Het Binnenhof: 25 september

Uw politieke nieuwsbrief

Joost de Vries
Oud-VVD-Kamerlid Ybeltje Berckmoes. Beeld ANP/de Volkskrant
Oud-VVD-Kamerlid Ybeltje Berckmoes.Beeld ANP/de Volkskrant

Goedemiddag. De week begint met verbolgen VVD'ers. Minister Schippers houdt met grote tegenzin de verhoging van het eigen risico tegen. Oud-VVD-Kamerlid Ybeltje Berckmoes-Duindam stort haar in zes jaar stilletjes opgekropte emoties uit over haar voormalige partij.

Hier zijn uw Dagkoersen. Wilt u deze nieuwsbrief per mail ontvangen? Regel het eenvoudig via volkskrant.nl/dagkoersen.

null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

WETSVOORSTEL VAN DE DAG
'U wordt bedankt, Kamer'

Niet vaak gezien in Den Haag: een toelichting bij een wetsvoorstel die leest als een aanklacht tegen die wet. Demissionair minister Edith Schippers (VVD) heeft van de voltallige Kamer de opdracht gekregen het eigen risico volgend jaar niet te laten stijgen. Een ontzettend dom idee, vindt Schippers. Haar ministerschap stond in het teken van het beteugelen van de zorgkosten. Nu dwingt de Kamer haar alsnog miljoenen over de balk te smijten. Haar tegenzin spat van de inleidende pagina's bij de wet.

Minutieus somt ze de financiële gevolgen op. Het eigen risico zou met 15 euro stijgen naar 400 euro, in lijn met de stijgende zorgkosten. Niets daarvan, zei de Kamer, inclusief de formerende partijen. Zo u wilt, schrijft Schippers, maar weet wel dat u het volgende kabinet opzadelt met een jaarlijkse rekening van 140 miljoen euro. Zorgverzekeraars lopen ruim 100 miljoen aan inkomsten mis en de zorgconsumptie gaat naar verwachting met een kleine 40 miljoen omhoog. Die kosten moeten worden opgehoest via verhoging van de premie.

Wat levert de hele operatie op? Mensen die door hun hele eigen risico gaan, zijn 6 tot 8 euro minder kwijt. Wie slechts een deel eigen risico gebruikt, gaat er 7 tot 9 euro op achteruit. In een jaar.

Vanavond in een ingelast debat buigt de Kamer zich nog snel over het bevriezen van het eigen risico. De oppositie wil het geld daarvoor niet uit hogere premies halen, maar uit de schatkist. Morgen stemmen Tweede en Eerste Kamer over de wet.

Demissionair minister Edith Schippers. Beeld anp
Demissionair minister Edith Schippers.Beeld anp

BOEK VAN DE DAG
Ybeltje rekent af

Ze stond officieel bekend als het onopvallendste Kamerlid van de afgelopen kabinetsperiode. Een titel die ze te danken had aan verslaggevers van de Volkskrant die Kamerleden rangschikten naar media-aandacht. Maar oud-Kamerlid Ybeltje Berckmoes-Duindam heeft besloten niet langer te zwijgen. Ze had de banden met de VVD al doorgesneden, ze is geen lid meer. In haar boek 'Voorlichting loopt met u mee tot het ravijn' rekent ze nu ook publiekelijk af met haar voormalige liefde.

Climax is de scène waarin ze door Halbe Zijlstra in de fractievergadering tot de orde wordt geroepen vanwege een onhandige opmerking over 'Eurabia', vlak voor de verkiezingen. Berckmoes moet opstappen, is het voorstel. Maar ze verweert zich, voor het eerst in vijf jaar. Ze beschrijft hoe Zijlstra haar het leven zuur maakt, hoe hij met twee maten meet en op de man speelt. 'Hij was ziedend op mij', schrijft Berckmoes. 'Dan krijgt hij zo'n opgeblazen gezicht. Strakke kop. En van die smalle lipjes.' Berckmoes mag tot aan de verkiezingen over anderhalve week blijven. Als ze alle contact met de media vermijdt.

Ook andere partijen spaart ze niet. Als vrouw van een veteraan krijgt ze de portefeuille defensiepersoneel toebedeeld. Ze gaat kennismaken met de demissionaire CDA-minister Hans Hillen. Die wil maar één onderwerp bespreken: de verhuizing van de marinierskazerne van Doorn naar Vlissingen. Dat zou toch zo leuk zijn voor Karla, zegt hij. Welke Karla dat is, begrijpt Berckmoes pas later. Karla Peijs, commissaris van de Koningin in Zeeland, en ook van het CDA, verdiende een mooi afscheidscadeau. Berckmoes: 'Ik dacht: huh? Gaat dat zo? Maar was te bleu om er iets over te zeggen.' Daarmee haar eigen ongeschiktheid als Kamerlid nog eens onderstrepend.

'Ze is teleurgesteld omdat ze niet is teruggekeerd in de Kamer', is nu de afgemeten reactie van Zijlstra.

Berckmoes-Duindam op haar eerste dag in de Kamer, het begin van vijf jaar op de achterste bankjes. Beeld ANP
Berckmoes-Duindam op haar eerste dag in de Kamer, het begin van vijf jaar op de achterste bankjes.Beeld ANP

OOK DAT NOG

Groene VVD'er wil partij leiden
Bram Cool uit het Gooi meldt zich voor het voorzitterschap van de VVD. De functie is vacant sinds Henry Keizer in mei het veld ruimde na controverse over zijn crematiebedrijf De Facultatieve Groep. De Blaricumse Cool was in het voorjaar een van de leden die riepen om het vertrek van Keizer. Interessant aan Cool: hij is bestuurlid van het VVD-netwerk Liberaal Groen. Zijn agenda voor de VVD: 'Meer leden en minder gedoe.' De partij kiest in november een nieuwe voorzitter.

Transfer van de dag
Het Forum voor Democratie heeft Willem van Hanegem gestrikt. Hij is lid nummer 16.280, twittert de partij van Thierry Baudet. In het AD schrijft Hugo Borst dat de jonge Van Hanegem veertig jaar geleden graag opdraafde voor een potje tafeltennis met Den Uyl op de nationale televisie. Het is een klassieke gedaanteverandering die meer mensen ondergaan in de loop van hun leven. 'Willem was links. Veertig jaar later is Willem rechts', schrijft Borst. Deze transfer in superslomo heeft het Forum geen enkele euro gekost. Sterker nog, bij deze club moet de Feyenoord-vedette betalen voor het lidmaatschap.

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Onze politieke redactie neemt u elke middag rond 17.00 uur mee naar het Binnenhof. De Haagse vierkante kilometer is een snelkookpan waarin een tweet in de ochtend kan uitgroeien tot een Kamerdebat in de middag en een crisis in de avond. U leest het in Dagkoersen.

Wilt u deze nieuwsbrief per mail ontvangen? Meld u hier aan: volkskrant.nl/dagkoersen. Tips of opmerkingen? Mail naar haag@volkskrant.nl.

Voormalig VVD-voorzitter Henry Keizer. Beeld anp
Voormalig VVD-voorzitter Henry Keizer.Beeld anp

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden