn voor-voorganger Jan Kees de Jager zeven jaar geleden in De Wereld Draait Door al had gezegd dat het onmogelijk was de anonimiteit van de tipgever te garanderen, maar dat de Belastingdienst wel de plechtige belofte deed er alles aan te doen om de geheimhouding zo lang mogelijk vol te houden.

Onderdeel daarvan was het weglakken van passages uit het contract met de tipgever. Zo'n document zou zo maar in de openbaarheid kunnen komen, zei Wiebes, en dat schrikt toekomstige tipgevers af. Het weglakken van passages is dus niet gedaan om rechters informatie te onthouden, legde de staatssecretaris uit. En zie: dat hebben Hof en Hoge Raad geaccepteerd en vervolgens in het voordeel van Wiebes over de zaak geoordeeld.

Wat nu? Complex hè, dit dossier, zei Wiebes tegen vragensteller Omtzigt. Ja nou. Zal ik dan maar een brief sturen om uw overige vragen te beantwoorden? Daar ging de CDA'er snel mee akkoord. Een oppositiebreed blok contra Wiebes zat er toch al niet meer in, na een wat plichtmatige interruptie van D66 en de onversneden steun van de SP - uniek! - voor de staatssecretaris.

Eric Wiebes. Beeld anp
Eric Wiebes.Beeld anp

BESLUIT VAN DE DAG
Onsmakelijke rookwaar

En dan werd er op deze dinsdag ook nog gewoon een knoop doorgehakt: vanaf 20 mei wordt de verpakking van rookwaar onsmakelijk. Meer dan de helft van het pakje sigaretten, shag of sigaren moet bestaan uit weerzinwekkende foto's en waarschuwende tekst. Exacter: 65 procent van de verpakking moet de consument afschrikken.

Dat is het gevolg van Europese afspraken die het parlement voor 20 mei moest goedkeuren. Dat deed de Eerste Kamer vandaag. 'Europa' hoopt zo de volksgezondheid te beschermen. Jaarlijks sterven volgens de EU 700 duizend mensen aan de gevolgen van roken, waarvan 19 duizend in Nederland. Verslaggever Gijs Herderscheê: 'Omdat er haast bij is, kan geen referendum over de wet worden aangevraagd. In zowel de Tweede als de Eerste Kamer was alleen de PVV tegen.'

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Onze politieke redactie neemt u elke middag rond 17.00 uur mee naar het Binnenhof. De Haagse vierkante kilometer is een snelkookpan waarin een tweet in de ochtend kan uitgroeien tot een Kamerdebat in de middag en een crisis in de avond. U leest het in Dagkoersen. Meld u hier aan om deze nieuwsbrief dagelijks in uw mailbox te ontvangen.

undefined

Waarschuwingsfoto die in de VS al wordt gebruikt. Beeld anp
Waarschuwingsfoto die in de VS al wordt gebruikt.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden