Het Binnenhof: 25 september

Uw politieke nieuwsbrief

Beeld ANP/de Volkskrant

Premier Rutte heeft er maandag 300 duizend zorgen bij: Geenpeil stevent af op voldoende handtekeningen om een raadgevend referendum over Oekraïne af te dwingen.

Het was al bekend, maar nu is het officieel: minister Blok van Rijksdienst wil het Binnenhof vijf jaar sluiten om het grondig te renoveren.

En de Fransen liggen dwars: ze willen een van de door Nederland felbegeerde Rembrandts. Heibel dus voor minister Bussemaker van Cultuur, die 80 miljoen heeft toegezegd.

U leest erover in uw politieke nieuwsbrief:

Beeld de Volkskrant

FEESTJE VAN DE DAG
Democratie in bikini

Wat heeft een Braziliaanse dame in sexy carnavalsoutfit te maken met een referendum over een Europees associatieverdrag met Oekraïne? Helemaal niks, zou je denken. Thierry Baudet van het Burgercomité EU (een van de partners van Geenpeil) geeft je ongelijk. Wat we hier zien is namelijk 'het feest van de democratie'. Een diepere betekenis hoeft hij er niet aan te geven. Het is hem te doen om die laatste tienduizend van de vereiste 300 duizend handtekeningen. Hij heeft nog drie dagen tot de deadline en kan de hulp van elke schaarsgeklede vrouw goed gebruiken.

Baudet heeft zich strategisch opgesteld voor de ingang van het Binnenhof. Even verderop verlaten de bewindslieden het ministerie van Algemene Zaken na hun wekelijkse ministerraad. Liefst was hij met zijn Brasileira voor de ingang van Algemene Zaken (AZ) gaan staan, maar de politie maant hem op afstand te blijven.

Verslaggever Natalie Righton spreekt onderwijl 'bij het koord' (in de hal van het ministerie van AZ) met minister Plasterk van Binnenlandse Zaken. Die reageert vooralsnog laconiek: eerst maar eens zien of straks de opkomstdrempel van 30 procent wordt gehaald. En dan nog betreft het een raadgevend volksadvies, de regering hoeft er niks mee te doen. Nee, hij is niet voor dit referendum. Het kabinet is voorstander van een associatieverdrag met Oekraïne. Zo'n volksraadpleging kost tientallen miljoenen om te organiseren en brengt het verdrag waarschijnlijk niet dichterbij.

Onderweg naar het Binnenhof stuiten we voor het Mauritshuis op Thierry Baudet en zijn schaarsgeklede 'feest van de democratie'Beeld Joost de Vries

BESLUIT VAN DE DAG
Blok zet beitel in Binnenhof

De kogel is nu ook officieel door de kerk: minister Blok kreeg vanochtend in de ministerraad de handen op elkaar voor een grootscheepse volksvertegenwoordigersverhuizing. Alle bewoners van het Binnenhof moeten per 2020 vijfenhalf jaar verkassen voor broodnodig achterstallig onderhoud van het gehele complex.

Gezien de bevindingen van de commissie-Spies is het een wonder dat er nog geen brand is uitgebroken. Lekkages, overvolle kabelgoten, betonrot, brandgevaar, geen compartimentering, het is slecht gesteld met het kloppende hart van de democratie.

Maar de Eerste Kamer wil helemaal niet weg. En veel Tweede Kamerleden zien een verhuizing ook niet zitten. Hou de winkel alsjeblieft open tijdens de verbouwing, is het verzoek, ook al duurt dat dertien jaar. Blok heeft zijn besluit naar de Kamer gestuurd. Het kabinet kiest voor goedkoop (alhoewel: 475 miljoen euro) en snel. Wil de Kamer blijven zitten, dan mag ze zelf de extra kosten uitleggen aan de belastingbetaler. Wij kijken uit naar het debat.

Minister Stef Blok op het Binnenhof, dat wat hem betreft vanaf 2020 bijna zes jaar dichtgaat voor renovatie.Beeld anp

TEGENSLAG VAN DE DAG
De beer is nog niet geschoten

Bericht uit Parijs: Frankrijk wil ook een Rembrandt. En dat terwijl de deal met Nederland al rond leek. De 17de-eeuwse huwelijksportretten van Maerten Soolmans en Oopjen Coppit kosten samen 160 miljoen. Het kabinet zegde toe één helft te betalen, het Rijksmuseum probeert de andere helft bij elkaar te krijgen. De De Rothschilds zouden al hebben ingestemd met het Nederlandse bod.

Maar gisteravond gooide Fleur Pellerin, de Franse collega van minister Bussemaker, plots roet in het eten. Ook zij heeft nog 80 miljoen op de plank liggen. Ze wil een van de Rembrandts kopen voor het Louvre.

Pijnlijk voor Bussemaker, die al door Rijksdirecteur Wim Pijbes was overgehaald om de portemonnee te trekken. Maar ook pijnlijk voor de zeven fractieleiders die in het grootste geheim een pact hadden gesloten met Pijbes. Juist dankzij hun steun durfde het kabinet geld bij te leggen en was delen met het Louvre niet meer nodig.

De keuze ligt nu weer bij de familie De Rothschild. De familie zou een voorkeur hebben voor Nederland, zegt Bussemaker vandaag. Maar gaat het lukken? Ze kan het niet met zekerheid zeggen. 'Een interessante ontwikkeling', stelt het Rijks in een reactie. Zo is het.

ONDERTUSSEN IN #BINNENSKAMERS
Vroeger was het beter

Ons achter-de-schermenblog #binnenskamers heeft de hand weten te leggen op een video-interview met vier ex-premiers ter gelegenheid van 200 jaar koninkrijk. Wat blijkt: ze zijn somber over Nederland. Wim Kok bijvoorbeeld: 'De verscheidenheid wordt benadrukt, maar de eenheid in handelen, de saamhorigheid is ver te zoeken. Lees meer in #binnenskamers.

In deze rubriek bespreekt de politieke redactie van de Volkskrant het Haagse nieuws van de dag. Dagkoersen verschijnt op werkdagen rond 17.00 uur.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden