Het Binnenhof: 25 november

Uw politieke nieuwsbrief

Joost de Vries
Rutte tijdens zijn wekelijkse persconferentie in Nieuwspoort. Beeld ANP
Rutte tijdens zijn wekelijkse persconferentie in Nieuwspoort.Beeld ANP

Goedemiddag. Het belooft een heet voorjaar te worden met een verkiezingscampagne vol Trumpiaanse verwensingen over en weer. Rutte deed vandaag met 'zielepiet' (aan het adres van Wilders) al een duit in het zakje.

Hier zijn uw Dagkoersen. Wilt u deze nieuwsbrief per mail ontvangen? Regel het hier: volkskrant.nl/dagkoersen.

null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

WAT ONS TE WACHTEN STAAT
Een campagne op de man

Mark Rutte serveerde zijn rivalen afgelopen zaterdag op het VVD-congres één voor één af: Sybrand Buma doet denken aan een pruilende peuter, Geert Wilders is een wegloper, Henk Krol een egotripper die alleen komt onderhandelen om de broodjes op te eten.

Het begin van een harde, persoonlijke campagne à la Trump - de man die electoraal scoorde met hapklare bijnamen voor zijn tegenstanders? 'Crooked' Hillary Clinton, 'Little' Marco Rubio, 'Low Energy' Jeb Bush, 'Lyin'' Ted Cruz: het waren allemaal figuranten in de winnende campagne van The Donald. The Mark lijkt er door geïnspireerd.

Frank Hendrickx schrijft morgen in Volkskrant-katern Vonk over wat ons de komende maanden te wachten staat. Partijen zijn al lang bezig om de zwaktes van tegenstanders in kaart te brengen. Het kan wel eens vilein worden. Meer op de man, minder op de bal, ook omdat de persoon van de lijsttrekker dominanter en dominanter wordt.

Te verwachten dit voorjaar: flink wat moddergooien tussen de lijsttrekkers. Beeld anp
Te verwachten dit voorjaar: flink wat moddergooien tussen de lijsttrekkers.Beeld anp

MEEVALLER VAN DE DAG
Begrotingsevenwicht in zicht

Jeroen Dijsselbloem, minister van Financiën, had vandaag goed nieuws voor zijn collega's in de ministerraad. In zijn najaarsnota constateert hij dat het begrotingstekort dit jaar slechts 0,4 procent van het broto nationaal product zal zijn, 0,7 procentpunt minder dan hij op Prinsjesdag nog dacht. Het kleinere tekort is te danken aan de burger, die heeft 4,3 miljard euro meer aan belasting en premies betaald dan in september de prognose was.

Nederlanders hebben meer belasting betaald omdat de economie sneller herstelt dan verwacht. De werkloosheid loopt terug, de consument durft weer geld uit te geven. Als die lijn zich doorzet, zouden de overheidsuitgaven volgend jaar al in balans kunnen zijn met de inkomsten.

Goed nieuws, bevestigde premier Rutte vanmiddag tijdens zijn wekelijkse persconferentie. Maar het is voor het kabinet geen reden om de financiële teugels te laten vieren. 'We leven nog steeds op de pof', benadrukte hij. Wordt u, de burger, er financieel wijzer van? Niet meteen. Lees hier het nieuwsbericht van verslaggever Robert Giebels.

Minister Dijsselbloem van Financiën had goed nieuws in de ministerraad vanochtend. Beeld anp
Minister Dijsselbloem van Financiën had goed nieuws in de ministerraad vanochtend.Beeld anp

BELEDIGING VAN DE DAG
Wilders is een zielepiet

'Als je zo'n opmerking maakt, ben je geen strijder voor het vrije woord, maar een zielepiet', aldus premier Rutte tijdens diezelfde persconferentie in reactie op een tweet van Geert Wilders. De PVV'er twitterde eerder deze week, nadat bekend werd dat Sylvana Simons beveiliging krijgt, dat het 'het allerbeste zou zijn als zij tegen zichzelf in bescherming wordt genomen en Denk wordt opgeheven'. Een onbegrijpelijke reactie, vond Rutte. Vervolgens noemde hij Wilders een 'zielepiet'. Typisch Ruttiaans oud-Hollands taalgebruik of een verwijzing naar de zwartepietendiscussie waarin Simons een prominente rol speelt? De premier wijdde er verder niet over uit.

De premier tegenover Geert Wilders in de Tweede Kamer. Beeld anp
De premier tegenover Geert Wilders in de Tweede Kamer.Beeld anp

WINNAAR VAN DE DAG
Meest welsprekende politicus

De voorman van de SGP, Kees van der Staaij, is de meest welsprekende politicus. Dat heeft de jury van de Thorbeckeprijs besloten. Van der Staaij levert in de Tweede Kamer louter retorische hoogstandjes af, vindt de jury. De gereformeerde voorman weet volgens de jury altijd op een leuke manier Bijbelteksten in zijn bijdragen te verwerken. Met Van der Staaij valt vaak wat te lachen, getuige onder meer zijn conference tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen dit jaar.

Ook knap vindt de jury dat hij zijn betogen en interrupties altijd ent op de argumenten van zijn politieke tegenstanders. 'Kortom een echte debater waar velen een voorbeeld aan kunnen nemen', aldus de jury bestaande uit een journalist, actrice, wetenschapper, politica en debattrainer.

Martin Bosma (PVV) en Harry van Bommel (SP) legden het af tegen Van der Staaij. Van Bommel - samen met Van der Staaij het langst zittende Kamerlid - 'beschikt in zijn bijdrages over een rijk arsenaal aan geëngageerde retorica variërend van vileine humor tot heilige woede', meldt de jury. 'Bosma blinkt uit in een verbaal gave toon.' Jammer vindt de jury het dat Bosma's spreektalent niet vaker te bewonderen is - hij doet aan veel minder Kamerdebatten mee dan de andere twee kandidaten.

Van der Staaij voegt zich in een rijtje met onder meer Alexander Pechtold, Femke Halsema, Frits Bolkestein, Joost Eerdmans en Hans van Mierlo als eerdere winnaars van het bronzen beeldje van de liberaal Thorbecke.

SGP-leider Van der Staaij, een welbespraakt man. Beeld anp
SGP-leider Van der Staaij, een welbespraakt man.Beeld anp

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Onze politieke redactie neemt u elke middag rond 17.00 uur mee naar het Binnenhof. De Haagse vierkante kilometer is een snelkookpan waarin een tweet in de ochtend kan uitgroeien tot een Kamerdebat in de middag en een crisis in de avond. U leest het in Dagkoersen.

Wilt u deze nieuwsbrief per mail ontvangen? Meld u hier aan: volkskrant.nl/dagkoersen. Tips of opmerkingen? Mail naar haag@volkskrant.nl.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden