Het Binnenhof: 25 januari

Uw politieke nieuwsbrief

PvdA-leider Lodewijk Asscher staat liever alleen op het podium. Beeld ANP

Goedemiddag. President Trump krijgt verzet uit onverwachte hoek: het Binnenhof. VNL-lijsttrekker Jan Roos stelt zich voor: 'Ik ben best een saaie man.' En een linkse derby tussen Asscher, Roemer en Klaver blijft uit.

Dat en meer leest u in uw Dagkoersen. Wilt u deze nieuwsbrief per mail ontvangen? Meldt u hier aan.

Beeld de Volkskrant

VERZET VAN DE DAG
Ploumen versus Trump

President Trump is voortvarend van start gegaan. Hij blijkt te doen wat hij heeft beloofd: een streep door handelsverdrag TPP en door Obamacare, en een duim omhoog voor omstreden pijplijnen. 'America first' is het devies, dus er gaat ook een streep door een miljoenenfonds voor hulp bij abortus in ontwikkelingslanden.

Maar dat kan Lilianne Ploumen, de Nederlandse minister van Ontwikkelingssamenwerking, niet verkroppen. 'Het verbieden van abortus leidt niet tot minder abortussen. Het leidt tot meer onverantwoorde praktijken in achterafkamertjes en tot meer moedersterfte', zegt de PvdA'er. Ze wil zo snel mogelijk een nieuw internationaal fonds oprichten om het ontstane financiële gat bij hulporganisaties alsnog te dichten. Geen geringe opgave: het Amerikaanse potje telde 575 miljoen dollar.

De minister zegt in gesprek te zijn met meerdere landen en organisaties en hoopt binnen enkele weken de omvang van het nieuwe fonds bekend te maken. Puntje voor Ploumen. Maar toch vooral puntje voor Trump: als hij niet betaalt doet blijkbaar een ander het wel.

Minister Ploumen zet zich in voor een alternatief abortusfonds. Beeld anp

LIJSTTREKKER VAN DE DAG
Jan Roos (VNL)

Tot zijn achtste was hij een 'leuk, sociaal, zachtaardig jongetje' dat stilletjes een boekje las op de hoek van de bank. Niet bepaald de Jan Roos die bekend werd als overvaljournalist van GeenStijl en PowNed en die nu als lijsttrekker van VoorNederland enkel stevige plannen verkondigt. Toch schuilt achter de grappenmaker en branieschopper een serieuze burgerman, zegt hij in de Volkskrant (+), in het eerste van een reeks lijsttrekkersinterviews.

'Ik ben best een saaie man die thuis dikke biografieën van politici leest. De politiek ligt dichter bij mij dan die grappige jongen. Ik doe het voor de toekomst van mijn land. En voor die van mijn kinderen.' Zijn grootste zorg: dat zijn Nederland ten prooi valt aan exotische culturen uit het Midden-Oosten en Afrika. Met Rutte en Wilders zegt hij: 'Als het ze hier niet bevalt, gaan ze wat mij betreft weg. Turken naar Turkije, Marokkanen naar Marokko. Zij gelukkig daar, wij hier.'

VNL-lijsttrekker Jan Roos in gesprek met oud-collega Rutger Castricum van PowNed. Beeld anp

FOTOREEKS VAN DE DAG
Van der Staaij leest een boek

Tablet en smartphone hebben het papier goeddeels verdreven uit de Kamerbankjes. Toch is er één politicus die (zo nu en dan) de verleidingen van het touchscreen weet te weerstaan. SGP'er Kees van der Staaij leest graag een boekje in de plenaire zaal, ontdekte fotoredacteur Frank Schalmaier.

Hier is Van der Staaij verdiept in het boek 'Vloeken als een Hollander' Beeld anp

ONDERTUSSEN BIJ LINKS
Geen zin in een debat

Om enig tegenwicht te bieden aan het duel Rutte-Wilders, dat EenVandaag vlak voor de verkiezingen uitzendt, besloot het programma de lijsttrekkers van drie linkse partijen uit te nodigen voor een linkse derby. Maar ze willen niet. Eerder bleek linkse samenwerking niet van de grond te komen, nu blijkt ook een links debat te hoog gegrepen.

Gijs Rademaker van EenVandaag legt uit: 'Klaver wilde wel, maar Roemer niet tegen Klaver, en Asscher tegen Roemer noch Klaver.' Dat zit zo: Asscher zet zich liever af tegen Rutte dan zich te moeten verdedigen tegen verwijten van Roemer en Klaver; Roemer wil Asscher aanvallen op zijn samenwerking met de VVD, maar kan daar Klaver niet bij gebruiken; Klaver wil wel want hij hoopt van de kleinste de grootste te worden op links, maar zonder tegenstanders ook voor hem geen debat.

Roemer en Klaver tijdens een onderonsje in de Tweede Kamer. Beeld ANP

DEBAT VAN MORGEN
Risico's voor Rutte

In het debat over de Teevendeal morgen staat de schijnwerper niet alleen op Van der Steur, minstens zo interessant is Rutte. Voor de minister is het de vraag of hij het einde van het debat haalt. Zelfs de eigen VVD is daar niet zeker van. Van der Steur wankelt en heeft nog slechts een duwtje nodig. Van een andere orde is Mark Rutte, premier en lijsttrekker. De oppositie slijpt haar messen vooral voor hem, de VVD zal de minister wellicht offeren als Rutte daarmee geholpen is.

Een aantal prangende vragen aan de premier: wat wist hij over de Teevendeal? Kende hij het bedrag van de schikking? (Volgens Nieuwsuur-journalist Haan wel.) Waarom benoemde hij souffleur Van der Steur als minister? Is dit echt het laatste lijk dat uit de kast van de Teevendeal valt? Ruttes geloofwaardigheid heeft al te lijden onder gebroken beloftes. De oppositie zal er alles aan doen om daar nog meer gaten in te schieten.

Van der Steur en Rutte in de Tweede Kamer. Beeld anp

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Onze politieke redactie neemt u elke middag rond 17.00 uur mee naar het Binnenhof. De Haagse vierkante kilometer is een snelkookpan waarin een tweet in de ochtend kan uitgroeien tot een Kamerdebat in de middag en een crisis in de avond. U leest het in Dagkoersen.

Wilt u deze nieuwsbrief per mail ontvangen? Meld u hier aan: volkskrant.nl/dagkoersen. Tips of opmerkingen? Mail naar haag@volkskrant.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden