Het Binnenhof: 24 september

Uw politieke nieuwsbrief

Een aquarelschets van Van der G. Beeld ANP/de Volkskrant

Wij claimen vandaag vast het woord van volgende week: feitenrelaas. Minister Ard van der Steur belooft de feiten over de Volkertfoto maandag naar de Kamer te sturen. Voormalig bewindslieden Frans Weekers en Ivo Opstelten gingen ten onder aan feitenrelazen.

Ondertussen zoekt PvdA-minister Lodewijk Asscher steeds nadrukkelijker de spotlights. Vanavond geeft hij de Dreeslezing.

En het koningspaar is dit weekeinde bij de VN in New York. Na de gortdroge Troonrede kan de koning zich in de VS revancheren met een hoogdravender speech, de eerste van een Nederlands staatshoofd bij de AVVN ooit.

Beeld de Volkskrant

GESPREK VAN DE DAG
Volkert

Ferry de Kok, de man die eerst schiet (foto's welteverstaan) en daarna pas praat, deed vanochtend een boekje open in De Telegraaf. Voormalig advocaat van Volkert van der G. Stijn Franken had gister al zijn verhaal gedaan in de Volkskrant, dus vond De Kok dat hij niet meer gebonden was aan geheimhouding. De fotoshoot was volledig geregisseerd, vertelt hij. Volkert liep zelfs twee keer heen en weer voor zijn camera terwijl beveiligers van justitie toekeken.

Het interview met De Kok is het zoveelste slechte nieuws van deze week voor minister Van der Steur. Een half jaar wist hij ze redelijk te vermijden, maar nu is hij plots toch in een van de boobytraps gestapt die her en der verscholen liggen in het eilandenrijk van zijn enorme departement. Heeft hij de Kamer dinsdag verkeerd geïnformeerd toen hij zei dat het OM pas een dag van tevoren wist van de fotoshoot? Hij verwees vandaag stug naar de brief die hij maandag gaat sturen. Hij moet zelf nog uitzoeken of hij heeft gezondigd. Het wachten is op het feitenrelaas.

Minister Van der Steur heeft het weekeinde nodig om zijn feitenrelaas op papier te zetten. Beeld anp

LEZING VAN DE DAG
De ideologische veren van Asscher

Vanavond voegen we ons bij het publiek in de Oude Zaal van de Tweede Kamer om te luisteren naar vicepremier Lodewijk Asscher. Hij geeft dit jaar de Willem Drees-lezing; de 25ste en waarschijnlijk laatste, omdat de subsidie stopt.

Thema: Toekomst voor de middenklasse. Daar heeft Asscher, die steeds vaker wordt geopperd als lijsttrekker bij Tweede Kamer verkiezingen, vast wat behartenswaardigs over te zeggen.

Al was het maar één zin, zoals die ene uit de Den Uyl-lezing van Wim Kok in december 1995: 'Het afschudden van ideologische veren is voor een politieke partij als de onze niet alleen een probleem, het is in bepaalde opzichten ook een bevrijdende ervaring.' Misschien dat Asscher twintig jaar nadat Kok ze afschudde de PvdA weer wat ideologische veren opplakt.

De PvdA-minister luistert naar de VVD-premier. Vanavond bij de Drees-lezing heeft Asscher het podium voor zichzelf alleen. Beeld anp

ONDERTUSSEN IN NEW YORK
Extra zware delegatie naar VN

En waar is Mark Rutte? Die is de komende dagen bij vergaderingen van de VN in New York. Zondag sluiten ook koning Willem-Alexander en koningin Máxima aan. Het kabinet stuurt een extra zware delegatie naar New York in de hoop een paar zaken voor elkaar te boksen. Specifiek: vervolging van de MH17-daders en een Nederlandse zetel in de VN-Veiligheidsraad in 2017-18.

Maandag is het woord aan de koning bij de Algemene Vergadering. Durft de regering het aan om Willem-Alexander over MH17 te laten spreken in een zaal waar de Russische president Poetin in het publiek zit? Poetin heeft onlangs de Nederlandse wens van een MH17-tribunaal afgeschoten.

Rutte neemt de koning mee naar New York in de hoop een aantal zaken te kunnen regelen, zoals een Nederlandse zetel in de Veiligheidsraad. Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden